luni, 30 martie 2020

Jurnal de ciumă III. Intelectualisme

Publicația americană The Atlantic scrie, comentând pe marginea unor considerații ale lui Czesław Miłosz, că intelectualilor li se întâmplă astăzi să îmbrățișeze ideologii autoritariste, populiste - pentru că simt că momentul sau mișcarea respectivă le-ar putea spori propria relevanță.

Prin urmare, intelectualii nu se lasă într-atât de profund pătrunși de ideile autoritare - adoptate orbește, odată cu politicienii pe care-i susțin, cât ghicesc (presimt) potențialul unui moment de glorie personală fulgerătoare (cum doar o mișcare de massă poate aduce pe creasta sa).

Abdicând de la propriile convingeri, lăsând la o parte etica și presupusul rol (nescris) al intelectualului în societate, mai stringentă devine nevoia imediată de glorie, oportunitatea nevisată de a se regăsi (înfățișa) direct înaintea maselor, propagându-și ideile (în care nu neapărat cred), în fapt exercitându-și nestingheriți - încurajați de populistul autarhic pe care-l adoră interesat - capacitatea & farmecul întru manipularea (=prostirea) mulțimilor.

Avem cazuri numeroase și la noi, îi știți: T.R. Ungureanu (care nu și-a revenit nici astăzi), Sever Voinescu (care se străduiește să ne facă să credem că și-a revenit), Mircea Cărtărescu (care doar tace asupra erorii), H.-R. Patapievici (care n-a priceput nimic - nici unde a greșit, nici de ce e disprețuit de o mare parte din cei care l-au citit adulându-l pe Băsescu).

Niciun comentariu: