sâmbătă, 31 mai 2008

Seism de 80% pe scara ipocriziei

Aşadar, din acel motiv s-a cutremurat puţin pământul mai deunăzi, ouăle berzelor au încetat pentru o clipă să eclozeze şi broaştele şi-au văzut periclitată fertilitatea: ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului s-a împărtăşit la greco-catolici, în timpul unei slujbe de sfinţire a bisericii Sf. Maria, ţinută în acest rit. Stupid, de "elită" şi pe fază - ca de obicei şi ca orice ziar românesc "de calitate" - Cotidianul trânteşte titlul: Mitropolitul Corneanu, crimă de împărtăşanie, nădăjduind poate că va agrava "scandalul" ce ameninţă să fâţâie Dealul Mitropoliei din Capitală, unde popii deja au intrat în mare panică, ecumenică, desigur, de distinsă toleranţă, desigur şi dialog deschis, desigur, cu Biserica soră Catolică.

Mitropolitul Corneanu a băut din Sîngele Sfânt, vinul din potirul folosit la respectiva slujbă şi a mâncat din Trupul Domnului. Din proprie iniţiativă. Sărind astfel trepte imense din obositorul şi inutilul "dialog" purtat de cele două trupuri dezbinate ale aceleiaşi Biserici, spre ciuda Bucureştiului, care şi-a pus repede la vorbire purtătorul de cuvânt, împuternicindu-l cu bine cuvenita indignare. "Dialogul actual cu Biserica Greco-Catolică, deja destul de fragil (adică, tradus, refuzuri de retrocedare şi alte încăpăţânări şi fundamentalisme bizantine, foarte lumeşti, petrecute în serie, n.m), nu poate fi ajutat, ci mai degrabă complicat prin gesturi considerate de unii profetice, de alţii problematice." Adicătelea, ecumenism să fie, unitate să fie, primesc, dar nu acum, nu aşa repede. Să mai "dialogăm" puţin. Nu e momentul - se zicea în timpuri staliniste şi iliesciene. Haidem să ne mai culcăm puţin şi pe urechea cealaltă.

Cotidianul, publicaţie care se informează mereu exhaustiv, nu-i aşa, pentru cititori de elită, nu se poate abţine şi mai adaugă: "Teoretic, ortodocşii şi catolicii îşi recunosc reciproc unele taine, ceea ce face posibile, de exemplu, căsătoriile mixte." Căsătorii mixte, mă slăbeşti!? Pe ce lume trăiţi? Pe aia irlandeză, unde Sharon-catolica fuge în lume cu Conan-protestantul, urmăriţi de puşca de vânătoare a tatălui ei, vecinic neconsolat că fiica i s-a "metisat" cu diavolul hughenot? Una-i tradiţia şi altu-i anacronismul.

Ah, cei 80% români ce se declară cu încăpăţânare (just in case, nu se ştie, poate Dumnezeu este interesat şi de sondaje, obosit să tot lectureze direct conştiinţe) ortodocşi practicanţi, cu spaimă de beserică, trebuie că-s foarte intrigaţi de gestul mitropolitului bănăţean! O să fie, oare, ars în efigie?
"A fost suficient ca Nicolae să dea încă un semn al deschiderii faţă de alte culte, pentru ca aranjorii din Sinod şi căţeii din jurul sutanelor înfumurate să sară de nouă stânjeni. Ce s-a întâmplat, în fond? Invitat de nunţiul papal în România, monseniorul Francisco Javier Lozano, la ceremonia sfinţirii unei biserici greco-catolice la Timişoara, mitropolitul a participat la slujba de împărtăşanie. Sacramentele, la catolici şi la ortodocşi, sunt asemănătoare. Cu toate acestea, minţi tulburi din ierarhia ortodoxă au ţâşnit ca la incendiu, văzând în gestul firesc al mitropolitului un atentat la preasfintele noastre datini, gelos păzite în temple secrete, de la ciobanul mioritic până la Dan Ilie Ciobotea!"

2 comentarii:

Unknown spunea...

Frate dragă,

Biserica Ortodoxa spune că Duhul Sfânt pogoară de la Tatăl iar Biserica Catolică spune că pogoară de la Tatăl și de la Fiul. Aceste afirmații sunt diferite și deci nu pot fi amandouă adevărate. Deci una este o minciună.
Ce unitate vrei să fie între adevăr și minciună ?
Suntem pentru unitate, dar nu renunțând la adevăr.

cristians. spunea...

Bine, nepoate. Aşa să fie, dară. Nu mă interesează cu atâta obsesie a preciziei de unde şi de la Cine pogoară Duhul Sfânt. Dacă e Duhul Sfânt şi dacă pogoară şi asupră-mi, mă declar preafericit.

Nu e treaba mea să fac asemenea investigaţii. Ci munca preferată, şi inutilă, a teologilor.