miercuri, 23 ianuarie 2008

Literatura gsm

Pentru contestatarii de profesie, veşnic-postmodernişti-militanţi-onegişti (care, aud, citesc şi la noi trântiţi pe jos prin librării, sau şezând turcesc-cretineşte că „aşa se face în vest"), pentru cei care deja strâmbă din nas când aud de un Hesse sau de Dostoievski, a apărut o nouă mană cerească: romanele pe sms. Poate că cei care îl citesc pe japonezul Banana vor fi excitaţi de ştire.

„(Tinerii) Nu citesc operele scriitorilor profesionişti deoarece propoziţiile lor sunt prea greu de înţeles şi poveştile nu le sunt familiare”, explica Rin, citată de EVZ - o autoare de asemenea "romane" în vogă, deocamdată, mai ales în Japonia. Criticii japonezi văd în acest fenomen declinul romanului tradiţional. Şi al literaturii de calitate în ansamblu. Pentru că "operele" semesiste sunt de un simplism ce frizează idioţenia.

Ştiam că Japonia mai păstrează, sub imperiul hipertehnologizării, doar o umbră a spiritualităţii vaste de odinioară. Azi ea se apropie tot mai ameninţător de statutul de ţară-desen animat. Păi nu se tund şi se poartă tinerii ca personajele din manga? Scuip în sân!

4 comentarii:

Hiacint spunea...

Chestia asta chiar există(de ce de ce?!!), aş prefera să fie un exemplu de "cum să nu", dar...mă gîndesc, cît încape într-un sms? oricît ai codifica şi simplifica, nu suficient. "Propoziţiile lor sunt prea greu de înţeles"!

cristians. spunea...

Deh, nu e 1 singur sms. Ci un şir, totuşi. De parcă asta ar schimba ceva din dispreţul meu de nespecialist pentru aceste "forme moderne de artă vizuală" şi îndobitocitoare tehnologie. Am uitat să amintesc: e vorba despre "poveşti de iubire" mai ales...
Les săruri, s'il vous en prie!

S-a scris în studii efectuate de oameni cu cap şi cu erudiţie că vizualul, televizualul în speţă, folosit ca unic mod de propagare a informaţiei şi lăsat să ţină loc de doică/guvernantă/educatoare copilului întoarce zone ample din creier la virginitatea iniţială. În comparaţie cu scris+cititul.

cristians. spunea...

In contra eufemismelor:
virginitatea iniţială=prostie

P. spunea...

scuip si eu in sanul propitate personala. sunt tampiti, nu ai ce face, da' eu daca as fi vodafonu' lor ce le-as mai trimite haiku-uri via sms. sau putin din Li Tai Pe, in 400 de caractere :0