joi, 26 februarie 2009

Ioana LUPEA despre nepotismul de Stat

Doamna (sau domnişoara) Lupea era - nu trebuie să coborâm mult în istoria recentă - un fel de port-drapel al pro-băsescianismului. Nu cădea nici o scamă pe reverul preşedintelui fără ca I.L. să i-o fi scuturat editorialiceşte. Nimic nou, nimic scandalos (ziarişti adulatori-părtinitori găsim în toată lumea). De intelectuali am încetat să mă mir precum cineva la poarta nouă. Mai "elastici" ca ei, nimeni.

Ioana Lupea redevine ziaristă şi apare astăzi în EVZ cu nişte formulări de nota zece - EDITORIALUL EVZ: Tribul lui Boc. Pare-se că pedelismul nedisimulat nu e o lentilă atât de opacă în calea scrisului obiectiv. Mă declar împăcat. Jurnalista nu mai are nici o datorie neplătită la mine (oricum, nu avea cunoştinţă de vreuna).

"Nepotismul, specific societăţilor înapoiate cum este şi a noastră, face ca tineri şcoliţi, cu mastere şi doctorate la universităţi de top din lume, care vor să lucreze la stat pentru carieră sau pentru a schimba ceva, oricât de mic ar fi, să fie respinşi în favoarea unor rude cu o calificare inferioară, pe criteriul arhaic al loialităţii. De pregătirea primilor am beneficia toţi, de angajarea celor din urmă nu câştigă decât familiile lor. Tocmai de aceea nepotismul, practicat acum de Emil Boc, este considerat în Occident o formă de corupţie. Şi este chiar surprinzător că Emil Boc, pe vremuri un jurist revoluţionar, confundă obligaţiile faţă de stat cu cele faţă de familie şi bunăstarea publică cu interesul personal. Scuza cu gradul cinci de rudenie ne arată că fie nu e conştient de gravitatea gestului, fie că nu-i pasă din moment ce i-a permis şi lui Mircea Geoană să-şi instaleze cumnatul la şefia unei bănci de stat. Au făcut-o şi liberalii, o fac şi rectorii şi şefii de catedre din universităţi, şi generalii din poliţie, SRI sau armată, şi miniştrii şi şefii de agenţii, de ce nu le-ar urma exemplul însuşi şeful guvernului?

În România europeană, prima obligaţie a unui demnitar rămâne acordarea de recompense şi locuri de muncă membrilor familiei şi prietenilor. Restul mai aşteaptă."

Niciun comentariu: