joi, 17 decembrie 2020

Familia care trăiește în noi*

 „După cum am explicat mai înainte, bebelușul se iubește (pe sine n.m.) în funcție de modul în care îl iubește mama lui. Mai târziu, copilul se respectă potrivit modului în care îl respectă tatăl lui. Acesta îi conferă valoarea, locul lui în societate.

Mulți pacienți se considerau nuli, incapabili, lipsiți de orice potențial și sufereau eșecuri la rând pentru că fuseseră ignorați, criticați sau dominați de tații lor.”

___________

*Chantal Rialland, ed. Philobia

miercuri, 16 decembrie 2020

nedormit

 Sunt nedormit, cu ochii înfundați în orbite, se vede pe mine oboseala, pe tenul tern, în ciuda ținutei „tinerești” pe care am arborat-o astăzi.

Demonul și ocaziile de a păcătui, ocaziile ratate de a păcătui și regretul aferent - la inventarul de final de viață.

Un serial, câteva pagini de carte și somn - iată marele plan ce rămâne mereu nerespectat, în fiecare seară a săptămânii. Nu mă țin niciodată de el. De-aș fi mai atent cu mine însumi, m-aș duce să mă culc în seara asta la 22:00.

Am avut un vis, unul revelator și limpede, fabricat special ca să devină o hotărâre. Și poate c-ar fi devenit, dacă n-aș fi întrezărit în spatele lui teama de abandon.

marți, 15 decembrie 2020

Tratat despre cum apar relațiile

 Te legi de bunăvoie de cineva, ca să te asiguri că nu-l pierzi. Ca și cum a avea pe cineva prin metoda unei tranzacții ordinare ca asta (mă leg, ca să nu te pierd) ar putea fi socotit un „câștig” moral! A păstra pe cineva captiv în colivia de aur numai pentru folosința proprie să fie, oare, un câștig? Poți, apoi, trăi liniștit cu gândul ăsta? Cum că celălalt stă  (rămâne) cu tine doar fiindcă, la o cotitură a vieții, l-ai stupefiat cu mare talent?

miercuri, 9 decembrie 2020

Temps perdu

Mai bine să pari un nebun implicat până la sufocare, un pelerin care se târăște pe genunchii zdreliți făcând curte moaștelor vii ale iubitei decât un acid, un cinic critic, un echilibrat care după ce se fute are nevoie să se retragă în camera lui (ca să scrie, să doarmă singur, să se uite la tv, să citească, să cugete).

De parcă tu ai fi Dumnezeul lui. Și zilele lui sunt în mâinile tale. Din ce știu, nici măcar Dumnezeu n-are pretenția asta - cel puțin, așa îmi spunea ultima oară când am vorbit cu el...

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

in love to be

 Iubești pentru a fi sigur. Asta mi-a venit în minte dintr-un joc de cuvinte citit într-o carte oarecare. Atâta doar că formula mea (parafraza) mi se pare mai cu miez. Și răspunde vechilor mele teorii despre originea, scopul, motivația, folosința iubirii.

Iubești pentru a fi sigur că celălalt te iubește (ori te va iubi) mereu. Nu există nici un tip de iubire 100% dezinteresată...

vineri, 27 noiembrie 2020

DEALECTRIC*

 Acest party este din teama de moarte. Primul său scop, cel de suprafață, pentru care-l fac an de an, este ca să mă bucur. Iar prin bucurie, să fac în vreun fel încât să trăiesc veșnic. Să-mi prelungesc tinerețea. Refuz să devin, prea curând, bătrân și inactiv. Singur. Invizibil. Situat la marginea atenției...

_______________

*Dealectric - rave party cu muzică electronică (oricât de pleonastic ar suna), organizat de un grup de prieteni, în Ineu, an de an, de zeci de ani deja.

luni, 23 noiembrie 2020

OK

„OK” este așa o formulă îndoielnică, iar eu trăiesc cu senzația că, tot mai mult, e folosită ca să exprime mai curând dezacordul. Afirmația-dezacord. Pe neștiute, OK a devenit noul „da”, „da-”ul pasiv-agresiv, un fel de „da', de unde”.

Un OK aruncat sec - ca răspuns rece și solitar la o afirmație sau întrebare, neurmat de alte cuvinte (cuvinte adevărate, nu prescurtări comode, onomatopeice, cum este acest OK) - înseamnă, de fapt, NU!

Mai rău de-atât, OK ar putea însemna orice... Oricât aș ține eu la echivoc în scop de glumă, oricât aș cultiva elipsa în scriere și ambiguitatea lexicului (cu care-mi place să mă joc), atunci când e vorba despre ceva serios, un OK prefăcut neutru sau fals aprobator nu mă satisface!

Mă face nervos, pentru că-mi confirmă, cum spuneam, un acord silit (dat contre coeur) ori un dezacord ascuns în lașitate, meschina nevoie de răzbunare printr-o maimuțăreală echivocă, fluturată ostil (M. Chivu, Iulia Gorzo si BAS ar fi scris la modul ostil).

OK este realmente ostilitate, dezamăgire, neputința de a rosti un NU clar, este refuzul de a dezbate contraargumentând, de a negocia, întâlnindu-ne la mijlocul distanței dintre noi.

duminică, 22 noiembrie 2020

Te simt

O simt că se apropie și-o urăsc: iarna! Copacii tunși chilug de primele brume, de vânt. Sfîrșitului ciclului vegetativ.

Urăsc fularele, aburii, căciulile sub care îți vine să te tot scarpini, ca ludovicii pe sub perucă.

marți, 17 noiembrie 2020

zgomotul & funia

 E atâta zgomot pe stradă încât nu pot auzi dacă se apropie sau nu furtuna (ce tot stă să-nceapă de câteva ore)! Larmă sterilă, de oameni mulțumiți cu ei înșiși. Zero, conexiunea mea cu natura în orașul ăsta. Am pierdut demult semnele după care-i puteam ghici altădată ritmurile și capriciile. Nu, nu le-am pierdut - ele au devenit de necitit.

Mi-ar fi îndeajuns o curte mică, închisă asupra mea, cu multă vegetație forțându-i limitele, ca să pot restabili contactul cu cosmosul copilăriei mele (acum - departe, străin).

Să studiez ramurile, să pot consulta periodic cerul, să notez în gând circulația aerului, direcția norilor, apariția mugurilor, să percep întorcând obrazul venirea sigură a primăverii, intrarea în toamnă, o seară lungă și caldă, o zi de iarnă neobișnuit de caldă, adică o sărbătoare a vieții, o promisiune în plină împietrire.

Zile întregi par amurguri nesfârșite. Ieși din casă îmbrăcat ca pentru potop, dar constați că-i, de fapt, senin și doar cerul era murdar, îngust și mai departe decât îl știusem.

despre libertate

 Deși prețioasă și-n forma ei embrionară, libertatea nu există cât timp nu este consumată. Consumând-o nesăbuit, devii magnet pentru pedeapsă și sfârșești prin a ți-o pierde. Libertatea (ca în cazul relației interumane) o trăiești, nu o teoretizezi sau utopizezi. Doar trăind-o ea supraviețuiește în faptele mele, este perpetuată prin îndrăzneala mea de a-mi „lua” diverse, mici, libertăți.

Libertatea nu respiră zăcând închisă într-o carte sau într-o conversație pe whatsapp

miercuri, 11 noiembrie 2020

Snob când mă simt - citesc Proust

 Proust nu-i doar o lectură „aleasă” și, pe mari întinderi, o operă din care să-ți vină pofta de a extrage masiv citate. E și-un exercițiu de răbdare, când enormă-i tentația de a „mătura” fotografii (cu locuri & persoane în care în veci nu vei ajunge) pe ecranul telefonului sau de a urmări un film „înălbitor de vise”.

Să stau să despic în părțile-i componente fraza lui Proust, să-i urmăresc ideile cu lupa acoperindu-mi un ochi ce nu-și permite nici să clipească de teamă că le va pierde, din nou, șirul.

Opera magna a lui Proust este (cum se englezește astăzi) despre cel ce-o citește, nu despre ce se „întâmplă” acolo, nici autobiografia ficționalizată a autorului.

E simplu: dacă vreau să-mi treacă mai repede o iritație alergică a pielii, dacă vreau să mai amân puțin mania de a verifica, ceas de ceas, starea vremii prognozată pentru următorul weekend, dacă vreau să-mi abat gândurile de la ceea ce urmează să fac mâine la muncă și cum voi întâmpina încercările și oamenii zilei de mâine - citesc Proust.

Citind Proust, cu toate că nu-l iubesc la nebunie pe Proust, îmi ung cu balsam stima de sine, mă fortific, îmi tonific mintea, pun la încercare inteligența, nu simt imboldul de a vorbi altcuiva despre lectura lui, despre cât de greu e să-l parcurgi și care-s tehnicile de a îndepărta ispita abandonului.

Sunt conștient, pentru mine însumi, (și-mi spun singur) că uite, citesc Proust, or asta mă face mai încrezător, îmi dă sentimentul unei superiorități neostentative ce-mi folosește apoi să nu cad prea jos când nu mi-e bine sau în dățile în care mă simt (sau chiar sunt) contestat. Ori impostor.

vineri, 6 noiembrie 2020

Verdurinii

 Nu-mi pot imagina decât cu imprecizie care o fi fost atitudinea afectivă a lui Proust față de Verdurin-i ca personaje ale romanului Timpului pierdut. Multă vreme, am trăit cu convingerea că Verdurinii locuiau și primeau în salonul lor mediocru situat undeva la țară. Acum mi se pare că se aflau, tot timpul ăsta, în Paris. Nu cred să se fi mutat de la precedenta mea lectură... Proust poate fi foarte contradictoriu în relatările lui, dar nu așa ne este și memoria?

Ori poate să fi avut și o reședință de vară, la țară? Și de acolo, incertitudinea mea.

În orice caz, aceeași impresie stânjenitoare când recitesc prezentarea minuțios-clinică a micului clan verdurinian - parveniți cu ifose, care țin un pseudo-salon unde invită oameni șantajabili emoțional

joi, 5 noiembrie 2020

Bucurie

Cioran, Caiete/1969:
„Bucuria nu e un mister: e pur și simplu o senzație pură - pe care o ai doar în acele rare momente când dispare obsesia că ești victimă, când nu invidiezi pe nimeni, când îi ierți pe toți, când ești pizmuit de un zeu.

Bucuria: nimic din ceea ce mi se întâmplă nu mă mai atinge, și de altfel nimic nu se întâmplă, nici nu s-ar putea întâmpla. E o lumină ce se devoră pe sine, la nesfârșit; e soarele la începuturile sale.”

miercuri, 4 noiembrie 2020

Greșește, ca să te pot ierta

Pentru o reală convertire (valabil și-n iubirea lumească), alături de iubire și iertare, am înțeles că greșeala-i un fel de obligație, o etapă - cel puțin.

Nu știu cum ar fi cu putință să ne convertim în profunzime de pe poziții neutre, călduțe, perfect “pamperizați”, aseptizați în raport cu lumea.

Greșeala cristalizează iubirea și înlesnește calea către adevărata convertire (apropiere). Greșeala fisurează stratul conduitei ireproșabile, deschizând accesul în adâncul nostru pentru evaluare și resurecție.

vineri, 30 octombrie 2020

Locuri părăsite

Creațiune, greșeală, iubire, iertare. Religia creștină, frivol rezumată.

Unde iertarea este echivalentul veșniciei, sau calea către aceasta. O mică și îngăduită (îmi fie) metonimie.

Unde iubire = credință. Ori, rearanjat: creație, iubire, greșeală, iertare.

Toate cele patru sunt întrepătrunse și, ca urmare, interdependente - ușor de grupat în perechi de câte două.

Așadar, grupați-le: iubire + iertare merg minunat împreună. Iubirea iartă totul. Când nu mai iartă,  înseamnă că nu mai este.

Creație + greșeală. A crea implică a greși (Creația este - vădit și poate că voit - imperfectă, perfectibilă), apoi - creația în sine greșește, comite propriile greșeli, e supusă greșelii (pentru că-i imperfectă).

Între creație și iertare se strecoară obligatoria (bine primita) căință. Iertarea alunecă și se instalează mai ușor într-un suflet rănit ce dă ascultare unei păreri de rău. Penitența prin recunoașterea răului făcut. Recunoașterea înseamnă mai mult decât o simplă ori elaborată, convențională, formulă de scuză.

Cu atât mai nobile, căința & iertarea arătate fără a fi fost cerute!

Uneori, a te reîntoarce este suficient pentru a fi iertat. Să te întorci fără proces, fără judecată, fără cuvinte. Intri și te așezi acolo unde obișnuiai să stai înainte. La locul tău. Îți reiei locul, ești la număr când se face apelul. Poți fi și singurul, poate fi și prea târziu. Posibil chiar să nu mai fie nimeni care să facă apelul. Să nu mai fi rămas nimeni pe când ai revenit (viața-i plină de locuri odată animate, acum pustii).

Tu tot te-ntorci.

joi, 29 octombrie 2020

rest

 Îmi aranjez un tuns și am senzația că mi-am programat întreg viitorul, de acum știu ce voi face tot restul vieții. Aici, scriind tot restul vieții, cu toate că glumeam, am avut o ezitare superstițioasă.

Tratând despre ora tunsului, luni la 8, m-am simțit ca un marinar care reușește într-un final să-și trântească ancora de fundul mării. Corabia i s-a liniștit, el se poate zgâi nestingherit în zare pentru a găsi o bucată de sol uscat și nemișcat pe care să-și întindă oasele.

marți, 27 octombrie 2020

Durere

 Mă durea capul nu mă lăsa să uit naibii nici o secundă unde cine și ce sunt nu puteam trânti capul pe spate ca să privesc liniștit cerul obscur străin poluat luminos să ascult neiritat zgomotele străine ale orașului limba lui străină mie goana mașinilor deloc rare deloc calme câini bufnițe supărate trăgând brazde de liniște deasupra noastră.

Aducerea aminte mă tulbură, încerc să n-o las să mă modifice în întregime, totuși, mă schimbă, mă face alt om, interzicându-mă, blocându-mă, ținându-mă prizonier în mine însumi, silindu-mă să inhib teritorii întinse din persoana (reală?) care sunt.

Amintirea - obstacolul ridicat de mine împotriva mea. Prin durerea de cap ies pe tușă, merg direct la vestiare. Dureri de cap, deochiuri de ouă, tentative de răpiri sufletești.

luni, 26 octombrie 2020

e o lipsă în lipsă

 Frumoasă-i întotdeauna vorbirea de după aceea, după ce distanța dintre voi a fost recucerită - scurtul interval în care temporara distanță pare că-i un câștig, garantând dorința ulterioară de a recăuta, regăsi, de a muri din nou de epuizare, sătui până-n pragul amuțitorului plictis.

Absența unei absențe

 Visez că trebuie să-l întâmpin pe Prințul Charles și pe cea care se dovedește a-i fi o mătușă, deși eu fusesem pregătit pentru venirea Reginei-Mame. Sarcina mea este să le cadorisesc niște discuri vinil cu Beatles și Stones.

Simt consistența deosebită a discurilor de colecție în mâna mea. Repet în minte complicatele formule de adresare, dar când se face clipa înfățișării mă surprind vorbind românește, apoi o cotesc brusc într-o engleză nesigură.

Reacția „regalilor” este de surpriză - simulată, desigur - politețe, zâmbete de protocol. Mici glume. Totul se fâsâie-n penibil ca în cele mai multe vise (ale mele).

luni, 19 octombrie 2020

Amintirea unei despărțiri ce-o să vină

Unele zile ploioase sunt ca niște despărțiri. Deosebirea-i că, comparând-o cu despărțirea, ploaia îți oferă un (prilejul unui) adăpost.

Sabatic

 Vacanță. Anxietate. Margini de hău de-a lungul cărora mă preumblu.

S-a întâmplat să-mi placă mai mult Purity a lui Franzen decât Corecții - premiată cu National Book Award.

O lectură-îngrășământ, în timpul căreia luam scurte pauze de reverie - gândeam, mă îndemna să-mi deapăn propriile amintiri, unele coincizând cu cele povestite de autor, puse-n seama personajului Wolf.

Vârsta la care descoperisem că, prin desen, îmi puteam inventa figuri și trupuri de femei, puber fiind (sau prepuber?), punându-le în gură câteodată replici obscene, vulgarități excitante, porcoșenii erectile.

Fascinația amenințătoare a genitalității.

duminică, 18 octombrie 2020

anestezie

Mă doare fundul de când te cunosc, oare să aibă vreo legătură sau e doar bucuria de a-mi confirma lașitatea?

Care-i opusul anestezistului? Fiindcă eu aș fi acela. Trezitorul? Trezesc fără a deștepta. Dezmorțesc, topesc, fac să curgă fluide de mult coagulate, unele secate.

duminică, 11 octombrie 2020

"Îmi place poezia ta"

Darul de a mă extrage din real, de a face insulă în jur, șanț ficțional de apărare umplut cu crocodili din cărți, percepând senzorial fiecare minut fără a socoti însă trecerea pe ceas a timpului.

Gura căscată, intră musca, și privirea ca de M. Monroe cu retard, ochi frumoși, meritați, multă prostie în ei, puțini purici la locul de muncă cel nou, musca în ochi, buză grea, privire haotică, nepricepere (pe ce lume sunt).

Vreau un dolar vechi de argint să mi-l pun la gât, salbă de-o monedă, comoară dezgropată. Oală ciobită, lut.

Imboldul tău de a mă cerceta din ochi, de parcă-i asta prima vedere, nu te-am mai văzut până azi, te absorb, mă odihnesc pe trăsăturile tale atât de bine știute, dar imposibil de recompus în minte; pe picioarele tale.

Umed, răcoros, moale. Cuprinzător, amânat. Exact așa cum am visat sărutul, privindu-te. Altfel, ce ar fi fost să fi murit uscată, nesărutată!

Poezia mea!

miercuri, 7 octombrie 2020

fuckapesta

 Am văzut astăzi muieri tranzacționând în hoardă emoții, unele false, altele reale, toate exagerate. Muieri cocoțate pe spinarea morții ca să smulgă un strop de glorie personală. Afișarea unei suferințe mândre. Defilarea cu suferința la vedere. Mutre sumbre ce nu vor dura, nu mult, jumătate de zi. Toată lumea o să revină grabnic la vechile ocupații triviale și la chicotelile fără rost, ca-n orice birou plin de ratați (=oameni cu rate).

luni, 5 octombrie 2020

iaurt pe rană

Iese, lipa-lipa, de la ștrand. Ce roșie ești! Te-ai ars! Ea, lipa-lipa mai departe, acum cu un rânjet.

Eu trec, fâș, pe bicicletă, palmele mă ustură de la cât de strâns țin ghidonul, dezobișnuit. E vară, abia ce-am reînceput să mă folosesc de bicicletă.

Te-ai ars, și scena se mută pe terasa unui bar, la un pahar de băutură rece.

Apropiindu-mă de ea, îmi imaginez, secunde, cum îi arunc un te-ai ars, dar până să-i spun eu îmi și aud vorbele rostite din afara mea, spuse de altul. Totul se termină cu un zâmbet stânjenit, dar sincer, de acceptare.

joi, 1 octombrie 2020

mitul personal al verii

S-ar putea ca adorația verii să fie, în cazul meu, o nostalgie a dezlănțuirii și să n-aibă legătură nemijlocită cu anotimpul în sine, ci cu isprăvile mele din timpul mai multor veri demult trecute.

Parfurmurile tari ale verii, sudoarea adunată-n umbra depresiunilor tale, soarele, liniștea din bâzâitul sâcâitor al insectelor, nopțile prelungite, petrecute și nu dormite - toate acestea sunt, de fapt, vara mea, tânjită și irepetabilă (la magnitudinea aceea). Mă invoc pe mine, așa cum eram atunci, mi-e dor de acel eu. Dorul de mine e iubirea de vară. Aștept de la (fiecare) vară să mă redea mie. Să depună vara toată munca în locul meu - munca de a mă regăsi.

Lucrurile semnificative se petreceau vara. Ceasurile cădeau în gol, timpul era neputincios - dilatare, nepăsare sau „păsare” disproporționată.

Astăzi, nu fac nimic din vară, odată instalată-n drepturi. Mă limitez la obișnuitul a privi. Dureroasa privire.

Nimic mitologic în relația mea cu vara, atâta că distanța temporală tot mai mare față de acele veri le amplifică acestora pentru mine însemnătatea. Poate să fie implicată, cel mult, una dintre mitologiile personale - cum ar fi eterna reîntoarcere la Cluj. Eul meu de Cluj. Clujul arșițelor asurzitoare.

Eul meu de vara e, de pe-acuma, dus. Acel eu fără reguli și negrevat de conștiință, amoral, atemporal, totuși incapabil să călătorească în timp. Îl păstrez numai în amintire.

Verile vacanțelor, verile de lipsuri, verile îndrăgostirilor prostești, fulgerătoare - acum le privesc cu nostalgie și le îngădui să se înscrie, arhivistic, în mitologia personală de care pomeneam.

Înfrângeri și tânjiri. Examene. Despărțiri. Minciuni, evaziuni. Rugăminți și rugăciuni. Mantre obsesive. Insomnii lucide.

Un dor mai degrabă tembel. Nimic „idilic”. Posibil ca doar inconștiența mea de atunci să fie ceva ce acum mi s-ar putea năzări drept „idilic”. 

miercuri, 30 septembrie 2020

pierde-vară

 Abia deschisesem ochii asupra lumii. Văzusem că era frumoasă. Era frumos să simți totul intens și chiar să suferi. Să iubești, să recunoști un chip drag, să-l cauți între alte chipuri, să ții o mână-n mâna ta, să săruți, să respiri noaptea de vară. Să pierzi vara!

S-o pierzi ca și când ai fi avut încă o mie de alte veri înainte. 

marți, 29 septembrie 2020

Din nou - Ferrante

 Cred că am început s-o citesc pe Elena Ferrante din cauza (nu mulțumită!) lui Dan C. Mihăilescu. Încă își ținea una dintre emisiunile sale tv cu recomandări de lecturi. Omul (altfel, reținut, conservator) părea atât de entuziasmat, încât am comandat aproape imediat cartea. „Noroc” că era la reduceri și că am cumpărat doar 2 sau 3 volume (parcă-s 4, nu?). Seria respectivă s-a dovedit a fi, însă, literatură „de consum”, o telenovelă bine scrisă, siropoasă, neverosimilă și ușor lacrimogenă. La mijlocul celui de-al doilea volum, am abandonat: am simțit că mușcasem dintr-o bucată mare și grețoasă de unt ce refuza să mi se topească-n gură sau să se lase înghițită.

Citind, deci, presupusa ego-ficțiune a pseudonimei Ferrante, gândeam ca orice real pasionat de lectură, nu fără o anumită neplăcere: oare chiar poate fi cineva atât de umil povestindu-și viața? Să fi existând, oare, umilință nefalsificată în imboldul resimțit de cineva de a-și scrie și publica autobiografia?

N-o fi însuși gândul ascuns că ai putea stârni interesul (sau compasiunea) altora o probă de egolatrie? Necesară, de altfel, oricărui scriitor. Cum ai putea ieși din tine în alt chip, scriind pentru a fi citit, dacă nu împins de conștiința & mândria propriilor calități?

luni, 28 septembrie 2020

cifre

 Din teama de cifre, am devenit prudent, dar în sinea mea n-am renunțat niciodată la rebeliune. În mine, sunt nesupus.

vineri, 25 septembrie 2020

TEAM BUILDING

 Team buliding-ul este doar o ocazie de a regresa. Asta se așteaptă de la mine, să regresez, or eu nu vreau să fiu asistat de niște complet străini, care nu-s terapeuții mei, regresând la infantilism. În orice caz, prezența într-un team building scoate din mine niște afecte ce mă înspăimântă.

Dispreț, scârbă, ură și nevoia de a sabota sau chiar de a demola tot eșafodajul acela de minciuni team spiritiste. Femeile-s, însă, vedetele ridicole ale oricărui team building. Ele se strămută integral, trup & suflet, în probele care au loc. Implicarea lor e maximă, fără rest.

Își retrăiesc viața însăși și țelurile lor cele mai intime în desfășurarea jocului respectiv. Când scriu „retrăiesc” nu mă refer la vreo repetiție, nici la o reînscenare a vieților lor pasămite fericite, ci la a remonta teatral o existență visată, una pe care n-o au în realitate și care nu e nici pe departe atât de palpitantă precum e concursul (proba) pus(ă) la cale de „traineri” (de obicei, „sexoși” - căci orice trainer e „sexos” pentru o femeie stătută, care nu iese neînsoțită decât o dată pe an, și anume la team building).

O viață în care femeile nu primesc rolurile și însemnătatea pe care și le pot asuma (cu îndârjire) pe timpul unui joc tembel, corporatist, ce nu este altceva decât o simplă demonstrație goală a ceea ce ar fi putut ele să fie, dar n-au (mai) devenit...

miercuri, 23 septembrie 2020

vecini (de căcat)

 Vecinii așteaptă o zi întreagă să se-nsereze ca să înceapă să vorbească mai tare să ridice tonul înnebuniți de groaza de a cădea din nou în mrejele somnului în cutia lor din blocul ceaușist.

Vecinii de la doi vorbindu-și afectuos & cu calm dar prin urlete din camere diferite cu ferestrele deschise îi aud atât prin pereți cât și din stradă vocile lor prefăcut interesate una de alta intrându-mi în „casă” pe fereastra deschisă a dormitorului.

vineri, 18 septembrie 2020

N-ai unde să te ascunzi

 Ecoul gurii ce mestecă mușcăturile de măr și ecoul periuței de dinți în gura făcută pungă, devenită instrument acustic dezacordat, iritant, amplificat de ecoul și mai mare al sălii de baie și de subțirimea satanică, înnebunitoare a pereților ce alcăuiesc zisa casă. N-ai unde să te ascunzi.

Ecoul pașilor pe gresie sau parchet, pe plăcile nervilor, șlăpăitul, papuceala. Clanțele, ialele, încuiate de trei ori, doi ori trei. Ecoul casei scărilor, strigătele dezinvolte ale vecinilor pe scară, care urcă unul lângă altul până la etajul fiecăruia, dar își vorbesc urlând, așa se adresază ei unii altora, unul altuia.

Parcatul mașinii, muzica tare, vibrația sticlei ferestrelor, trântitul ușii portbagajului, pocnetul interfonului, țopăitul tălpilor pe trepte, cochetăria fără nici cel mai mic efect a unor tocuri urâte.

joi, 17 septembrie 2020

Spaime

 Mi-aș revedea satul copilăriei, de nu m-ar reține teama de ruina și dezastrul de acolo. N-aș ști cum să le fac față. Ar trebui să mă pregătesc în vreun fel și s-o fac, că doar n-am de gând să amân la nesfârșit încercarea asta un pic deznădăjduită de a o reînnoda cu originile. De a-nțelege de unde (pro)vin și, mai ales, de ce am plecat.

Să dorm, să-mi tihnească, să mă trezesc cu ridurile întinse cu fierul de călcat - odihnit & înfrumusețat.

Elixirul morții. Claustrare. Foșnet și frunze moarte. Noaptea, în miezul zilei. Cocoțat în pat sau ghemuit în cel mai întunecos ungher al casei. Ziua, amânată. Viața, amânată.

Să-mi scoți viața pe nas, să-ți număr pașii, să-mi filmezi în ascuns gestica prin lentila minții. Râgâielile, îmbrăcămintea. Da-urile, nu-urile.

Întrebările ce mă fac mai puțin liber (compulsia de a le pune) îmi fură puțin câte puțin din libertate. Îmi strică zile oricum degradate. Îmi împut zilele. Mi le putrezesc.

Cumpărat cândva confesiunea literară a lui L.D. Teodorovici (Cel care cheamă câinii) despre limfaticul ce-l măcinase, dar nu am curajul să încep s-o citesc. Mi-e groază.

marți, 15 septembrie 2020

déjà écrit - scris pe trup

 Să influențezi schimbând în bine, ca un soi de ursitoare de conjuctură, viața unui om printr-un dar pe care i-l faci.

Îi dăruiești un stilou și el se apucă de scris (pentru a se elibera ori pentru a deveni un scriitor). Îi dăruiești o plantă și omul se îndrăgostește de verde, făcându-se pe nesimțite grădinar.

Dăruiești cartea și astfel pui capăt unui zbucium, pui umărul la aflarea unor răspunsuri. Declanșezi o căutare mustindă de sens. Sau, dimpotrivă, provoci cuiva înadins un zbucium cu sens, încheind homeopatic epoca unei agitații deșarte.

Am dăruit cărți care (mi s-a spus apoi) au zguduit. Dai cuiva o carte ce o să cheme după sine alte cărți, care vor umple apoi raft după raft, zi după zi, fertilizând mintea dăruitului, cernoziomul ei încă intact.

Consolarea mea pentru zilele de toamnă.

Poți oglindi pe cineva (chiar pe un străin) în cuvintele tale, poți contribui la revelarea unui trup posesorului său - unuia care obișnuia să și-l ignore zi de zi sau să ignore valențele ascunse ale acelui trup: ce și cât poate să simtă, să facă, să placă, să-ndure. Trupul pân-acum neglijat devine trupul de-acum iubit de sufletul care-l locuiește. Un picior frumos, niște degete nebăgate-n seamă, însă deosebit de grăitoare, niște ochi nepuși îndeajuns în valoare, albeața pielii, constelația alunițelor pe ea sau, dimpotrivă, o piele smeadă, măslinie, netedă, dar care a stat ascunsă vederii și admirației altor ochi.

vineri, 11 septembrie 2020

Noaptea dinaintea zilei

 Ca întotdeauna, înaintea unei nopți ce mă desparte de o zi de lucru (prima zi din săptămâna nouă), gândul consolator pe care-l evoc, pentru a trece peste angoasă și peste noapte și pentru a putea da piept cu dimineața, e acela că voi șofa până acolo.

În alte dăți, gândul că mă voi întoarce la cartea pe care o citesc ori la berea cea bună, răcită în frigider, la serialul pe care-l urmăresc, la fereala confortabilă a căminului închiriat.

Charles Melman: „Este limpede că promovarea modernă a confortului, încurajată de știință și potențată de economia de piață, reprezintă un fel de apărare împotriva dorinței, căci tocmai ea este cea care deranjează, producând cel mai mare disconfort. Într-adevăr, dorința ne tulbură, nu ne dă pace, ne obligă să muncim, să alergăm, să ne deplasăm, să forțăm limitele, să suferim. Pe scurt, să trăim, pur și simplu. Confortul, în schimb, reprezintă partizanul sedării, al imobilității și imuabilității.” (Omul fără gravitate, Eikon, Cluj-Napoca, 2012)

joi, 10 septembrie 2020

Sera cu cărți

 Uite-așa o pierzi îmi sare în ochi de fiecare dată când intru sau ies din mica mea seră de pe balcon. Junot Díaz, carte cu coperte albe. Prefer „sonoritatea” copertelor în locul coperților și a monedelor în locul monezilor.

miercuri, 9 septembrie 2020

Perversiunea. Forma erotică a urii - Robert J. Stoller (ed. TREI)

 „gustul sec al plăcerii mediocre”

„persoana întrezărește că o parte din excitația sa sexuală depinde de dorința de a-i răni pe ceilalți.”

 „maternajul lipsit de grijă sau deficitar, sau minimal, sau ostil îi face rău copilului”

„efectul puternic pe care îl poate avea gratificarea în exces asupra anumitor aspecte ale dezvoltării” 

„simbioza mamă-copil prea intensă sau prea îndelungată dăunează masculinității” 

 

luni, 7 septembrie 2020

munka

Munca este timpul pe care nu-l petrec (doar) cu mine. Fiind mai tot timpul la muncă, ce e mai bun și ce e mai rău în mine acolo se manifestă, adesea.

Munca și lectura compulsivă, cotidiană, a presei îmi alterează eul, îmi amputează credința, bucuria, spontaneitatea. Ritmul și știrile, agitația creată de nevoia de a ști fără a cunoaște. A lua la cunoștință fără a aprofunda.

Ziua este fragmentată cronologic între știri, în așteptarea lor.

Tâmpită alegere - să permiți ziarelor să-ți dicteze stările unei zile! Tristă-i dimineața aceea în care, înainte de orice, întinzi mâna după telefon (care-i acum un computer mobil) pentru a citi în premieră știrile.

Viața nu-i așa cum ne-o imaginam. Observăm asta (unii) pe chipurile altora.

duminică, 6 septembrie 2020

mania piersicuței

 Mai ieri, mama mă împușca în picior, glonțul ieșise, dar rana părea să se umfle, închizându-se asupra unei infecții. Astăzi, tatăl îmi tot ascunde cărțile pe care le așezasem preventiv în jurul meu, zidul de cărți, pe pat, poate pentru a ațipi puțin, poate pentru a mă ocupa cu altceva. Le înhăță cu-o ostilitate neascunsă, erau romanele lui Ferrante, unul câte unul, reușind să le adune înapoi în cutia lor de origine.

La ultima carte, încep să strig la el până îmi pierd suflul, încerc să strig, de fapt, fiindcă n-aveam aer destul cât să pot da glas nedumeririi și supărării mele.

El se îndepărta deja în zare, s-a mai întors o dată, furios, înspre mine, probabil fiindcă îmi auzise gândurile și păru atunci că se va întoarce ca să ne confruntăm, dar nu.

sâmbătă, 5 septembrie 2020

Claxonul care definește

 Din amintirea zilei de ieri, îmi persistă în cap un claxon nesfârșit - al meu, la adresa celorlalți participanți la trafic. Un claxon care terminase, până-n seara acelei zile, prin a spune ceva despre mine și nu despre ei. Sunetul, semnalul isteric de atenționare și avertisment, de mustrare, o modalitate zgomotoasă de a-i molesta pe ceilalți, un instrument neverosimil (și ineficient) de „educare” a comportamentului în trafic. Ce-o să-și zică, în gând, vreunul dintre cei claxonați de mine: astăzi m-a claxonat cineva apăsat, data viitoare n-o să mai fac - am greșit! Fix.

miercuri, 2 septembrie 2020

Timp oprit (a.l.ș.)

Mintea fuge cu repeziciune, îmi amintesc fotograme de timp oprit, fotografii tridimensionale, dar care nu-s încremenite, doar imortalizate, pot căpăta oricând viață, oameni care prind a se mișca dacă eu le-o cer, vorbesc între ei, pot chiar să reconstitui frânturi de dialoguri - îmi aduc aminte mai ales cuvintele dureroase, pe cele plăcute le-am uitat demult, vorbe ce m-au făcut să mă simt umil, regresat, incapabil, întrebări la care n-am știut să răspund.

Felul în care cădea lumina soarelui printre copacii imenși din curtea copilăriei. Liniștea și sentimentul de a fi la adăpost, protejat, pe când babele trăgeau o dușcă în ascuns, iar noi știam că ele beau. Așteptarea pâinii ce creștea și se rumenea în cuptor. Plăcintele.

Diminețile crude, când trebuia să mân eu capra la ciurdă. Mândria că eu, copil, duc capra la ciurdă, cu noaptea-n cap, alături de alți săteni, oameni „mari”. Luceafărul cât pumnul și zorii abia crăpați ce decolorau lucrurile, făcându-le asemenea.

marți, 1 septembrie 2020

Moliftă la 40 de zile după naștere

 Binecuvântat fie darul scrisului ce ne ajută pre noi să ne eliberăm de Rău. Nu de tot Răul, de-o mare parte din el. Cât să fim socialmente funcționali.

Citind Junot Díaz (Oscar Wao...) - solid, modern, jucăuș. O carte serioasă, nu doar o paradă de stilistică și argou, teribilism. Un Pulitzer meritat (presupun, căci nu sunt dumerit în amănunt pentru ce însușiri anume ale unei opere se dă un Pulitzer).

Vocalize. Umoare. Amoare. Lentoare. Ardoare - mai slabă. Teroare (surdă). Soare (le dizolvă pe toate).

Nu știu să scriu ca un expert despre cărți, stau și mestec aceiași termeni (și condiții).

luni, 31 august 2020

Impresia de lectură

 „Am învățat și gustul amar al după-amiezelor de duminică, marcând apropierea absenței, și nimic nu-mi poate șterge senzația aceea de crepuscul definitiv, întrucât copilăria nu moare dintr-o dată, ci în fiecare după-amiază de duminică, pe parcursul întregii vieți.”

 „Are o expresie stupidă, așa cum au aproape toți, e curios cum chipul se adaptează creierului și adoptă idioțenia ideilor și slăbiciunea spiritului.”

Gustavo Dessal - Operațiunea Afrodita și alte povestiri 

vineri, 28 august 2020

episodice

 În numai o zi, în decursul unei zile, m-au contactat trei oameni cu care crezusem că n-am să mai vorbesc vreodată. Cu o prezență de spirit de ultim moment, am găsit priceperea să mă fac de folos fiecăruia într-un oarecare fel.

Exagerez, desigur, importanța acestor regăsiri, dar m-am simțit ca mântuit. Oamenii aceia îmi stăteau pe conștiință (există în mintea mea o „insulă” populată masiv cu astfel de oameni care-mi stau...). Tăcerea lor. Absența îndelungată a semnalelor mele către ei.  Tăcerea lor mă acuză - ar fi o formulare completă a enunțului început mai sus.

Mai târziu: frumusețea (omenească) expusă public chiar este insultătoare! E o calomnie.

duminică, 23 august 2020

Corpografia

 Poza corporală mi-e aceea a unui om înalt, de peste 1,90 m, care nu se pricepe să dea o întrebuințare anume trupului său, nu știe să umple (ocupe) spațiul ce i se alocă, oriunde ar intra și oriunde s-ar afla, comportându-se prin gestica și mimica lui ca și când ar fi o scuză, o cerere de iertăciune, un intrus, un nechemat, omul-scuză. Sunt o scuză ce nu primește iertăciune.

Percepția mea despre „sine” e aceea a unei matahale osoase care trebuie să se aplece în momentul în care pătrunde într-o încăpere. Am mereu aerul omului sosit prea târziu, rămas fără scaun și, deci, fără loc la masă.

Sunt personajul treaz al unei petreceri în care toată lumea a apuca deja să se pilească. Sunt un semn de întrebare căzut din stilou la capătul unei fraze lungi și dezlânate. Un dezacord, o virgulă între subiect și predicat.

vineri, 21 august 2020

Posturi

 Postura trupului înmagazinează (și-apoi redă „coregrafic”) toate veacurile de suferință, toate momentele traumatice. Mi s-a dat de știre de atâtea ori că sunt crispat, ori am fost întrebat, fără rost, de ce sunt așa crispat... Dar nu sunt tot timpul conștient de felul cum stau, de ceea ce simt, de încordarea mea înnăscută. Tot ce-am încasat, loviturile premature, contactul precoce cu disfuncționalitatea maritală a cuplului primordial s-au dus în trup, în oase, în mimică, în mușchi. Postura mea caracteristică: submisiune, împuținare, expectanța unui dezastru iminent, tensiunea unui câine ce așteaptă lovitura de cizmă.

luni, 17 august 2020

Omul & cufureala abandonului

Încă o crimă „pasională” (cum se numeau pe vremuri), de data asta la Oradea. Un dobitoc își împușcă mortal, din gelozie, fosta iubită! Omenirea - atât de avansată tehnologic și atât de incapabilă să acepte - și astăzi - decepția amoroasă, ruptura, părăsirea, încheierea (firească sau nu a) unei relații.

Da, știu: obișnuința, dragostea, fuziunea & simbioza parazitară, visuri și planuri comune, realiste sau fantasmagorice; majoritatea - proiecții, dorințe greu de împlinit de partener/ă (mai ales atunci când fericirea ta depinde într-o prea mare măsură numai și numai de el/ea), dar asta nu le oprește să se manifeste, să se perpetueze, să se amplifice chiar; comoditate, închistare, orbire cu premeditare, decuparea chirurgicală a exteriorului (și a orice ar putea fi de natură să te aducă înapoi, cu picioarele pe sol), predilecția pentru traiul confortabil - în găoace, în dependența de celălalt, lăsându-te total decerebrat de el/ea, lăsându-te în voia lui/ei până la depersonalizarea ultimă.

Nu îndurăm să fim părăsiți. Retoric, ce ne-o fi, oare, mai dificil de îndurat: propria suferință ori, mai degrabă, faptul că el/ea ar putea trăi bine-merci fără mine? Ce ne doare mai tare? Evident, intuim care-i răspunsul.

sâmbătă, 15 august 2020

Picioare-n distribuție

Petrece 20% din film în picioarele goale cu-o cămașă subțire de jeans descheiată neglijent peste piept dres de baie de un roșu fără dubiu urâțică și atrăgătoare în aceeași măsură coapse netede și încordate ca pielea de pe tobă iar degetele picioarelor desculțe aliniate într-o orânduială soldățească descrescătoare sunt ale ei le știe folosi după plac le vorbește seara în baie unde le spală unul câte unul de îi lucesc lustruite așa cum se cuvine.

joi, 13 august 2020

Mecanica subcutanată

 Cioran: „E destinul meu să nu mă împlinesc decât pe jumătate. Totul în mine e ciuntit: felul de-a fi, ca și felul de a scrie. Un om din fragmente.”

Mecanic(itate)a mișcărilor, odată atinsă secătuirea, epuizarea. Se poate numi și a-ți face datoria. Mi-ai servit, îți servesc.

Bocetele înmormântării și insultele (țipate-n obraz ale) despărțirii - ambele marchează începutul doliului, obligația asumată aproape public de a-l purta până la capăt (capătul durerii insuportabile; punctul din care durerea devine apoi, treptat, suportabilă, un bun - și surd - tovarăș cotidian).

Doliul (după un dispărut de pe lume sau după cel plecat de bună voie din viața ta) = o modalitate de a încerca să-ți garantezi că ce a fost nu maj revine. Pui cruce repetării istoriei personale (sau, cel puțin, asta vrei). Și cum procedezi? Începi să venerezi ceea ce e mort, ca să te asiguri că rămâne așa mort cum e, că nu ți se va mai strecura, „alterând-o”, înapoi în viața ce-și urmează cursul.

marți, 28 iulie 2020

Alte definiții ale lașității

Duminica - ziua în care religia personală te invită la a nu mișca un deget. Totuși, eu mișc, cu degetele mâinii drepte, stiloul.

Aș putea da lecții despre cum să fii un laș. Aș sfătui cu aplomb pe alții despre cum să treacă la fapte pe care eu însumi nu le-aș făptui. Nu fac ceea ce predic. Nu fac ceea ce eu sunt. Dar mă descurc în a-i învăța pe alții. Nu c-aș fi vreun pedagog (am fost), psiholog, nici șarlatan, șaman ghicitor în suflete. Sunt câte puțin din fiecare.

Cantitatea de cărți asimilate îmi dă puteri, îmi echilibrează eul, nu mă lasă pradă prăbușirii; nu mă scufund. Ceea ce știu, ceea ce am citit mă ține la suprafață, îmi oferă doza minimă de împăcare cu sine de care e nevoie (e suficientă) pentru a supraviețui unui impact.

Am citit și am uitat. Dar, vorba aia, n-am uitat degeaba...

vineri, 24 iulie 2020

Tomorrow is another gay

În fiecare zi, mi-am propus să fac mâine o treabă pe care, după cinci zile trecute, n-am mai făcut-o. Amânată până-n buza dezastrului. Felul meu de a răspunde „trudei” pe care-i musai s-o depun pentru a-mi asigura un oarece trai.

Felul meu de a mă minți asupra unei libertăți câștigate într-un loc îngust, „marea libertate” de a amâna ceea ce oricum voi fi nevoit să fac în cele din urmă. O libertate de curvă, de escortă.

Alegi cu cine să ți-o tragi, dar tot din asta trăiești. Selectarea atentă a clienților nu conferă o ținută aleasă ocupației de curvă.

joi, 23 iulie 2020

Dușmanul techno

Din experiența mea de patriarh local al muzicii electronice, am desprins concluzia că cel mai mare dușman al techno-ului nu e dnbass-ul, ci cuplarea și apoi căsătoria!

Din câți “membri” ai Ineu Raving Society (titulatura asta-i inventată pe loc) ne-au “părăsit” fără întoarcere de-a lungul anilor, majoritatea au făcut-o din cauza orbirii lor pentru cine știe ce femeie sau bărbat care nici măcar nu gusta muzică electronică (dar care a avut grijă să le impună și lor să n-o mai facă).

Ce sens are, ca raver (sau meloman), să te cuplezi cu cineva care nu-ți ascultă muzica și, pe lângă asta, te manipulează să renunți și tu? N-are nici un sens. Mai repede aș renunța la carnea de porc decât la techno.

Nici o persoană de pe lumea asta nu merită să te dezici de muzica ta dragă pentru (a o păstra pe) ea! 

Din moment ce ea ți-o cere sau simți tu nevoia să te dezici de muzică pentru a-i face ei un hatâr, înseamnă că, din start, respectiva alegere amoroasă a fost o eroare. 

Muzica e doar una dintr-o serie de alte renunțări pe care, treptat, ți le va pretinde. Cum ar veni, îți meriți soarta.

vineri, 17 iulie 2020

Jurnal de lecturi

„Ei îi plăceau așa, virili și puternici, pentru că credea că o femeie adevărată strălucește numai în lumina unui bărbat în stare s-o omoare.”
(Gustavo Dessal - Operațiunea Afrodita și alte povestiri, RAO)

joi, 16 iulie 2020

Camere de hotel

Mi-ar fi plăcut să fi avut inspirația de a nota, idee absurdă, numerele camerelor de hotel & pensiune în care am stat. Poate aș fi ghicit în ele un mesaj, o însemnătate ascunsă, un sens, o explicație (pentru ce a fost după).

Camerele de hotel în care m-am claustrat până la înfometare, cu al căror aer închis, consumat, m-am narcotizat; camere promiscue, complet străine, impersonale, urâte sau de nereținut, dar păstrând într-însele trăiri cât pentru o viață de om. Viața în câteva zeci de ore, comprimată, precipitată.

miercuri, 15 iulie 2020

Scrisori în sân

Sunt mândru că n-am păzit nimic din ce am fost pus să păzesc. Mai ales, patria.

Scrisorile - cele citite, cele încă nedesfăcute - purtate-n sân, pe sub hainele cenușii, dar nu pe piele, să nu se șteargă scrisul. Scriam febril, mila de sine îmi era muză, drog, nebunia din care țâșnea trebuința scrisului. Scriam pe fragmente, când apucam, când mă apuca. Scriam foarte mult, incontinent, cu spor, când eram pus de pază (patriei).

luni, 13 iulie 2020

BlackButtonBooks - inițiative editoriale lăudabile + traduceri de căcat

Editura Black Button Books e o fuziune de „coolețe” cu traduceri și tipar neglijente. Iată doar câteva exemple, situate între comic homeric și scandalos, dintr-o Freeman's (probabil, aia despre familie):
  • „După ce-i spun fiicei noastre să se pregătească, mă duc în camera doarme unde bebelușul.” (p. 24)
  • „Nu voia să ajungă un invalid, ura lipsa de imobilitate.” (p. 20)
  • „(...) asupra felului în care trecutul permeează (sic!) construcția socială îi amenința familie (sic!) în ambele state.” (p. 12)
Mărturisesc că, deși mă atrage aproape orice nouă apariție la BBB, mi-e întotdeauna groază să o cumpăr, tocmai din cauză că greșelile de culegere, de scriere (comise de traducător) sau de traducere (idem) au deveni regula editurii.

Eu pot înțelege că traducerea și corectura se plătesc prost în România, dar îți rămâne mereu opțiunea de a te ocupa cu altceva - să crești capre, să te bagi la o corporație, să fii paznic de noapte...

Cum să urască „lipsa de imobilitate”? Și, pe de altă, parte, tu când ai „permeeat” ultima oară?

miercuri, 8 iulie 2020

Feliz gravidad

Fetele râdeau, prietenii râdeau, a trecut o viață de atunci, am rămas însărcinați cu duhul, am murit, am ieșit des în oraș, am fost la câmp pentru a recolta, am rămas acasă, iar tatăl m-a prins și mi-a spus că îi face impresia că mă strecor afară din casă încât să nu fiu văzut de el. Ca și cum aș fugi. Asta și făceam! Major, 20 de ani împliniți și trecuți, fugeam în treaba mea, în umblăturile mele, înainte să apuce el să-mi dea altă treabă.

Casa se ruina, trăiam la comun ca-n șatră, banii erau puțini, iar eu aș fi vrut să plec departe și pentru totdeauna. Toate iubitele părăsiseră orașul.

luni, 6 iulie 2020

Vecina cea de haină

Vecinii tembeli sau înapoiați de alături împreună cu care eu trăiesc prin zidul de care-mi sprijin ceafa când citesc iar ei ușa de la budă ce răsună a ușă de cocină șubredă făcută din resturi găsite prin curtea din spate când e trântită are mai multe puncte de contact cu tocul cu zidul care se ating între ele pe rând rupere toacă ascultă pe repetare o piesă cu ritm de regheton puțin îmi pasă că nu se scrie așa se scrie că sunt înapoiați tembeli tușesc de la țigările pe care le fumează-n casă căci dacă fumezi la fereastră te poți păcăli că tot fumul va merge afară și nu pute nu te împuți oh dar te împuți iese putoarea fumului înghițit prin transpirația cu care mânjești patul și prosopul de față din baie și bate și bate... Pauză, stop, din nou aceeași piesă, același ritm. Când aș crede că s-a terminat, începe de la capăt. Uite, acum e gata. Tăcere. Bum-tictic, bum-tictic.

vineri, 3 iulie 2020

Scrii recenzii, povestind cartea

Dona Tartt și-un mister din campus cunoscut acum de toată lumea - căci e dezvăluit pe coperta a 4-a și-n „recenzia” unei proaste cu blog. Toată lumea face - sub pretextul „recenzării” - rezumatul cărților citite! Istoria secretă - un roman găsit la băcănie - l-aș fi început chiar în seara asta.

Mai târziu: pe final, însă, romanul se fâsâie.

sâmbătă, 27 iunie 2020

Nevroze de duminică

Dacă am investiga cu seriozitate, am afla că numărul sinuciderilor sporește duminica, depresiile se ascut, problemele familiale, chiar și cele de rând, idem, familia petrecând prea mult timp înghesuită între pereții comuni, în după-amiezele duminicale unii simt că și-ar lua câmpii (sau viața), ce-ar mai fi de făcut?

Mai așez o cărămidă în zidul înalt de cărți în dosul căruia mă ascund, lentila cărților prin care privesc, primesc și trăiesc viața în așteptarea frumoasei adormite cu psihism bisexual, ce stă să vină pe-o iapă arginitie, de 2000 cmc.

Să mai lăsăm puțin la clocotit aripile înainte de a le desface (engl. a le răspândi), cineva o să citească pe sărite și-n fugă texte de pe blogul ăsta, folosindu-se de o lupă magică, lupa hermeneutică, unele litere acum contopite au devenit ilizibile chiar și pentru mine cel care le-am înșirat.

De furie, voi merge să-mi cumpăr haine pe credit.

Poartă strâmt, cambrat, glezna la iveală, sânul strivit fă-l să pară exploziv, adună de peste tot resturile de piele și adipozități și pune-o de-o portocală cumsecade!

miercuri, 24 iunie 2020

eufeminism

A-ți aduce orhidee la lucru e ca și cum ți-ai pune pene în cap (sau în cur). E, în primul rând, pentru ceilalți. La fel, fotografiile cu plozii înșirate vizibil și strategic pe birou nu sunt pentru tine - ca să-ți mai treacă, pasămite, dorul de ei (până diseară, când o să-i vezi) - ci fac parte din ceea ce înțelegi tu prin a-ți contura (cât mai îngroșat) un statut social, în grupul artificial constituit în „sânul” căruia-ți desfășori munca.

Unele femei ar fi gata să nască la birou, dacă s-ar convinge că asta le-ar aduce un beneficiu social (și, prin ricoșeu, unul profesional - de ce nu?). Femeile respective nu ezită să folosească orice cale de autopromovare - alta decât cea strict profesională: adică, muncă>eficiență>recompensă. A naște la locul de muncă este încă un tărâm neexploatat de clarvăzătorii dezvoltării personale... După răspândirea democratică a zonelor de recreere, aștept înființarea camerelor de născut multinaționale.

luni, 22 iunie 2020

Pastramizare

Fâșii prelungi din mine agățate în bule de trecut perfect conservate, neîmplinirile se conservă de obicei impecabil, cărnuri încă vii pulsânde desprinse din mine stau și flutură acolo ca niște stupide stegulețe budiste, nu mai sângerează, sângele li s-a scurs dar nervii nu li-s morți, curentează descăpățânați, e tot ce mai pot face, bice electrice fără stăpân care au deprins singure loviturile și nu se mai pot opri din automatismul flagelării.

În trecut, agățat, sfâșiat, îmbucătățit, a rămas din mine material pentru încă o persoană. Un alt eu ar putea fi alcătuit și însuflețit din ceea ce am lăsat în urma mea.

Sunt părți din mine rămase zălog timpului, suferinței, neînțelegerii, dar și unor clipe de-o fericire neverosimilă.

luni, 15 iunie 2020

Copilul IKEA

Copilul (făcut) din ambiție e ca una dintre acele căsătorii aranjate în care dragostea dintre soți survine abia după niște ani, din obișnuință, ca o fatalitate.

Unde ambiție = adeseori, la întrecere cu cineva (cu sora, cu cea mai bună prietenă, cu o vedetă pe care o adulezi) ori ca un sperat „antidot la singurătate”.

X a priceput prea bine că mă „dezic” de el din pricina nevestei, la care singur s-a condamnat, nesilit de nimeni. Condamnat de propria alegere. Nimic nu mă-ndreptățește să-i aplic judecata mea strâmbă, nici să-l pedepsesc cu sarcasmul meu doar pentru că-i și el un inerțial ca mine. Îl dezaprob și-l contest cu o înverșunare ce, unui observator atent, i-ar da de bănuit.

Cele mai solide prietenii se derulează între bărbații neînsurați. Sigur că, de la o vârstă, holteiala neinspirată, tinerețea prelungită prin conectarea la aparate se pot preschimba în ceva cu totul ridicol.

Un bărbat poate rămâne, totuși, un holtei cu suflet frumos, dacă-și convinge și câțiva prieteni să rămână ca el. Cu el. Ceea ce ar însemna că burlăcia devine ridicolă numai în împrejurările în care nu-i susținută de un anturaj pe măsură. Încă oscilez între „ridicol” și „trist”.

Copilul IKEA (sau copilul LEGO, dacă preferați) - ca să arătăm lumii că putem, ca să ne arătăm nouă înșine că nu degeaba am petrecut jumătate din viață împreună. Copilul care e livrat acasă dezasamblat, rod altoit artificial, o demonstrație de putință genetică, un experiment de lab pe cobaii ce suntem noi, antidot la singurătate - de acum nu vom mai fi singuri, vom asimila copilul prin absorbție și astfel ne vom simți populați de un scop comun.

miercuri, 10 iunie 2020

Mărunțișuri paginate

Îmi vine greu să citesc o carte, să stărui asupra ei sau să adorm cât timp mirosul excitant de cerneală tipografică - al celorlalte - iradiază dinspre noptieră, gâdilându-mi nările. Mirosul tiparului mă stârnește, îmi trezește compulsia de a-i căuta sursa, mintea mea știind instinctiv că acolo, la sursă, ar putea să se afle adevărul ficțiunii (sau al istoriei) de care sunt iremediabil obsedat.

Citind, respirând parfumul tipografic și pe cel al diverselor tipuri de hârtie, ceva mă cheamă să citesc mai mult, să caut, să răsfoiesc. Câteodată, mă limitez la a răsfoi în transă, fără să citesc, moment în care îmi dau seama încă o dată că relația mea cu tipăritura e una pur & simplu amoroasă, e perversă, că nu-mi doresc doar să aflu, ci și să ating, să privesc de la oarece distanță, să am, să posed, să acumulez, să-mi însușesc lucruri nemaiatinse, doar ale mele.

Hârtia deformându-mi-se sub atingerea caldă (și umedă) a degetelor și palmelor, se întinde, se ondulează, paginile se îndepărtează unele de altele înfierbântate, parcă temându-se că s-ar putea pierde pe sine în vertijul atracției, parcă știind că tot ce au mai bun la îndemână pentru a-și astâmpăra dorința ar fi să se frece unele de altele de vreme ce-s țintuite împreună în aceeași carte.

Până-n ziua în care un copil neastâmpărat, ireverențios cu cuvântul scris, dar din cale-afară de curios, va scăpa în bibliotecă și le va rupe cu voluptate, le va sfâșia, le va amesteca între ele.

sâmbătă, 6 iunie 2020

Vara, piciorul // iarna, glezna

O lanternă, un briceag, o armă bine lustruită - revolver. Standul de ziare de care mă apropii ca să-mi clătesc ochii să mi-i satur dar mai tare mi-i înfierbânt cu toate că nu mai e nimic de văzut pe taraba de presă vremea ziarelor s-a dus înainte ca eu să mă fi putut desfăta îndeajuns cu ele. Ori doar mi se pare?

Mă așteptau în cutia poștală, îndoite amarnic de factorul nesimțitor, mă înghesuiau de lângă pat: teancuri, vrafuri, colecții, impulsul ăsta stupid de a le colecționa! De a nu le lăsa să piară așa ușor.

Găsesc pixuri, strâng în palmă răceala grea masivă și masculină a pistolului. Adun pixuri în căni și-n pahare, unde le păstrez până li se întărește seva, fără a le folosi vreodată.

joi, 4 iunie 2020

Dorința zilelor de luni

Sunt indiferent și distant amuzat, dar nu apatic. Există mai departe lucuri ce mă scot din mine, mă scot din sărite, nu zac într-o totală nesimțire. Iar muzica bună mă poartă, mă zboară, mă face să mă simt mare, important - motivul pentru care muzica bună există.

Au fost clipe, astăzi, în care îmi râdea sufletul și n-aveam nici un motiv (de care să știu).

Bucuria că bucuram, voluptatea formulei ce provoacă garantat râsul. Râs, muzică, trecere, goana spre casă. Dimineața - claxon. Seara - răbdare.

Elogiul miniaturii

Mai are sens să iau notițe despre clipele de extaz & eliberare, din moment ce știu că vor veni apoi, ieșind & dând peste mine din oglindă, celelalte clipe - ce tânjesc mai multul, celebrează întregul, minimalizând fragmentul, întâmplarea, episodicul?

joi, 28 mai 2020

Șofat terapeutic

Privesc mașina neagră, mângâindu-i cu ochiul formele, așteptând să urc în ea, s-o respir o dată, scurt, ca s-o iau în posesie, să-mi leg centura, să o mân tandru și calm.

Cer și eu dezlegare să comit gesturi prostești, ieftine, negândite, pe care să nu fiu constrâns să le plătesc apoi ca pe niște greșeli (cu toate că nimeni n-a fost rănit, dezamăgit, păcălit). Sunt numai niște jocuri înzestrate cu rara însușire de a mă extrage din obișnuitul carusel al gândurilor obsesive, al analizelor sterile, al temerilor infantile.

Dinainte de a fi murit a.l.ș., de când încetase să mai vină în vizită, m-am deprins să scriu ca și când m-ar citi.

marți, 26 mai 2020

Tabu

Am notat acum o săptămână visul ăla și de atunci s-a instaurat de la sine un fel de tabu asupra caietului, un ceva neclar nu mi-a mai îngăduit să mă apropii de el, de parcă m-aș fi putut contamina sau aș fi putut da peste ceva neplăcut, de nevăzut, o scenă prea intimă, o goliciune, o rană, o durere, un secret bun de uitat.

Nu știu dacă să deplâng zilele ce trec ori mai bine să le dau pace în curgerea lor, să găsesc mai departe cele mai inspirate metode de far niente și de a nu mă mai examina angoasat pe mine însumi facendo niente.

vineri, 22 mai 2020

Întoarcerea lui Kafka

Până la ce nivel de suportabilitate ar putea grotescul să genereze umor, să stârnească râsul, măcar pufnirea, zâmbetul? Probabil că până-n punctul în care se subțiază hotarul care-l desparte de oroare.

Limbajul visului - în Castelul. Absurdul camuflat în gesturi comune. Greața, apăsarea claustrantă ce te aduce în prag de vomă. Tensiunea neputinței mișcării, picurată lent - ai dori-o convertită în violență subită, descărcată printr-un eliberator gest brutal, necugetat. Izbăvirea prin violență.

Cleiul visului, mișcarea greoaie, picioarele supte în smârc nu pot alerga, absurdul replicilor rostite de personajele Castelului sau, dimpotrivă, luciditatea lor pătrunzătoare, căzută ca un psihodiagnostic. Închiderea tuturor căilor, blocate de înăbușitoarea zăpadă, pustiul străzilor și frigul.

Idolatrizarea ierarhiei, adorația ca pentru „sfintele moaște” - a birocraților pentru hârtii -, felul cum se „acoperă” cu acestea, interșanjabilitatea funcționarilor fără chip, depersonalizați, dispensabilitatea lor.

Din relatările încâlcite și adesea contradictorii ale unor săteni, K. își figurează o „realitate” mai bogată despre Castel decât dacă l-ar fi vizitat la pas el însuși. Castelul devine, pe nesimțite, mai mult decât un ansamblu de clădiri, el este acum un „înțeles”, o semnificație, o poveste, niciodată aceeași - relatată felurit, cu fiecare ocazie.

Ascunși după munți de dosare, funcționarii Castelului se molipsesc de ceva ce seamănă cu o mutație parțial izbutită a aurei și intangibilității zeilor olimpieni. Tăcerile lor (golite de sens) impun cel mai profund respect. În acele birouri, „se lucrează”. Nimeni nu știe cu exactitate ce anume „se lucrează”. Nu e lămurit nici cine este acel se. Distanța conservă autoritatea. Inaccesibilitatea elitelor butaforice menține intact mitul și supra-umanizează. Funcționarul nu se află în serviciul cetățeanului ci este autoritatea, autojustificându-și importanța (utilitatea) prin acest simplu fapt.

miercuri, 20 mai 2020

Mă bagi în răcori, Aradule!

Nu era prevăzut că voi scrie, luasem cartea lui Jung despre vise (la care cred că „lucrez” de 2 ani), mă așezasem în fund, cu spatele sprijinit de turtitele perne, pregătindu-mă (să continui) să citesc.

A sta întins pe burtă și a-mi tensiona astfel, yoghistic, coloana este pentru mine exercițiul suprem. Altul nu fac. Aseară am mișcat puțin din genunchi. Ieri am făcut curățenie. Răcoarea nu mă invită să ies. Ieșind, mi-ar plăcea să văd oameni, dar mira-m-aș să fie mulți pe străzi, alungați de ploaie. Adevărul curat e că n-am nici un chef să ies.

Mă-ncearcă adesea o strângere de inimă gândindu-mă la Arad. Un loc pe care, în timp, l-am încărcat cu emoții negative - pare-se. Totul a început de la vizitele noastre de țărani săraci la neamurile „urbane” (tot țărani și ei, dar... parveniți). Contactele cu familia aia, cu verii mei, au lăsat urme de neșters până astăzi. Un complex ce și acum mă împinge să-i evit.

N-am avut parte de iubiri în Arad (mai bine că nu). Am purtat iubiri în Arad exclusiv împins de conjunctură (n-aveam unde altundeva, era singura localitate mai mare în care cunoșteam pe cineva). Am umblat mult pe jos prin Arad - de la un capăt la altul. Singurul neajuns ar fi fost să nu sosesc la gară înainte de plecarea trenului. Am umblat pe jos de la aeroport până-n centru și din centru până-n capătul dinspre Ineu al orașului, unde mă opream și speram să găsesc repede o mașină de ocazie către casă. Traumele sunt cele ce mă „leagă” pe veci de Arad.

Aradul a fost pentru mine orașul căruia trebuia să i te închini, voiai sau nu, pentru că toate cele importante aveau loc în cuprinsul său. Prima mea școală de șoferi, pe la 28 de ani. Primul examen ratat, la 14 ani. A doua școală de șoferi. Orașul în care coboram cu teama de durerile de cap ce se alipeau de mine după câțiva pași. Stângace și smerit înaintea imensității sale.

Orașul mare, în care nu mă pricepeam să fiu în largul meu, pentru că nici în mine însumi nu eram în largul meu. Nici în Ineu, nici acasă.

Sunt, totuși, acolo și câteva amintiri plăcute: niște petreceri, niște întâlniri neuitate, niște intersecții umane, câteva nopți, câțiva zori. Câteva vinovății atât de utile acum.

joi, 14 mai 2020

DOR

Acela a fost, țin minte, un an cu soare firav, picioare lungi & reci, zile scurte. Plecări, reveniri, încercări, banalități. Dezlănțuiri lexicale pe Facebook. M-am simțit citit, ignorat, am contat, m-am conturat sau, dimpotrivă, am călcat în ridicol. În anul cel nou, trec de mână cu bucuria dorului. Bucuria că dorul joacă rolul speranței, nu partitura durerii sau a deznădejdii.

Rămânem eu și speranța, eu pradă ei, evit umbra - am avut parte de atât de multă anul ăsta încât aproape că o pot transfera la capitolul întuneric. An de eclipse încruntate, de căderi grase și reîntoarceri la oile noastre - unele cu totul îndoielnice (nu oile).

Să păstrez starea asta de spirit, nu zic tot restul anului, că poate nu-i dintre cele mai bune, dar e liniară, e „în fierăstrău” când nu e liniară, și-mi dă răgaz să mă ocup de suflet & de minte, nu să zac abulic și sedat (cum am zăcut mare parte din luna ce abia se încheie, peste pântec, la palton).

iocan#2

Revin la iocan#2. Cu părere de rău o zic, o fi având Raluca Nagy fizionomia cea mai interesantă dintre femeile publicate până în prezent de revista iocan, dar lucrărica ei e numai de umplutură. O mâzgălitură, scrisă - probabil - pe un MAC, în vreo cafenea fițoasă din „Timi” (cum grețos „alintă” cu toții orașul ăsta).

Vezi? - cum fură privirea cineva care arată a scriitoare, a artistă, dar nu e. Doamne sfinte, la o sumară răsfoire „pe net”, găsim că R. Nagy a publicat în mai toate revistele hip ale țărișoarei: de la Dilema veche la DOR. Ba, mai mult, are și o povestire cuprinsă într-un volum colectiv, apărut la TREI: Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de scriitori români. Numita culegere îmi stârnește un entuziasm minim.

marți, 12 mai 2020

Dezemotificarea

O să treacă ziua, se va face ora 5 și vei pleca acasă - o altă zi de lucru încheiată. Cine știe, poate că a fost una chiar „fructuoasă”. Nu asta îți dorești? Echilibru, rutină, reușită obținută cu trudă. Izbânda fiecărei zilei, conștiința răsplatnică a lucrului bine făcut. A atinge un target - ce provocare, ce duel cu tine însuți (și cu alții)!...

Iată un țel mult mai ușor de atins decât a te apuca să descâlcești hățișul minții unui om, complicăciunile unei relații, imprevizibilul unei iubiri.

Matematica are mereu un rezultat, indiferent că e unul cu multe zecimale după virgulă, că-i cu minus sau că e zero. Un rezultat rece, precis. Nu-ți convine, iei buretele sau guma și-l ștergi. Refaci calculul.

Iubirea-i, totuși, mult mai plină de capcane primejdioase decât un oarecare calcul matematic. Rezultatul ei extrem, oricât de stupid și laș, ar putea fi moartea însăși. Sau rana sufletească ce nu se mai vindecă. Alienarea. Înăsprirea. Regăsirea urii - fidelă tovarășă de drum. Fortificarea excesivă a eului - pierderea însușirii de a empatiza. Moartea în viață. Te mumifici, te aperi.

Refuzi să mai simți, pentru a putea deveni mașina eficientă la care visai în miezul suferinței. În calea acestei mașini, emoțiile n-ar mai avea nici o șansă. Dezemotificarea.

În muncă, imprevizibilul sunt mereu ceilalți... Ah, acești ceilalți leneși, ineficienți, care se pun de-a curmezișului drumului nostru glorios către împlinirea profesională!

E visul întregii omeniri acela de a reuși să se încadreze în proceduri și-n indicatorii de performanță! De ce (ne-)am mai și naște, altfel? Naștem pentru a crește și a deveni - la maturitate - demni de indicatorii de performanță. Cu ce alt scop?

Iubirile - niște accidente presărate pe această „cale regală” înspre reușită. Să vină, să treacă. Sunt ca felia de prăjitură pe care ne-o îngăduim seara, înainte de culcare, dar nedepășind ora 6 - ora pragului îngrășării.

Nu poți și iubi și a fi pe de-a-ntregul concentrat asupra muncii cu care ești dator. Ai pierde aplauzele acționarilor, palmele lor - ușoare, pergamentoase, bine dezinfectate - pe spatele tău. Ai rupe lanțul vital al bonusurilor, nu-ți vei ierta niciodată că iubirea te-a orbit într-atât încât ai ratat un bonus, o mică ridicare urgentă a nivelului de trai.

Stima de sine ți se alimentează direct din aplauzele unor străini. Ei fac și mai mulți bani din sârguința ta. Deci nu-i dor palmele să te aplaude. Și numesc asta, savant, dezvoltare personală (cât să facă să pară, prin cuvinte bine ticluite, că și tu ai ceva de câștigat din dăruirea asta necondiționată). Nu, banii nu contează! Contează, desigur, binele pe care-l faci în jur încercările ce ți se arată și pe care le depășești una câte una. Contează să nu cedezi.

Cedează în orice altă parte a vieții tale. Nu și la muncă. La muncă, ecuațiile pot fi rezolvate simplu, respectând calea bătută, „punând mâna pe telefon”. Ar fi păcat să pierdem asta - acest tărâm profesional care e atât de meseriaș în a ne întreține iluzia că performăm, că reușim, că suntem niște indivizi care contribuie. De aproape, faptul că suntem părți infime ale unui mare mecanism nu se observă. Din contra, ni se pare că suntem stăpânii exclusivi ai propriului discernământ și că acționăm autodeterminat, conform cu propria voință.

duminică, 10 mai 2020

Anca Vieru*

În persoana Ancăi Vieru se ghicește lesne scriitorul profesionist care jonglează dexter cu cuvintele, dar și cu ideile, nu se pierde în actul compoziției (ca alții, atenți mai ales la stil și rostuire), ci are flerul de a mai strecura și câte o idee sau o psiho-constatare cărnoasă ce te face să tresari.
„Raul ar spune că asta e dovada clară a capacității femeilor de a se uni în situații lipsite de miză.”
_______________
*Revista iocan, #2 

Lauda libertății

Mi-e de neînlocuit libertatea! N-aș abuza de ea, iar uneori nici n-aș folosi-o. Vreau doar s-o am, s-o știu acolo, pregătită a-mi fi de folos, să nu mă simt înăbușit de reguli, nici de interdicții, de obișnuitele adulații - obligatorii sau voluntare - ce ajută societatea să scrâșnească mai puțin. Să nu cânt, să nu laud. Să-mi joc jocul meu de șah cu viața, să-mi trăiesc sufletul, să-mi împlinesc în vreun fel prezența pe fața Pământului, lăsând vestigii nedureroase în niște conștiințe, în niște memorii afective.

sâmbătă, 9 mai 2020

Risorgimento

Dumnezeu e în mine și mă urmărește cu un probabil simțământ al exasperării.
Fiind melancolic, simt bucuria nașterii mai aproape de felul în care s-ar fi și cuvenit s-o simt.

N-ar fi rău să mă nasc din nou. Cum ar fi să mă „mut” în alt timp și-n altă casă și trecându-le pragul să uit tot ceea ce mă face melancolic începând o nouă viață? Să uit, dar nu așa ca într-o boală amnezică, ci ca într-o curățire de toate îndatoririle pe care nu le am, dar pe care le port în mine și nu mă pot scutura de ele.

Mă trezesc într-o primitoare casă străină: i-am trecut aseară pragul m-a primit și-am rămas uitând totul și tot ce contează acum e ceea ce voi trăi odată cu prima dimineață în care mă voi trezi în casa străină ce nu e a mea dar în care-s bine primit despovărat de amintiri nu bolnav de amnezie, ușurat și curat - gata pentru o viață nouă...

marți, 5 mai 2020

Real politik = în românește, politicăreală

Punându-se cu violență capăt „spectacolului” bogăției, poporul revoluționar se declară fericit. Bogații - à l'aise, cum par ei - au, în realitate, cea mai incertă și mai intens disputată situație. Statutul lor este mai adesea dezbătut (=contestat) decât cel al săracilor - fiind mai lesne să nivelezi un bogătaș, deposedându-l de toate bunurile, decât să-l scoți din sărăcie pe sărac. Neputând iniția săracul cronic în tainele depășirii condiției sale, demagogul îi propune acestuia ca, împreună, să tragă ei cortina peste spectacolul „indecent” al bogăției. E ca și cum ar crede că „rezolvând” problema bogăției, prin risipirea ei în cele patru zări, ai rezolvat și problema foametei sau alte neajunsuri. E ca și cum ar crede, într-un mod cât se poate de tembel, că dacă nu va mai exista bogăție nu vor mai fi nici săraci. Ăsta-i felul de a „gândi” al tuturor populiștilor utopici - de un cretinism amuțitor, dar cu mare succes electoral: îți propui să eradichezi nefericirea, e simplu - omori (sau interzici) toți nefericiții.

Distrugem, deci, palate, demolăm grădini luxuriante, redistribuim marile averi, confiscându-le - pe considerentul absolut suficient că „și așa erau indecent de mari”. Poporul să fie fericit! Or poporul e mereu fericit, când asistă sau e părtaș la vandalisme. Odată așezat praful peste ruinele averilor, nimeni nu e mai bogat ca poporul. Iar el, poporul, va fi de pe acum scutit să tot râvnească la a urca scara socială, să se zbată pentru a atinge grația lipsei de griji materiale. Când e vorba de averile altora, poporul revoltat e convins toate averile mari nu puteau fi acumulate decât pe căi necinstite, așadar pe nedrept.

Pare mai ușor, după cum se vede, să fie abordate politic (superficial) problemele cu stima de sine ale unei clase sociale (în cazul ăsta, sărăcimea) decât cele economice, reale. Grija subzistenței, a zilei de mâine, dificultățile respiratorii ori durerile reumatice devin subit ignorabile, pasabile - câtă vreme toți cei care dețineau „prea mult” au fost ascunși la răcoare sau șterși de pe fața pămâtului. Cu toate că-s tot timpul cu săracii-n gură, adevărata problemă a stângiștilor (și a gloatei pe care aceștia o reprezintă) n-a fost și nu este, de fapt, aceea că există săraci și sărăcie, ci că există bogați!

Nu-i este suficient să invidieze bunăstarea altuia, nevoiașul (sau nevolnicul) vrea s-o și distrugă. Invidia nu îndestulează, nu dă de mâncat și nici vorbă să înmoaie posmagii. Distrugerea luxului, nivelarea, egalizarea tuturor oamenilor nu-l va face pe nevoiaș mai înstărit, dar îi poate procura o oarecare perioadă de acalmie, de liniște sufletească chiar, dispărând acea comparație strivitoare psihic, căci mereu acuzatoare, izvor de complexe și insomnii - cu bogătașul.

Ce îi stă nevoiașului în putință nu e a-și depăși condiția (starea), puterea lui se manifestă pe deplin atunci când îl privează pe cel invidiat (avut) de fastul la care el, nevolnicul, râvnea. Va răsufla ușurat, bucurându-se mai departe, în tihnă, de propria mizerie, ce nu va mai ieși atât de strident în evidență. Și, bineînțeles: întotdeauna săracul e sărac din cauză că-i prea cinstit...

Neputincios să-ți împlinești visul tău, alegi ce ți-e mai la îndemână: să pui capăt visului împlinit al celuilalt.

luni, 27 aprilie 2020

Târg de izolare

Odată cu fiecare răsfoire a lor, așezate-n lăzi, dispuse vertical, regulamentar, ca niște pagini muzicale țepene ce sunt, se uzează câte puțin, eu așa aș gândi dacă mi-aș scoate discurile la mezat, firimituri micronice din învelitoarea lor se desprind lipindu-se imperceptibil de orice deget ce le atinge, fiecare deget lăsându-și amprenta de grăsime acidă, cu fiecare răsfoire vinilului și anvelopei sale li se accentuează uzura, tot mișcându-se la dreapta, la stânga, hâțânate snobistic de curioșii care doar se uită.

vineri, 24 aprilie 2020

Jurnal de pisici

Familie. Stăm cuminți și ascultăm jazz european - eu & pisica. Sătui, poate chiar prea. Cu fierea grea de la costița de porc. Cu o neliniște mustind de sens în suflet, prilejuită de curata încântare de a dărui: alinare, mângâiere, trasare contur, cunoaștere. Ocazie numai bună pentru o cunoaștere de sine mai profundă.

marți, 21 aprilie 2020

déjà vu - déjà écrit

Aș vrea câteodată să (mă) povestesc, simt în mine bolborosind povestea, dar ceea ce-mi iese pe pix e pur și simplu deconstrucția critică a poveștii, părțile ei componente dezasamblate, nici măcar toate, câteva dintre ele, analiza lor de cele mai multe ori superficială, preocuparea excesivă pentru sintaxă, topică & punctuația corectă, destructurarea poveștii înainte chiar de a prinde cheag, mama dă viață, copilul (o) demontează, căci indivizii care au suspiciunea c-au fost tratați de mamă cu prea multă detașare afectivă se confruntă cu blocaje în a edifica ceva durabil, edificiul lor predilect e deconstrucția, se pot lua de mână cu cei prea cocoloșiți, extremele se ating, totul li se năruie, li se rupe, se deșiră, e necesar mai întâi să-și regăsească mama, s-o zidească în lucrarea lor - pentru ca munca să le fie înzestrată cu sens, întindere și trăinicie și să nu rămână la nivelul proiectului unei demolări controlate.

Jurnal de lături

C.G. Jung - „Într-un cuplu în care la nivel conștient relația este mai apropiată, relația inconștientă ar fi mai slabă. Există o distanță mai mare între oamenii care se află într-o relație conștientă decât între oamenii care se află într-o relație inconștientă. În această căsnicie, unde atât de mult este inconștient, întrepătrunderea este foarte puternică. Într-un caz unde întrepătrunderea are proporții uriașe are proporții uriașe, oamenii au o nevoie uriașă de a sublinia diferența.”

marți, 14 aprilie 2020

Lecturi de jurnal

C. G. Jung - Analiza viselor, TREI: „Erosul fiind prin natura sa atât de irațional, este complet lipsit de limbaj (...). Și cum nu cunoaște deloc cuvântul logic, Erosul nu poate niciodată să spună limpede ce dorește și de ce dorește tocmai aceasta. Prin urmare, atunci când în femeie se manifestă Erosul, tot ce poate ea să facă este să acționeze sau să vorbească în moduri simbolice, uneori foarte curioase, pentru a atrage atenția bărbatului.”
„Ceea ce dorește Erosul este să-l determine pe bărbat să pună o întrebare, deoarece la întrebări Erosul poate răspunde.” 

vineri, 10 aprilie 2020

Jurnal de mumă. Copii

Din superficiala pricină că eu îi văd mai aproape de felul în care sunt ei (și-i deconspir zgomotos ca atare) - posesivi, răuvoitori, geloși, manipulatori etc -, nu doar drăgălași, buni de apucat de bucuța obrazului, mi s-a dus vestea că nu mi-ar plăcea copiii.

Însă adevărul despre mine nu-i baș atât de simplu. Mi-s dragi copiii, dar mă (și) tem de ei (asta o s-o dezvolt altădată)! Probabil că o neîndestulătoare maturizare interioară mă „ajută” să-i înțeleg, să le ghicesc & anticipez intențiile disimulate, ca un insider, ca un spion lăsat (părăsit?) în spatele liniilor dușmane.

Copiii sunt, deopotrivă, răi și drăgălași, fiindcă se luptă pentru viața lor cu o înverșunare și-un farmec care anumitor adulți le lipsesc - pastramizați de întâlnirea repetată cu nonsensul.

Rămași convenabil împietriți în orbirea că copiii ar fi solari & angelici, unii nu (re)cunosc de fapt caracterul infantil, păstrând vederi romantice (sau, dacă vreți, baroce: priviri nevinovate, rotunjimi cărnoase, bucălare, aripioare de îngeri) despre acesta.

miercuri, 8 aprilie 2020

Jurnal de ciumat. Problematică

Lumea fiind un concurs al virtuților, totul fiind de pe-acuma spus & inventat, întreaga suflare țintind exclusiv perfecțiunea, nouă, celorlalți, doar în greșeală ne rămâne să sclipim nonconformist. Doar în felul ăsta ne-am mai putea remarca. Greșind cât mai original, nemaivăzut & abundent, lăsând să treacă pe lângă noi oportunități scandalos de favorabile. Refuzând ascensiunea, reușita, realizarea, etalarea virtuților (căci prea fac asta cu toții).

“Iată cum știm că suntem vii: greșind.”(Philip Roth - Pastorala americană)

Crima e demodată, sinuciderea e depășită. Trebuie identificată greșeala supremă, inegalabilă, de necuprins - pentru a atinge din nou unicitatea. Calea individuației. Ceva asemănător mușcării fructului oprit. În răspăr...

Ce anume ar constitui - în răspăr - antonimul gustării interzise? Resetarea conștiinței? Extirparea supraeului? Tăierea „pomului cunoașterii” înainte de a-i gusta fructul? Punerea acestuia pe foc.
Lectura zilei: „Clarei i-ar fi plăcut să-și strecoare brațele goale pe după gâtul lui, să se dăruiască oricărui bărbat, nedorind nimic din acel schimb decât să ofere plăcere, să facă pe cineva fericit fără nici o consecință.” (J.C. Oates - Grădina plăcerilor lumești)

luni, 6 aprilie 2020

Jurnal de vise

Fiul visează cu tatăl mersul pe apă. Cât a fost copil, tatăl n-a reușit să-l învețe înotul și chiar a încercat! Urlam și imploram, speriat de înec, de moliciunea înfricoșătoare și prezumtiv ucigașă a apei. Despărțită-n două de trup, apa se dădea la o parte respectuoasă, gata să-l înghită. Trebuia să traverseze un râu.

Ca un exemplu incriminant la adresa lașității fiului, un șofer conducând o Dacie oarecare se aruncă fără a ezita în apele râului - mașina plutește, botul i se scufundă puțin la impact, dar omul și troaca traversează nevătămate pe celălalt mal.

Stau cu tata și dezbatem - o să trec, n-o să trec, ce știu e că până acum n-am prea înfruntat voluntar nici o apă în vis. În realitate, nici atât. Deci n-o să trec. Era mai sus un pod aruncat peste râu, dar „proba” majoră e luarea în piept a râului (răului) tăindu-i de-a curmezișul curenții.

Stăteau amândoi acolo, în neștire, tatăl & fiul, nu se judecau unul pe altul, fără idei și fără voință, așteptând o minune, ca Holograf.

Brusc, iată-mă sub apă plonjat în râu unde mă-ntâlnesc cu peștii privesc de jos lumea de sus prin lentila tulbure scufundat în apă doar cât să constat că-i apă, probabil într-o disperată (și de aceea, înduioșătoare) încercare de a o înțelege mai bine și de a mă înstăpâni nevrotic asupra ei prin înțelegere.
Christopher Bollas (Isteria): „Istericul își abandonează propriul sine, pentru a-l înlocui cu presupusul obiect al dorinței materne.”

vineri, 3 aprilie 2020

Jurnal ce ciumă VI. Music saves

Găsesc și ascult câte o piesă muzicală ce mă impresionează până la a-mi aduce lacrimi în ochi și-n glas. Nu altfel mi s-a întâmplat și-n dimineața de față, ascultând-o - și nu pentru prima oară - pe Mahalia Jackson. Negrii, cu gospelul lor, cu ale lor spirituals, au reușit să importe senzualitatea în muzica religioasă. Insinuând-o în doze ponderate. Dovada este, în sprijinul spuselor mele, aceea că din spirituals au generat diverse ramuri ale jazzului, blues, rocknroll și alte categorii muzicale (laicizate) - funk, soul. Zise de consum.

Pregătit, ca unul care-i corporatist și-n timpul său liber, ca un om bine pătruns de ceea ce lucrează, cu listă și audiții conștiincioase, prealabile - am pornit la cumpărat muzici. Scotocesc, la început timorat de privirea și prezența apăsătoare a proprietarului (pe care-l bănuiesc con·nois·seur), ca apoi, după vreo două beri hisperești scumpe de te-ndoaie, ceva mai liber în postură și-n gesticulație, absorbit printre viniluri cu miros de pivniță, mult jazz, multe deja văzute, răsfoite în cursul altor vizite la Viniloteca, pe care, iată, o pomenesc aici, că nu se știe cât va mai dura, când s-o închide...

Cobor treptele și încep, aș începe, să caut, dar nimeresc peste patronul băgăcios, nu stânjenitor, dar băgăcios, vrea să se asigure că vinde ceva în după-amiaza aia și bine face - reușește! Știe cum: dozează măiastru sinceritatea, privitul direct în ochi cu comerțul jumătăților de adevăr. Se destăinuie excesiv, vorbește tare, ca să fie auzit de toți clienții, nu doar de mine. Simt nevoia subită de a fi ceremonios cu el, deși e vizibil un „rocker”, un punkist familist. Negociază de unul singur, n-apuc să cer nimic, discount, reduceri, gratuități. Primesc de toate. Discurile-s ale mele.

joi, 2 aprilie 2020

Jurnal de ciumă V. Frânturi

Larmă afară. Nu-s conștient dintru început de larmă, ci doar în secundele când ea mă smulge din carte, totuși larma mă sâcâie permanent, nu cred să-nceteze vreodată, oameni care discută lejer pe sub ferestre, discută mult și prostesc și ce mă șochează e că-mi dau seama, la răstimpuri, că o singură persoană a cuvântat atât de mult, a vorbit cu cineva sau cuiva, dar a vorbit doar ea, de cele mai multe ori - femei, ele sunt capabile să vorbească zeci de minute-n șir despre prostii absolute! (N-aveți decât să vă indignați, feministelor Apple.)
Elfriede Jelinek - Pianista: „O pândă nostalgică, jalea după pierderea celui mai de preț avut: pierderea de sine. Faza când încă mai știi ce pierzi din tine, înainte de a capitula definitiv.”
Sentimentul acela apăsător ca o nefericire mută fără cauză limpede, falsul sentiment al unei vini nedeslușite?

miercuri, 1 aprilie 2020

Jurnal de ciumă IV. Ego-isme

Probabil că manifest o înclinație spre a lăsa cuvintele să mă „protejeze”. Fac zid de cuvinte în jurul meu. Gândesc gălăgios, pentru a(-mi) umple liniștea ce m-ar putea deconspira sau ca să parez gândurile ce ar putea țâșni, acuzator, din ceilalți - dezvăluindu-mă. Dezvăluind ce?

Un pic dezolant parcul, nu și se pare? N-aș putea preciza din ce motiv, dalele ruginite, iarba nu-i încă arsă - pare necălcat de picior de om. O zonă moartă din oraș - am ezitat înainte de a scrie „moartă”, dovadă clară că obișnuiesc, câteodată, să m-ascund după cuvinte. Era să scriu „devitalizată”, un eufemism ce trimite către ideea absenței vieții, dar nu pomenește moartea însăși.

luni, 30 martie 2020

Jurnal de ciumă III. Intelectualisme

Publicația americană The Atlantic scrie, comentând pe marginea unor considerații ale lui Czesław Miłosz, că intelectualilor li se întâmplă astăzi să îmbrățișeze ideologii autoritariste, populiste - pentru că simt că momentul sau mișcarea respectivă le-ar putea spori propria relevanță.

Prin urmare, intelectualii nu se lasă într-atât de profund pătrunși de ideile autoritare - adoptate orbește, odată cu politicienii pe care-i susțin, cât ghicesc (presimt) potențialul unui moment de glorie personală fulgerătoare (cum doar o mișcare de massă poate aduce pe creasta sa).

Abdicând de la propriile convingeri, lăsând la o parte etica și presupusul rol (nescris) al intelectualului în societate, mai stringentă devine nevoia imediată de glorie, oportunitatea nevisată de a se regăsi (înfățișa) direct înaintea maselor, propagându-și ideile (în care nu neapărat cred), în fapt exercitându-și nestingheriți - încurajați de populistul autarhic pe care-l adoră interesat - capacitatea & farmecul întru manipularea (=prostirea) mulțimilor.

Avem cazuri numeroase și la noi, îi știți: T.R. Ungureanu (care nu și-a revenit nici astăzi), Sever Voinescu (care se străduiește să ne facă să credem că și-a revenit), Mircea Cărtărescu (care doar tace asupra erorii), H.-R. Patapievici (care n-a priceput nimic - nici unde a greșit, nici de ce e disprețuit de o mare parte din cei care l-au citit adulându-l pe Băsescu).

joi, 26 martie 2020

Jurnal de ciumă II. Scormoniri

Un sat binecuvântat cu câțiva tauri comunali ce futeau tot ce prindeau, femei obișnuite să-și ridice poalele-n cap înaintea celui mai puternic dintre cei care le făceau avansuri și soți titulari care tăceau mâlc, poate mai dădeau câte un pumn, dar nu plecau nicăieri.
*
Așa cum tatăl încerca orice tertip s-o acapareze pe mamă numai pentru el, numai pentru uzul lui. Iar față de noi - disprețul că nu ne putem vedea singuri de viață.
*
Cum ai putea fi puternic când una dintre slăbiciunile tale „de bază” e de a salva femeile din posesiunea exclusivă a unor bărbați? Când teoria ta despre femei este aceea că ele n-ar trebui să se lege veodată de masculii-lipitori; să refuze să le aparțină. /Evreii știau cel mai bine că apartenența, legarea de glie, te incapacitează (popoarele-gazdă o știau și ele, invidiindu-i - urându-i! - pe evrei pentru neatârnarea lor). Tot ce ai mai de preț (sănătatea, învățătura) ar trebui să poți lua cu tine, în vremuri de prigoană./

luni, 23 martie 2020

Jurnalul ciumei I

În tren, cred că ne-am atins genunchii, ne-am strâns laolaltă gleznele. Dar ce scriu eu aici ar putea fi foarte bine doar o fantezie, adăugată ulterior amintirii. Sau o amintire diferită, suprapusă.
„Să fiu iubit e problema, pentru că dragostea e o impunere - când ești iubit, cineva vrea mai mult de la tine.” (Stephen Grosz - Sensurile ascunse ale vieții, TREI)
Gelozia nu e patos și nu e dovada neîndoioasă a unei iubiri. Gelozia e antecamera crimei. Pe mă-ta n-ai fi putut s-o ucizi pentru a-și fi împărțit timpul între tine și tată. Dar pe asta - pe care o iubești - de ce nu?

marți, 17 martie 2020

Idei în serial

În serialul de azi, un tată retras în pensia sa newyorkeză își clama (la „tribunalul” ordaslelor) dreptul de a fi și el, în sfârșit, o persoană - nu un rol, nu doar o rudă. Timp de peste 30 de ani, muncise ca să asigure un trai bun și stabil familiei, să-și țină fiica în școli. Apoi, iată-l la pensie.

Dornic să apuce să mai și trăiască, plonjează-n rave parties, fumează joint după joint, agață femei, șterge diferențele dintre viața de noapte și cea de zi, își face prieteni mult mai tineri. Un strop de disperare.

Un tată nu e doar un tată. E și o persoană cu nevoi proprii. Nu o rudă și atât. Nu un rol. O mamă - la fel. Nu trăim exclusiv spre satisfacția sau împlinirea altora. Cât anume rupem din noi pentru a-i ferici vremelnic pe alții rămâne să hotărâm singuri. Să nu trăiesc prin altul, nici altul prin mine. Șantajul cu fericirea, șantajul cu totul sau nimicul...

vineri, 13 martie 2020

Invidie

În clar-obscurul băii, prin geamul mereu întredeschis, invidiez nepăsarea zgomotoasă a tinerilor care trec, despovărați de gândul că epidemia asta nu-i a lor, n-a venit pentru ei.

joi, 12 martie 2020

alt vis

Visez că sunt supus unei probe de compoziție liberă (sau scriere creativă). Logic, lipsea tema, ceea ce mă lasă interzis în fața foii albe. Orele trec și nu mă simt capabil să transform nici o amintire proprie într-o poveste. De fapt, mintea refuză să-și amintească orice aș fi putut închega apoi într-o povestire. Eram martorul aproape detașat al propriului blocaj, nu din cale-afară de panicat, dar cuprins de-o subtilă stare de disconfort. Și senzația de neverosimil. Nu puteam fi chiar atât de încuiat!

marți, 10 martie 2020

Cum procedăm?

E greu să manipulezi un anxios, un neîncrezător patent, un om care disprețuiește în mine slăbiciunile sale.

Se spune că punerea în cuvinte a unei nemulțumiri e de natură, câteodată, să dea oxigen nemulțumirii, s-o arunce în aer. Cred că-i o linie subțire ce desparte priceperea de a dezamorsa o frustrare inflamată, discutând-o, de alimentarea acesteia prin cuvinte repezite, prost plasate, negândite. Dacă ne luăm după abordarea asta din urmă, tăcerea e preferabilă.

Decât să te apropii de-o nemulțumire în termeni judecătorești, ce nu suferă interpretare, definitivi, incasabili, mai bine o îngropi într-o ignorare forțată. Ce dorești, de fapt: să înțelegi și să (te) reconciliezi ori să condamni fără recurs și să rupi punțile?

luni, 2 martie 2020

La umbra cărților

« Jeunes filles qui semblent dans un regard mettre entre elles et vous cette distance que leur beauté rend douloureuse... »
M. Proust - Contre Sainte-Beuve

„Iubirea ei era, în fond, doar dorința de a obține cât mai multe de la altul.”
K. Horney - Autoanaliza

Bărbați anonimi care urăsc pisicile

Am bănuiala că bărbații ăștia - neiubind pisicile - țin cu tot dinadinsul să nu-și trădeze mama, imaginea despre mamă pe care o poartă-n ei ca pe-o relicvă = idealul matern. De obicei, în categoria pisicofobilor intră masculii exagerați, cei care refuză o viață întreagă să-și întâlnească (și să se împace cu) latura feminină, nespus de rușinați de nefireasca și împovărătoarea lor fixație la mă-sa.

Cu cât e bărbatul mai abitir bântuit de spectrul neîndurător al mamei prea iubitoare, cu atît mai ardentă nevoia lui de a-și exhiba masculinitatea de paradă.

Să stai mereu cu vigilența erectă, înțepenit pe niște poziții ofensive, bătăioase, în scopul nemărturisit de a-ți îndepărta din conștient atașamentul - pe care-l percepi ca jenant de muieresc - față de mamă (al cărei ideal de masculinitate imposibilă ți-a fost scris să-l împlinești).

Idealul de mascul insuflat mie de mamă e cel al grădinarului. Grădinarul iubitor de cărți, lectură, muzică. Omul ritmului pulsând pe tăcute. Omul ritmurilor interioare și-al indignării vulcanice, erupând cu te miri ce prilej.

Mă poartă gândul, nu știu de ce, la citatul ăsta din J. Franzen (Corecții): „Nu-și cunoscuse cu adevărat tatăl. Probabil, nimeni nu-l cunoscuse. Cu timiditatea, formalismul și crizele lui de furie tiranică, își apărase lumea interioară atât de feroce, că dacă îl iubeai, așa cum îl iubea ea, învățai că lucrul cel mai frumos pe care îl puteai face pentru el era să îi respecți intimitatea.”