Nu e nevoie să fac apel la resursele mele de antiromânism. Nici la ura de sine. E suficient să pun din nou filmul meciului de aseară şi să las imaginile să decidă: echipa CFR Cluj nu este o echipă românească. În fotbal, o ştie orice microbist, a juca româneşte înseamnă a lupta tăureşte (ca să nu scriu ca boii) prima repriză şi a abandona ce ai cucerit, imediat după pauză. Înseamnă a nu lupta deloc, a adopta tactica piţurcian-lăcătuşiană a apărării, conform zicerii autohtone care ne consolează fals: participarea contează. Sau altă enormitate: un egal cât o victorie. Nu acest 0 - 0 este mândria primă, ci felul în care s-au desfăşurat "clujenii" pe teren. Lipsa de inhibiţie cu care au stat pe picioare şi nu au pierdut mingea în faţa unor reale vedete. Pofta de joc. Absenţa mentalităţii de discotecă sătească, de tatuaţi, de şoferi de bmw trăitori în garsoniere. Clujenii de împrumut ştiu atât de bine ce au de făcut cu mingea încât, când se simt stăpâni pe situaţie (asta o fi forma mentis sud-americană?), fac şi giumbuşlucuri, chiar în faţa porţii adverse: pase cu călcâiul, scăriţe, driblinguri de modă veche, dar atât de spectaculoase pentru asistenţă.
O şcoală de fotbal, putem deja afirma, nu mai e o întâmplare. Steaua este mult lăsată în urmă, la fel celelalte echipe bucureştene, şi nu mă refer doar la diferenţele dintre rezultatele obţinute, prin comparaţie, ci la jocul în sine. Mult mai important pentru speranţele noastre pe termen lung. "Provincia", termenul ăsta odios folosit în exces de mitici pentru tot ce e situat în afara Bucureştiului, arată din nou că poate fi Centrul.
Am câţiva favoriţi de menţionat: Stăncioiu, Tony, Cadu, De Sousa, Pereira, Dani, G. Mureşan, Dubarbier, Trică(88, Didi), Culio, Kone. Antrenor: Maurizio Trombetta. Toţi, deci.
19 comentarii:
Concentrare 101%, ambiţie, motivaţie, atmosferă extraordinară, acestea au fost ingredientele succesului, acest 0-0 este un succes enorm, este un rezultat de prestigiu în faţa uneia din cele mai în formă echipe ale Europei. CFR are echipă, e clar că nu s-au obţinut cele 4 puncte pe noroc ci pe muncă, multă, multă muncă. Şi mentalitate! E alta ca la "restul"...
Mi-a plăcut ce a zis un jurnalist bucureştean (care nu pariase pe CJ) după meci: cu o oră înainte ai fi zis că echipa clujeană ar trebui să fie hipermulţumită cu egalul sau cu cât mai puţine glouri marcate, dar după cele 90 de minute ar fi putut să le pară rău că nu au câştigat - ar fi fost posibil! Asta e cu adevărat uluitor de conceput: ar fi putut câştiga!
Un alt ziarist spunea că, aplicând o asemenea tactică şi poftă de joc, Clujul ar putea spulbera cu uşurinţă orice altă echipă din campionatul autohton. Ar trebui să termine la zeci de puncte diferenţă faţă de oieri.
Ciudat cum toţi ziariştii din bucale şi-au întors faţa spre această echipa...
M-au dezgustat aseară, cum acceptau oarecum bosumflaţi, excedaţi, confirmarea Clujului: mda, se pare că..., mda, putem spune că...Fuck off!
Mereu insistau pe faptul că clujenii numai ce au apărut în vizor, că fuseseră anonimi până mai ieri. De zici că-s rupţi în c...fund.
Bine ar fi ca şi în campionat să evolueze în aceeaşi notă, nu îmi place cum arată acum topul fotbalistic cu dinamo pe primul loc. Nu merită, la cum joacă!
"şoferi de bmw trăitori în garsoniere."
Un concept pe cât de lispit de logică, pe atât de adevărat. Îmbrăţişat nu numai de fotbalişti.
Nu prea mă uit la meciuri că mă plictisesc teribil în ultimul timp. Inclusiv meciurile "Naţionalei". Dar meciul cu Roma m-a captivat pe parcurs. Aseara l-am trăit cu sufletul la gură, cum nu am mai făcut-o demult (cel de acum două săptămâni se exclude, de dragul discuţiei). Deşi nu sunt fan CFR, nu am fost niciodată, îmi place să îi văd cum continuă să uimească.
Nu s-ar putea naţionaliza toată echipa CFR-ului, să avem şi noi şanse reale la CM din Africa de Sud?
Înainte de a naţionaliza toată echipa Clujului ar trebui adus un antrenor străin că dacă rămâne Piţurcă o să-i "modeleze" astfel încât să joace la fel cum o fac cei de acum de la "Naţională"...
Pertinent ce spui: o să-i înveţe cum se "joacă la egal", o să le dezvăluie nepătrunsele taine ale ofensivităţii defensive, ale resemnării mioritice, ale zidirii Anei lui Manole. O să le bage în cap cu tolceriul cum poţi spera că obţinând numai egaluri te poţi califica.
Asta e filosofia piţurciană. De fapt, el face pe el cum ar rămâne pe post. Şi crede că, dacă e mediocru, adică nici dezastruos, nici excepţional, va izbuti.
Noa, în contextul crizei financiare care zguduie mapamondul, ideea lui Claudiu cu naţionalizarea sud-americanilor şi portughezilor de la CFR este numai bună.
Infuzie de ambiţie ne lipseşte. Unii din ăştia care se rupeau de dragul fotbalului aseară câştigă mai puţin ca Rădoi, să zicem. Sau decât Lobonţ.
Iar apetitul ăsta al nostru păgubos pentru bătaia între palmarese şi între anii de înfiinţare a cluburilor, pentru istorie, adică, trebuie abandonat odată! Am tot auzit că Universitatea Cluj a fost echipa fanion a Clujului. So what??!! A fost, nu mai arată că merită să fie. La fel cu Steaua. Destul cu imaginile alea răsdifuzate din 1986!!!
Arătaţi, fraţilor, ce sunteţi AZI! Azi contează. Nu putem trăi mereu sorbind zeama istoriei.
Asta ai citit-o ?
http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-4614894-gigi-becali-capra-vecinului-uitat-meci-pentru-vom-intalni-chelsea-optimi-daca-jucam-noi-bateam.htm
:)))))))) Crapati de ciuda, ba.
ciao! mi-a dat iulia {sunt sora-sa} linkul de la blog-ul tau si am citit cateva posturi si mi-a placut mult stilul. am vrut sa las si eu un comentariu, dar la ceva mai accesibil, ca la cei 20 de ani ai mei nu pot zice ca am destula experienta si cultura ca sa ca ma bag in seama, sa zic asa. am urmarit si eu cu sufletul la gura meciul, ca tot romanul, dar nu pentru cfr. ati zice ca sunt rea acum ca am tinut cu chelsea, dar e mai bine sa fii realist. am observat o moda in randul romanilor din ziua de azi, in momentul in care o anumita echipa de fotbal(de obicei) se afirma si trece cu un nivel mai sus, tot poporul e extaziat, e incantat de rezultate si asa mai departe...stiti fenomenul. de ce niciodata nu ne reprezinta un scriitor talentat sau un presedinte corect? pentru ca traim in romania si asta ne ocupa tot timpul si pentru ca ne place asa...trist. oricum meciul a fost ceva pentru cfr si nimic pentru chelsea. toata lumea stie, in retur nu se va mai juca asa si romanii vor ramane cu multumirea cs s-a putut ajunge pana aici...si vor astepta urmatoarea echipa de fotbal care sa faca putin spectacol in europa sa mai auda lumea si de noi...trist din nou
"moda in randul romanilor din ziua de azi, in momentul in care o anumita echipa de fotbal(de obicei) se afirma si trece cu un nivel mai sus, tot poporul e extaziat, e incantat de rezultate si asa mai departe"
@maria: Pai, cam asta e ideea sportului, sa te bucuri de rezultate. Te gadila un pic la mandria nationala cand o echipa ca CFR Cluj face un meci bun cu o finalista de Champions League si mai bate si pe viceampioana Italiei la ea acasa. Nu sunt ipocrit sa ma declar fanul CFR-ului acum cand castiga, dar nu pot sa nu ma bucur de rezultate
"de ce niciodata nu ne reprezinta un scriitor talentat"
Pentru ca o poezie nu se savureaza la o bere, râgâind adânc. Sau pentru ca o poezie nu este o competitie. Nu poti declara ca X scrie poezii mai frumoase decat Y, mai ales daca fac parte din culturi diferite. Si spune-mi tu un presedinte corect din Europa sau America sau de oriunde de pe planeta asta. Dupa care, te rog sa imi si definesti "corect".
Şi ca să fiu rău până la capăt, o să spun că m-am saturat, aşa cum te-ai săturat tu de fotbal, de promovarea artistilor si visatorilor la TV. Se promovează numai muzicieni, actori sau scriitori. Acuma fac si eu scandal de ce nu apar si matematicieni pe la talk-show-uri, de ce la Măruţă nu vin fizicieni, chimişti sau geologi, de ce nu ne mândrim cu ei, hmmm?
Din acelaşi motiv, poporul nu iese în stradă când în Adevărul Literar (mai există?) apare o poezie bună.
Mulţumesc, Maria! Mai poftim pe la noi.
Claudiu, tu ce faci, moderezi? :)) Nu te burzului la oameni, lasă-i să-şi formeze opiniile cum poftesc.
Ştiu că ale tale, despre poeţi şi alţi artişti, l-ar face mândru pe Ceauşescu. Unde dracu ai mai văzut tu lately un scriitor promovat la vreo televiune românească? E chiar aşa grav şi amplu fenomenul? Ce-ar fi să-i interzicem, bine spui! Să scoatem pe post numai militari, astronomi, fochişti, prostituate, pedofili.
Dar cu astronomii ce ai?
Probabil m-ai inteles gresit. Pe cat de mult sunt prezentati sportivii si fenomenele sportive in defavoarea poetilor, pe atat de mult sunt prezentati muzicantii, scriitorii in defavoarea matematicieilor, fizicienilor si chimistilor (adevarati, nu Hancu).
Nu spun sa facem săpun din poeti. Spun doar ştiinţa este promovată la TV mult mai puţin decât arta. Care la rândul ei este în urma sportului.
Isteria recentă cu LHC nu s-ar fi întâmplat dacă am fi avut dezbateri reale, emisiuni informative corecte şi o populaţie educată. Nu buletine de ştiri care înncep programul cu Gaura Neagră de la Geneva.
Nu am moderat, am răspuns. Nu o voi mai face, dacă prin asta deranjez.
Nu, TE ROG să mai răspunzi, ori de câte ori ai ceva de completat, adăugat, criticat. Doar că Maria poate nu a mai dat faţă cu o replică aşa dură ca a ta, mă îngrijorasem. :) Eu sunt cumva obişnuit.
Încă mă întreb unde, pe ce tv, beneficiază arta, la noi, de spaţii largi. În afară de TVR Cultural, care e specializat pe asta.
Şi nu sportul este promovat de televiziunile noastre, ci viaţa personală a sportivilor, cancanurile cu şi despre ei, peste care se presară o bună doză de miticism Becalian.
"Şi nu sportul este promovat de televiziunile noastre, ci viaţa personală a sportivilor, cancanurile cu şi despre ei, peste care se presară o bună doză de miticism Becalian."
Exact, şi nu doar televiziunile fac asta, şi presa e la fel, am făcut eu în urmă cu ceva vreme o mică analiză pe s.t.i.l.p.u. despre mass-media sportivă de la noi!
Pai vezi, avem macar TVR Cultural. Exista Mezzo, arte (mai exista?), exista Radio Romania Cultural. Evenimentele culturale majore sunt promovate in mass-media, mai mult sau mai putin.
Nu imi aduc aminte sa fi vazut stiri despre conferinte de fizica in ziare sau la TV. In afara de Discovery si Discovery Science, nu prea sunt optiuni de canale TV. In plus, emisiuni de genul Brainiac sunt de-a dreptul stupide, sa nu mai spun de emisiunile despre clarvazatori si OZN-uri.
Maria, scuze daca am fost prea acid.
Adevăr spui că nu avem noi, în România, un astfel de canal, profilat pe Science, dar le "prindem" pe satelit.
Pe Descopery Science sunt suficiente emisiuni de acest gen. Nu pot transmite în direct din Elveţia, de sub munte, dar poate se va face un reportaj despre "gaura neagră" din capul celor din partidul conservator.
am mai poftit pe la voi. imi place ca v-a marcat putin comentariul meu si ca v-a dat frau liber sa comentati mai departe. fiecare cu parerea lui, nu putem obliga pe nimeni sa-si schimbe ideile, dar putem influenta.
Trimiteți un comentariu