miercuri, 17 decembrie 2008

Bileţele către trup

Nu-s într-o perioadă fastă şi trupul meu o ştie. Numaidecât îşi delimitează supărările cu punctuleţe, deluşoare rozalii şi întinse pete roşii-semafor. Marfa expusă nu se atinge. Iar cea vândută nu se schimbă. Domniţa Klara mă chestiona, prin evul mediu, în stil lepşesc, care este relaţia mea cu trupul meu. În general, bună. Mergem împreună la cumpărături. Iubim cărţile, îndeosebi. Suntem iresponsabili. Ne bărbierim. Ne ferchezuim, ţifrăşim, toaletăm cu meticulozitate de câteva ori pe săptămână. Înlăturăm de comun acord, şi-n deplină armonie, ce e excesiv şi sporeşte cu nesimţire, de regulă, în cele mai nepotrivite momente. Nu ne-am măritat niciodată până acum. Ehei, au existat ele şi unele planuri maritale, rostite în beţia adolescenţei foarte târzii, noaptea, când ochii nu văd şi inima cere. Trupul meu se defineşte în funcţie de mângâieri. Nu are conştiinţă de sine decât în clipele când i se urmăreşte relieful cu degetele, cu toată palma, se acceptă şi pe sărite, şi cu talpa. Trupul ştie să aprecieze sincopele, punctele de suspensie şi versurile albe, inconsecvenţa unei traiectorii. Eu nu mă pricep să mă conturez. Mi-e şi ruşine. Ce-o să-mi zică? Trupul se arată în toată geografia lui doar când mi-e atins de altcineva. Recunoaşte imediat zimţurile amprentelor străine. În rest, stă pe undeva risipit între mine şi împrejurimi. Nu are sediu fix. Nu tot timpul port tot trupul cu mine. Nu îmi aduc aminte cu precizie cât trup am, cert e că obişnuiesc să fiu slab. Nici unde ţin depozitat ceea ce nu iau în deplasări. Pentru rezervele de trup neadăugate la rezultatul final - cel de care mă folosesc ca să merg la shopping şi să fac amor deosebit de grav - las bileţele pe te miri unde, ca să fie găsite uşor şi să se simtă, astfel, şi ele, rămăşiţele, luate în seamă. Să nu se creadă abandonate acolo unde-or fi.

2 comentarii:

Incze Klára spunea...

Multumesc ca ai scris despre subiect. Multumesc si pentru cuvintul 'tifrasim' - iar, nostalgii, nu l-am auzit de foarte de mult.
Simt nevoia sa iti multumesc si pentru lectura foarte frumoasa, desi o fac cu o oarecare teama - mi se pare ca in ultimul timp ai devenit sensibil la aprecieri, asa ca nu mai stiu ce sa iti scriu, si ce nu...

cristians. spunea...

Ai dreptate ca am devenit mai sensibil la orice...

Culmea e ca tocmai de la tine as fi acceptat orice comentariu, de orice fel. Nu tin minte sa-mi fi parut vreunul ipocrit. Dar nu puteam s-o scriu atunci, acum o fac. :)

Esti binevenita. Chiar si cu dezacorduri.