duminică, 8 februarie 2009

Ascetismul după Nokia E60

Se înmulţiră blogurile unde tineri băştinaşi se preocupă straşnic de soarta ţăranului român. Îi fac poze neverosimile în faţa porţilor maramureşene, pline ele de motive cosmice, florale, păgâne, şi vor să-l aducă la loc în izmene, neapărat. La puritatea iniţială, cum ar fi. Mă întreb câţi din ăştia şi când au văzut un sat. Am crescut într-unul până la o vârstă destul de coaptă şi pot asigura pe oricine că nici urmă nu fu de ţărani privind stelele la miezul nopţii şi cultivând pământul în funcţie de poziţia cloştii cu puii pe boltă. Am văzut multe procese de moştenire, în schimb. Beţii, furtişaguri, suduieli groase. Religiozitate de suprafaţă, mai mult superstiţie decât credinţă (de fapt, priceperea întru semne apocaliptice a poporului - luată drept Credinţă - a fost bine ilustrată de "scandalul" cu 666 din paşapoartele biometrice). Sigur, BOR va analiza situaţia şi ne va informa părinteşte, dar ferm, dacă e cazul sau nu să ne facem cruce cu limba pe ceriul gurii când trecem graniţa. Nu ştim dacă BOR a analizat şi prezenţa moleculelor otrăvitoare de hidrogen în apă!

Câtă vreme „arhetipalii” aceştia stau pe bloguri e bine. Sătenii nu citesc bloguri. Iar bloggerii, îngrijoraţi peste poate de soarta izmenelor noastre tradiţionale, nu merg decât rar la ţeară. Deh, cu ideile lor eşti mai bine văzut în urbe, prin cafenele. Până-ţi găseşti o slujbă mai acătării, dă bine să afişezi grilajul legionar stilizat. Fetele mor după asta. Şi apoi, la el acasă, ţăreanul român a apucat să-şi cumpere în rate Nokia E60, cu cameră de 3 mega, GPRS, EDGE, dinte albastru. NU-l mai bagi în iţari nici să-i cânţi pe voci madrigale din marele compozitor Nae Ionescu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

acelasi lucru poate fi spus despre o buna parte din literatura autohtona de pe ambele parti ale Prutului...tarani inventati, inchiputi, imagini stilizate, kitschizate chiar ale spicului de grau...proiectii false care nu se prea pliaza pe realitatea cotidiana a carutasului din Dobrogea

cristians. spunea...

Întocmai!

Cel mai mare câştig pentru săteni ar fi, cred eu, să li se stabilească limpede statutul actual: ţărani sau agricultori, fermieri, şomeri, pensionari fără pensie?

Sigur, nu cu basme şi fantasme se poate obţine acest diagnostic.

Incze Klára spunea...

Mai exista si comunitati mai putin 'infectate'. Cel putin eu am intilnit asemenea sate (mai exact in judetele Bistrita si Cluj). Dar si acolo, ce-i drept, toata lumea are, de exemplu, telefoane mobile. Doar ca acolo mobilul este folosit doar rar, pentru vesti adevarate.

Cit despre pasapoartele biometrice, asa cum s-a mai spus: e uluitor cum lumea nu protesteaza impotriva incalcarii unor libertati personale, dar sare ca arsa impotriva unui numar.

cristians. spunea...

Ăsta da barometru (biometru, hihi) - agitaţia cu paşaportul, nici un sondaj nu spune atâtea şi aşa de sugestiv despre trăsăturile neamului. Las' că unii ar zice că, astfel, dovedim că suntem încă "frate" cu codrul, nu am pierdut cu totul conexiunea cu natura. Îhîm. Când a fost treaba cu telefoanele mobile, păstrarea listei convorbirilor, nu am văzut pe nimeni afară, nici pe Mitropoliei.

Mă rog, poate şi pentru că astea, ascultarea şi raportarea, nu le sunt taman străine "feţelor".