vineri, 31 octombrie 2008
Faliment
joi, 30 octombrie 2008
Dimineţi clare
miercuri, 29 octombrie 2008
Tentaţia regresului
De valoarea salariului meu cui îi pasă? Abia am ajuns să acumulez câteva sute de euro, să trec de pragul mediului pe economie, şi, credeţi-mă, nu mi-e foarte uşor să renunţ la valoarea asta, la puterea mea de cumpărare, pentru că nişte cretini urâţi, buhăiţi, beţivi şi cu doctorat obţinut peste noapte, autonumiţii politicieni, vor să-şi servească (cumpere) acum, neapărat acum, în prag de alegeri (dacă aranjamentul ce ni se coace se va mai putea chema alegeri), clientela politică, alegătorii! Nu ştiu ce aş fi în stare să fac dacă acţiunile sindicale care se anunţă la nivel naţional îmi vor periclita viitorul profesional - salarii mai mari, nejustificate economic, înseamnă şi taxe mai mari pe producători, pe investitori (nu e suficient ca porcilor din regiile/agenţiile de stat să li se taie din indemnizaţii, aşa cum mârşav se insinuează; reparatoriu, da, dar nu suficient). Or, în ţara aceea eu nu accept să locuiesc şi să procreez.
Am impresia că dl. Băsescu s-a învăţat prea bine cu stiloul de preşedinte, cu care împarte promulgări sau respingeri arbitrare în dreapta şi-n stânga. Eu unul îi pregătesc un vot negativ de nu se vede, la anul. Şi o să am grijă să o facă şi alţii. Promit! Fără presă va fi pierdut, or singurul lui atu fiind acela de showman, pentru a se desfăşura îi trebuie o scenă: media. Şi, în ziare, dacă mai are două-trei condeie de partea deciziilor sale de gălăgios fără putere, e bine. Îi vor fi spulberate visurile de realegere, dar e prea încântat de poziţia sa, de creditul cu care l-au învestit curtenii, ca să realizeze. Eu unul refuz să mă întorc la milioanele de lei fără vlagă. Abia m-am aşezat, oarecum, pe o "orbită" decentă. Cu toată consideraţia, nu cu bugetarii era cazul să se înceapă acum operaţiunea curtarea electorală iresponsabilă, ci, mai cu seamă, să fi fost sprijinite (măcar lăsate în pace) puţinele sectoare rentabile, care contribuie la acumularea acelui bătut-de-soartă buget şi care dau în statistici senzaţia că avem şi noi o economie! Trebuie administrate înţelept, cu măsură, cuceririle reformei (cvasi-simulată, dar...reformă!), stabilitatea obţinută, aşa precară cum e. Ce naiba, nu suntem încă Acolo! Nu suntem stat de top european.
Dar noi, cei mulţi, proşti şi cu încrederea abuzată, chiar să acceptăm să ne înecăm ca (loc pentru termen incorect politic) la mal de dragul unei bunăstări ce ar dura, optimist, până în ianuarie? Nu putem abdica odată de la foamea asta de imediat? Aici vorbim de o ţară nu de actul defecaţiei!
marți, 28 octombrie 2008
Scârba
luni, 27 octombrie 2008
Mi-a plăcut: "the contemporary American screen, with its talking Chihuahuas and adult male babies with mother fixations"
Dreamer, Live in the Here and Now
Un comentariu devenit "postare"
Nu vreau să doarmă în pace conştiinţa cuiva care se complace în a crede că evenimentele inegalabile ale vieţii sunt futaiul casual cu şeful, după un overtime obositor, şi mărirea de salariu acordată anual. Cunosc, va cădea, inevitabil, stupida şi defetista: dar, Cristian, aşa e viaţa. Ne naştem, creştem, înflorim şi apoi trebuie să ne-o câştigăm pe brânci. Ok, am fost înştiinţat de această maximă noutate! Dar pot să rămân la fel de revoltat şi de în-ciudat? Mi se dă voie să nu accept? Mai există şi altceva în afară de redecorarea periodică a casei, conform fengshuiului nu ştiu cărui pederast ratat, târât valize prin aerogări şi schimbarea automobilului la 3 ani.
joi, 23 octombrie 2008
Ah! pe vremea mea...
marți, 21 octombrie 2008
Urticarii
luni, 20 octombrie 2008
Sărbătoarea vinului - din memoria telefonului
Ochi de câine albastru - nuvele despre care nu am putut scrie
Gabriel García Márquez - Ochi de câine albastru, RAO, 2007
duminică, 19 octombrie 2008
Puer aeternus
Passin' through
Azi fredonam: passing through, passing through. A trece ca gîsca prin apă, într-o altă definiţie. Să treci cu nesimţire şi lumea se închide la loc, ca suprafaţa apei. Iar cînd te uiţi înapoi, zici: oh, am simţit asta şi asta, am văzut asta şi asta, oh, ce frumos a fost, ce bine că ne-am împiedicat unii de alţii.
vineri, 17 octombrie 2008
Jazz de necazz
joi, 16 octombrie 2008
Ţară, vrem copii!
marți, 14 octombrie 2008
Chilipir
luni, 13 octombrie 2008
Amor sui şi tulburarea de personalitate de tip narcisic - proiect ratat de studiu
duminică, 12 octombrie 2008
Waldeinsamkeit
Chiulesc o zi de la muncă. Acces de indolenţă. La finalul zilei, simt că am avut prea mult timp pentru mine. Primul semn? Încep să-mi pipăi compulsiv faţa. Vorbind la telefon cu X, am fost eu însumi surprins să-mi constat calmul desăvârşit din voce.
Freamătul şi singurătatea de dinaintea primului sunet. La fel, înaintea primului cuvânt ce pâlpâie în foaia de word.
Ce înseamnă să fii cinstit cu o fată? Să vă culcați împreună (ce expresie!) şi să-i spui imediat după, dacă aşa simţi, că nu o mai vrei? Să fii, adică, sincer cu ea. Să presupunem, însă, că ea preferă să accepte să facă sex cu tine şi să cultive în taină speranţa că relaţia de câteva ore va continua şi după aceea. Se poate afirma fără dubiu, acestea fiind ştiute, că, nutrind dorinţa asta tainică, ea a fost onestă cu tine, atrăgându-te în „capcana” facilă a sexului?
RELUARE. Aceeaşi surescitare care mă cuprinde în vâltoarea străzii. Aceeaşi angoasantă lipsă de pregătire, teme nefăcute, în confruntarea cu atâta piele încă bronzată, atâţia ochi grăitori, castanii, verzi sau albaştri, atâtea picioare încălţate lejer în sandale sau flip-flops. Atâtea feluri de a zvâcni ale sânilor necopţi, fragezi - liberi! Sunt un străin. Un băiat de la ţară. Goliciunea mă sperie, dar mă și atrage.
Textele mele. Urlete. Invective. Scrisori de la copilul care, eu, nu mai sunt. Zbatere în zadar. Recuperare, umplere goluri? Vizite obsesive în trecutul olog. Tentative de împăcare. Mâna mea scriind scrisori unui destinatar cu care nu am făcut cunoştinţă. Cu cine mă lupt? Atâtea unghere nelămurite, condamnabile din mine pe care le-am proiectat şi le-am în-trupat pentru a le putea înfrunta. Din acest motiv simt cum mă scindez, că mă cutremur și risc să mă sfâșii atunci când dau naştere cuvintelor? Sunt doar un mediu? Un purtător de mesaje. Ori aceste „semnale” sunt numai pentru mine? Ar trebui să rămână pentru uz intern?
sâmbătă, 11 octombrie 2008
vineri, 10 octombrie 2008
Nobelul pentru activism eco/politic
Şi ultimul amănunt care, daaa, justifică pe deplin înnobelizarea: deşi trăieşte în SUA, bietul militant, vizibilul activist, vocalul civist, "destinul său a rămas mereu legat de pământul african", asupra căruia, nu-i aşa, trimite în ritmuri regulate, ca ajutor, binefăcătoarele sale romane angajate şi Africa îi va fi mereu recunoscătoare. O lacrimă!
miercuri, 8 octombrie 2008
Nimic
Ziua în care a-nceput nimicul. Aţi asistat vreodată la naşterea nimicului? L-am surprins eu, fix în clipa în care venea pe lume. Cu cezariană. Să dăm cezarienei ce e al cezarienei. Din acest motiv, de azi încolo, când îl veţi surprinde pe acest blog, să-l semnalaţi fără sfială. Numiţi-l, strigaţi-l pe nume: nimiculeeee! Nu va dispărea jenat. Se va îmbăţoşa, în schimb. Va fi un nimic îmbujorat, plin de sine, ca un prunc răsfăţat. Cuceritoare prezenţă! M-a invitat la el şi, spun drept, m-a tentat. O să-i fac o vizită. Poate rămân peste noapte. Pot să rămân peste noapte?
marți, 7 octombrie 2008
O carte bună tradusă ciudat
Între încărcat şi suplu, scrisul lui Martin Walser se află într-un echilibru care nu are nimic de-a face cu calea de mijloc, soluţia împăciuitoare, ci cu o serie de dezechilibre. Greu de decis, de altfel, dacă Walser scrie pentru cititor sau împotriva cititorului. Clar, scrie incomod, răscoleşte prin probleme nerezolvate, încuiate, face asta cu un zîmbet sardonic de printre rînduri. Dar cercetează camerele încuiate ale fiecăruia şi cu milă şi înţelegere, camuflat de personajele înfrînte, inadaptate, neputincioase.
Însă bivalenţa scrisului unui autor nu justifică, oricît de atenuantă ar fi circumstanţa, o traducere neobişnuită, care mă face să mă întreb ce fel de limbă română este cea în care a fost tradusă cartea. De asemenea, faptul că e un autor dificil nu salvează volumul de care vorbesc – Vînătoare – de redactarea fără o minimă atenţie, cu erori atît de evidente, încît aş fi preferat să nu le observat, de ruşine că asemenea lucruri au putut scăpa unui ochi exersat, teoretic.
Recunosc, cu greu m-au lăsat stupoarea, iritarea, dezamăgirea să urmăresc personajul central al cărţii, Gottlieb, structura imaginară a relaţiilor sale cu alte personaje, semnificaţia acestor relaţii, distanţele obiectiv-subiectiv în propria referire la acest non-erou al Vînătorii. Gottlieb, un tată de familie instrumental, docil şi stîngaci, este prins în vîrtejul trezirii la o nouă maturitate. De-a lungul poveştii, ambalajul Gottlieb se umple de conţinut, începe să fie ceva. Începînd cu strălucitoarea scenă a seducerii lui de către teatrala, irezistibila Gisela, scenă a cărei tensiune este perfect surprinsă, Gottlieb se dezmorţeşte din el însuşi, cel fricos, şovăielnic, laissez-faire. Începe să simtă teribilul zid dintre el şi soţia lui, Anna, zid de care se lovesc lamentabil toate încercările lui de a fi conform modelului impus de ea. Intuitiv şi empatic, Gottlieb pare veşnicul fraierit, prostul plin de gînduri şi îndoieli, etichetat rapid drept nepriceput, bun de nimic.
Perspectiva oferită de Walser este tentantă, considerînd drumul deschis ideii că eşecul este condiţia autentică, iar presiunea pentru succes poate duce la ridiculizarea oricărui gest gratuit, care nu serveşte la nimic util. Cu atît mai mult este astfel subliniată lipsa de substanţă a unei lumi de utilităţi: nu doar Gottlieb este victima angoasei, a lui nu ştiu ce să mă mai fac. Fiecare personaj trăieşte drama nepotrivirii cu lumea, în felul fiecăruia, de la revoltele disperat-nereuşite ale Iuliei, fiica lui Gottlieb, pînă la privirea goală, moartă a Anettei. În ciuda străduinţelor traducătorului şi redactorului, cartea reuşeşte să transmită drama- ce se întîmplă atunci cînd oamenii nu se potrivesc unui tipar creat tot de ei:
„Vrei să spui ceva, dar nu e încă ceva precis, ar fi ceva mult prea izolat, vrei să spui imediat totul. Aşa că deschizi gura respectiv ţi se deschide ea singură. Dar de ieşit nu iese bineînţeles nimic. Rămîi mut, mut, mut. Nici cel mai mic geamăt. Dar această senzaţie care dă buzna dinăuntru în afară, această dorinţă de-a dreptul năvalnică de exteriorizare nu scade în intensitate atunci cînd îţi dai seama că ea nu duce mai departe de această deschidere extremă a gurii. Un fel de durere care devine din ce în ce mai limpede. ”
Recomand volumul lui Walser numai dacă aveţi destul curaj şi destulă răbdare să extrageţi, să intuiţi, să înţelegeţi poate greşit (nu dau scurta mea interpretare drept adevăr unic, atît timp cît nici nu sunt sigură cît de mult Vînătoare seamănă cu originalul), să treceţi peste proba necesară de a rescrie cartea în minte. De a o reformula fără expresii dubioase gen „avea aşa ceva ce îţi venea să îi iei din gură”, fără falsuri, fără ignorarea senină a unui sens.
-recenzie apărută şi pe bookblog -
Anesimţitei - afară!
luni, 6 octombrie 2008
Briza Gândului
„Fuga în străinătate” nu s-a încheiat în 1989. Am vorbit în ultimii ani cu mulţi români care au fugit din ţară după Revoluţie. Ei nu erau neapărat nemulţumiţi că „n-aveau ce pune pe masă” sau că „nu li se dăduse un serviciu”. Ba, unii dintre ei aveau aici slujbe confortabile şi o viaţă tihnită. De ce aţi fugit? Din ură, răspund. Spun că n-au mai suportat. Ce n-au mai suportat este greu de spus într-un singur cuvânt – că e jeg pe străzi, că statul te umileşte, că mori cu zile în spitale, că ai de-a face cu un sistem de educaţie care favorizează pilele şi şpaga, că-n jurul tău colcăie de nesimţiţi şi nespălaţi. Zic că s-au săturat de România şi că n-o să se mai întoarcă niciodată. Şi, chiar dacă unii dintre ei dau afară peste exact aceleaşi probleme ca în ţară, chiar dacă au studii superioare şi uneori sunt nevoiţi să spele podelele după cei cu patru clase, strâng din dinţi, nu se mai întorc şi urăsc şi mai puternic. Au fugit din disperare, cu ruşinea de a fi român arzându-le faţa. Sunt nişte ratăciţi care pendulează între două lumi. Trăiesc drama că nu sunt acceptaţi de noua ţară, dar le e ruşine să spună că sunt din România. Se dau cehi, sârbi, polonezi sau unguri. N-au pic de patriotism în vene, în niciun caz nu patriotismul pe care l-au învăţat din cărţile de istorie de la şcoală. Problema lor nu se poate rezolva cu prime de instalare. Golul lor nu este de buget. Sunt oameni cărora ţara le-a rănit demnitatea şi mândria.
Mi-e ruşine că m-am născut în România”, spunea, în urmă cu ceva timp, într-un interviu pentru Gândul, Iulia Pohrib, şefa de promoţie a Facultăţii de Istorie a Artei din Bucureşti, proaspăt acceptată la Sorbona, Franţa, de unde promitea să nu se mai întoarcă. Interviul mi-a rămas în minte nu neapărat datorită răspunsurilor crude şi uşor teribiliste, dar, până la un punct, de înţeles, ale tinerei. Ce m-a uimit a fost ploaia de scuipaţi de pe forumul ziarului din partea celor cărora nu le este şi probabil că nu le-a fost niciodată ruşine că s-au născut în România. Cel mai puternic mesaj transmis fetei - „Rămâi, fă, în ţara ta!” – îmi dă senzaţia că Iulia va mai fugi încă mult timp de acum încolo. (Rămâi, fă, în ţara ta!)
Numai masochiştii şi imbecalizaţii (şi noi, laşii) nu se gândesc serios să părăsească gaura asta neagră, plaiul ăsta imposibil, duşmănos oricărei construiri temeinice de sine, neserios, vulgar, tranzacţional, pidosnic, colcăind de nepotism, numit, din 1859, România. Pentru motivele bolduite de mine mai sus aş pleca şi eu (dar sunt laş), aceleaşi motive l-au mânat pe prietenul meu, R.S., departe de casă. Nu neapărat b a n i i. Cu venituri modeste e mai uşor să te obişnuieşti decât cu bătaia de joc programatică. Nu că nu s-ar găsi amatori şi pentru asta.
Treci acasă!
Făţărnicie sau nu...
joi, 2 octombrie 2008
Despre cărţi, edituri mici
Am comandat cartea, împreună cu multe altele de acelaşi autor, de la o editură de care nu auzisem pînă să fac o fixaţie pentru Bohumil Hrabal. Oh, şi nu e el unul pentru care să faci o fixaţie? Editura se cheamă Ivan Krasko. Am primit cărţile, arată bine, modest dar nu ieftin, în format de buzunar, deloc glossy. Iar acum citesc şi mă minunez cum de nu am ştiut pînă acum de ele. Plus, cîte asemenea edituri, faţă de care avem suspiciuni din oficiu, multe poate întemeiate, cîte îşi fac treaba bine şi noi nici nu ştim că există? Mă mai gîndesc la Junimea, care publică în general autori locali, mie îmi plac grozav coperţile cărţilor, dar ştiu prea puţin despre autori. Sau la Timpul, de unde am Carnetele lui Aurel Dumitraşcu. Dar dacă nu ai o fixaţie, un interes special pentru un autor, un gen sau o zonă din literatură, nu prea afli de ele. Mie nu mi se pare drept, oricît de firesc ar fi pentru lumea de azi.