luni, 8 septembrie 2008

Dunst

Kirsten Dunst* - actriţa atmosferică. Pare făcută din ozon. Joc candid, melancolic, aeri...zat (?). Zâmbet ce nisipeşte munţii şi ochii parcă mereu gata să plângă, să se umple de lacrimi, dar cu discreţie. Un colţ de surâs resemnat, uşor într-o parte, a zeflemea-ma ei de viaţă. Trece ca o nălucire, ca un parfum prin film, chiar şi atunci când pelicula are un alt protagonist, întorci capul mânat de mireasmă. O tuşă un strop mai apăsată de eyeliner sau rimelul scurs o preface în cea mai dezirabilă şi inaccesibilă vampă.

Trenuri fără cap şi coadă, mişunând de scursuri şi trecând prin periferii de oraşe doldora de obiective turistice. Lifturi care urcau şi coborau numai un anumit număr de etaje.

Camera mea m-a acaparat cu totul. Deşi nu îmi oferă un confort complet, deîndată ce o părăsesc mă gândesc cum să ajung cât mai repede îndărăt, între pereţii ei. Tânjesc la cărţile ei, la căldura ei. Şi totuşi, cât de bine îmi cade să călătoresc! În visul de astă-noapte ce făceam? Colaj de imagini din locurile tocmai vizitate. Şi, pentru a le lipi între ele, născoceam altele.

Târfa din tren. Cine nu râvneşte la ea? Lui Esterhazy i s-a arătat, dar nu aş vrea să ştiu ce înfăţişare avea. Păi, frumuseţea central europeană standard a anilor '80, desigur: pulpe bombate, poate neepilate, sâni proeminenţi, un pic bondoacă. Scriitorii de talent se pricep să scoată ceva literar şi dintr-o gospodină nesatisfăcută, cu bujor în obraji.
______________________________
*Marie Antoinette, Elizabethtown, The Virgin Suicides

8 comentarii:

Incze Klára spunea...

Pe mine m-a deprimat ce a scos Eszterhazy din gospodina nesatisfacuta Klára.
Sa nu ma intelegi gresit: e unul din scriitorii mei preferati. Doar personajul acela nu mi-a placut. Poate si din cauza numelui:)

cristians. spunea...

Eu nu am amintit-o ca pe o realizare majoră, ci ca să admir aici ce poate face un scriitor de valoare din orice gospodină. Nu mă supăr eu dintr-un personaj ce e antipatic altora. :)

Hiacint spunea...

Zîmbesc.
Mi-o amintesc copila-vampir într-un film, irezistibilă, inocent-rea. Iar fotografia aleasă e minunată, îmi place cum sunt prinse şuviţele, zîmbetul, ochii.

cristians. spunea...

Da, ai remarcat bine, Suz...

Anonim spunea...

Bravo, felicitări pentru rânduri, extraordinare ca de obicei!
Anul ăsta eşti pe lista mea la premiile #S.T.Î.L.P.U.! Poate primeşti şi tu o monedă veche ;)

Anonim spunea...

pana la marie antoinette nu pot sa spun ca m-a impresionat cu ceva desi o vazusem in alte roluri.. in ultimul insa a fost alegerea perfecta pentru a reda singuratatea personajului

mariuca macovei spunea...

de vazut dominique swain in Lolita. O sa iti placa sigur. O sa o tii minte si o sa o indragesti. Dunst mi-a placut in Eternal sunshine of the spotless mind. Parca nu i se potrivesc rolurile foarte serioase. Are mutrisoara de pupila pusa pe sotii:P Si de aceea cred eu

cristians. spunea...

Reacces la net: MULŢUMESC tuturor.

Am văzut Lolita, am remarcat-o cu vârf şi îndesat pe Dominique... :) Urmează să scriu şi despre ea. De fapt, să transcriu. Bine că mi-ai pus în vedere, Mr Mac.

Mai uluitor e că Mac mi-a "ghicit" cumva tipologia... Protagonista Lolitei m-a răvăşit. În rolul nimfetei e de neegalat. Hm. Devin străveziu?, nu că m-aş ascunde. :)