Un articol cu o temă dezbătută cu năduf, recurent, pe acest blog, scrie la EVZ dl. Sorin IONIŢĂ - SENATUL EVZ: De ce n-are România un Newsweek? Flatant pentru mine a fost exemplul (acelaşi) dat de autor: presa maghiară. Bun, adică, pentru cea britanică ne trebuie un popor, dar ungurii de ce pot fi răsfăţaţi cu asemenea bunătăţi şi noi nu?
Asemenea specific cultural ar putea la o adică explica de ce nu avem în România un Newsweek, The Economist, Der Spiegel sau L’Express - pentru că nu suntem SUA, Marea Britanie, Germania sau Franţa, cu piaţa lor imensă, cu public sofisticat şi cu putere de cumpărare mare. De fapt cu presa de limbă engleză nici nu trebuie să ne comparăm, pentru că la ei asemenea săptămânale au prin forţa lucrurilor audienţă globală.
Ceea ce rămâne însă complet inexplicabil este diferenţa mare de audienţă şi calitate faţă de vecinii noştri imediaţi: în Ungaria un singur ziar, Népszabadság, face tiraj cât toate cotidienele noastre importante la un loc; iar Bulgaria şi Serbia, ţări mai mici şi mai sărace ca România, au acel săptămânal de actualitate socio-politică de care vorbeam la început, aşezat în vârful piramidei calitative a mass-media. E greu de crezut că, după aproape zece ani de creştere explozivă, clasa medie cu profesii care cer mare mobilizare cognitivă nu poate genera la noi 100.000 de cititori solvabili pentru un asemenea produs jurnalistic.
4 comentarii:
nu e presa...
posibili vinovati:
- evreii
-masonii
- incalzirea globala
- criza economica mondiala
- Traian and Decebal
- comunistii
- influenta nefasta a stelelor... :)
sirul poate continua..
din pacate, nici pe on-line, domeniul tuturor banilor si posibilitatilor nu a aparut ceva similar. un proiect bun, cu analisti,e ditorialisti, dosare culturale etc..aici investitiile ar fi mult mai mici: cu vreo 20-30 mii euro se poate de facut ceva...
Dacă am avea evrei, am avea şi presă mai bună.
Mie nu mai mi-e de glumă. Trec luni de zile fără a-mi permite să cumpăr un hebdomadar francez, câtă vreme, la noi, nu am nici o alternativă.
eu le scot de pe net...franceze, germane, engleze...
Ar mai fi soluţia de care pomeneşti. Dar eu sunt conservator în această privinţă.
Trimiteți un comentariu