miercuri, 30 ianuarie 2008

Da.Nu.Nu ştiu.

Să lăsăm puţin indivizii umani şi alte obiecte pentru o dilemă. Era într-o zi de marţi, deşi aş fi preferat să fie vineri, cînd n-a mai nins din senin şi n-a căzut nici o oglindă peste oraş. Aşadar mergeam pe bulevardul istoric. Şi în loc de blîndă clădire scorojită, gălbuie -Cinema Tineretului, despre asta vorbesc-, se găseşte un print imens, o perdea pictată, o altă clădire. În fine, iluzia unei clădiri, plus un citat din Iorga. Înainte, înţelegem, nu a fost nici un cinema, ci Coloseul Bragadiru, berăria, hala de bere; o frumuseţe, după cum arată fotografiile. Şi acum dilema:

1. acoperi o clădire "oarecare" cu un praf de cultură, cu o spoială măreaţă şi serveşti asta ca pe o mişcare ingenioasă?

2. dărîmi clădirea în care a fost cinema şi probabil acum sunt şobolani şi reconstruieşti din temelii berăria, eventual ca muzeu? adică ştergi o istorie mai cenuşie pentru una nouă, reluată?

3. scoţi perdeaua şi laşi clădirea cu şobolani aşa cum e, eventual cu un semn turistic "aici a fost Coloseul Bragadiru, aşa arăta"?

------
foto comparate sunt pe orasuliasi
edit: ce se vede pe sub perdea.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Da. Nu, nu stiu ce sa zic, eu prefer pinza aia decit cladirea care era si mi se parea absolut insalubra, nu am vazut nici o urma de poezie in cinemaul ala, in afara de ca avea culoarea aia icteriala. Depinde de gusturi, evident.
Dupa umila mea parere, Primaria a acoperit pentru ca este un proiect si ca sa nu mai stea peretii aia belitzi si apatici, i-a pus citatul din Iorga. Decit sa scrie P*%A in diverse culori mai bine citeste omul un citat.
Chestia asta imi suna a circoteala, dar s-ar putea sa ma insel...

Zaza spunea...

Te abţii. Ideea e jalnică, punct.

Ieseanul suparat spunea...

Pt Suzi: poate fi si carcoteala, depinde de pe care parte a "baricadei" privesti lucrurile. La un moment dat stimabilii de la Primarie au venit cu un proiect de reabilitare a zonei istorice din strada Lapusneanu. Ce facut pana acum Primarie? Un mare NIMIC. Ce va face in continuare? Va ascunde gunoiul sub pres. Daca s-ar fi construit vreun stadion de fotbal prin zona, repede i-ar mai fi pus nocturna. Din banii platiti de ieseni ca taxe si impozite. In acelasi timp Iasul este plin de gauri si transee. Stii de ce in Piata Unirii nu se mai termina lucrarile? Intreaba-i pe unii care au hoteluri prin zona si care nu sunt agreati de primar. Iar pentru antipatiile primarului suferim noi. Ca sa nu mai spun ca pretul pentru lucrarile din Piata Unirii a crescut de la un an la altul. Asta-i carcoteala?

cristians. spunea...

La Timişoara s-a practicat acest truc când a fost clădirea (din Piaţa Unirii) de sub pânză în renovare. Timişenii au fost mai nostimi, bannerul "dezvăluind" casa închipuită de dinlăuntru, odăile, mobilele, mi-a plăcut.

Renovarea a durat puţin, câteva luni de vară, prin august, clădirea fiind redată privirii. Deci, pânza nu fu pusă ceauşist, până să treacă oficialii de la Bucureşci.

Varianta 3 sper că e pur retorică. În nici un caz nu e o alternativă să întreţii o...ruină aşa cum e. Iar reconstruire din temelii a clădirii din poza de pe pânză (ceea ce aş încuraja eu din răsputeri) nu se practică în România.
S-a practicat la Varşovia, Dresda, Berlin, etc. La noi, unde s-a dus "vechitura" din 1889, nu mai apare în veci ceva estetic valabil şi vizitabil. Ci un bloc. Nouă ne plac blocurile. Plus că nu păstrăm planurile construcţiilor de peste 100 de ani, cum fac nemţii sau polonezii.

Eşti sigură că nu s-a aşternut acel banner chiar pentru a fi renovată sau reconstruită clădirea? Poate ne agităm degeaba. Nici nu vreau să mă gândesc că l-au pus ca să ascundă! De ce ar fi ascuns cinema-ul de Geoană şi Iliescu? Lor trebuie că le place arhitectura aia "cubistă". De cartier muncitoresc.

Hiacint spunea...

Totuşi, cu pînză sau fără pînză, clădirea tot insalubră e. Şi de vreme ce au existat bani să pună beculeţe prin oraş de stau şi-acum aprinse, intru într-o altă dilemă. Mă mai gîndesc că poate o apărea vreun colos de sticlă în loc de Bragadiru&Cinema, dar eu sunt tare prăpăstioasă, sper să nu se întîmple.

P. spunea...

de vreme ce n-am intrat vrodat' in orasul ala cu draperii sponsorizate, (da' am si eu la mine acasa unul), e clar ca nici din dilema dumitale, Hiacinte, nu pot pentru ca sa ies.

cristians. spunea...

Carevasăzică, nu poţi pentru ca să ieşi pentru că nu te lasă Hiacint.

Ne trece sub obrocul tăcerii neşte detalii esenţiale. Dezbatem aci o perdea pictată, ca să nu-i zic văl, dar nu-i ştim scopul. E de renovare şi atunci se justifică, e de trecerea coloanei orificiale şi atunci e jalnic şi românesque.

Întrebarea e mai pouţin dilematică decât pare. E un amănunt de administraţie publică şi urbanism. Întrebaţi primarele.

P. spunea...

Tov. Sirbu, ne despartim fundamentalissim. Dvs. ziceti ca intrebarea e mai putin dilematica, fiindca e un amanunt de administratie publica. Mie mi se pare ca nodul tuturor dilemelor urbane, suburbane si preorasenesti se afla in ceea ce se numeste, ,"administratie" (si aci se aud lilieci proaspat treziti, fantome huhuind si soundtrack-ul de la dosarele X).

cristians. spunea...

Mr. Man, :)
Ce poci spune? Eu totuşi cred că nodul dilemelor noastre administrative este undeva între popolaţie (sesizabilă doar când îi ajunge noroiul la nas, până atunci bucurându-se de "parfumul" de odinioară) şi administraţie.

Nu împărtăşesc deloc comoda aruncare a întregii responsabilităţi pe administraţie. Dar stai că vine alegiuirea din mai...Hehehe!

Dacă şi-l aleg dânşii pe Nechita din nou, se vor auzi nu lilieci, ci zăvoarele timpului.

Anonim spunea...

deci aceasta era insemnarea cu pricina. nu o citisem, eram picata din luna. eu cred ca acea perdea e un semn ca se va face ceva pentru acea cladire:)

cristians. spunea...

Iată şi o opinie deschis optimistă! E bine.