vineri, 27 iunie 2008

Adevărul minciunilor prin omisiune

Lipscani
Mircea Cărtărescu nu minte. Nu îi şade în fire. El ficţionalizează, defect profesional dobândit odată cu anii de vechime în câmpul muncii beletristice. În EVZ, Doctore, de-acum treci la treabă!, editorialistul-invitat face o nouă trecere în revistă a ororilor de astăzi, întâlnite pe străzile (de ieri ale) Bucureştiului. În titlu şi la final, pune apoi mare presiune pe "doctor", uitând cu premeditare că 8 ani de zile Capitala a fost pe mâna simpatizaţilor săi politic de culoare oranj. Doi primari PD au abandonat-o, gata sedusă, amarnic încălzită, niciodată satisfăcută. Unul e Băsescu, omulbunlatoate, plecat la Cotroceni din motive de "dragă Stolo", altul e Videanu, individul care a ajuns primare malgré soi. Dar şi-a adus măcar mandatul la final, refuzând cu cinstită grimasă un al doilea.

Cărtărescu, altfel producător strălucit de comentarii politice, crede că ne poate duce de nas prin zburdalnică omisiune. Ia o roabă de probleme "moştenite" de la administraţiile precedente (de culoare politică notorie) şi o deşartă de-a valma, fără a stabili neşte root causes, în cârca Oprescului. Deh, an electoral şi ca membru de seamă al taberei prezidenţiale, nu se face să insişti prea mult pe "moştenire", pe răspunderi, pe vinovaţi pentru stagnarea (sau lentoarea manifestată) din ultimii 8 ani. De data asta, zestrea cea împovărătoare este lăsată de o formaţiune ce se revendică din câmpul anticorupţie şi maximă competenţă. Dacă greu digerabilul Oprescu se va descurca bine la primărie, fiecare măsură a lui benefică pentru urbe se va deconta prin puncte electorale în minus la PD-L.

Nu mă încântă că, în unele dăți, distinsul MC scrie prea efeminat (auriu, ocolit, generalizând). Mai mult cu herţul decât cu creierul. Iar când se întâmplă să îndrăgească pe câte cineva de pe "eşichier", vai articolului care iese. Să te ţii, grijuliu pomelnic!

7 comentarii:

Anonim spunea...

cam tulburi apele la bucureşti. probabil că dacă ar fi candidat din nou Videanu ar fi ieşit primar (dacă şi la sectoare au ieşit 5 din 6 foşti primari). n-o fi o slujbă placută, dar Videanu n-ar fi trebuit să refuze să candideze, după părerea mea. acum Oprescu o să-şi instaleze afaceriştii lui, în plus o să fie lipsit de autoritate cu un consiliu general dominat de PD-L. iar de lipsa de autoritate a lui Oprescu vor profita rechinii şi mafioţii care lucrează la limita legii, uneori şi dincolo de ea.

cristians. spunea...

Nimic de obiectat sau completat la cele de mai sus.

Poate că Videanu nu a acceptat, pe de-o parte ca să-şi vadă de afaceri, pe de altă parte, pentru că în partidul acela, orice mic lider este sufocat de umbra omniprezentă a lui Băsescu. Te şi temi să ai succes cu aşa şef acaparator...

Anonim spunea...

Băsescu o fi obişnuit să comande şi se aşteaptă ca restul să execute, doar e căpitan :D
Oricum, cred că mai degrabă e inteligent şi glumeţ, nu acaparator

cristians. spunea...

Mă rog, o să aibă un partid real sub poală atunci când va îngădui şi altor personalităţi să se ridice de acolo. Nu văd ce rost are să ai ca partid doar o armată de lipitori (de afişe).

Până atunci, e glumeţ de-a binelea.

Hiacint spunea...

E drăguţ cînd figurile publice se îngrijorează de Bucureşti, probabil că nu dorm de grija oraşului. E ca şi cum ar trece pe stradă şi-ar zdrăngăni într-o tablă (metaforă), de-ţi vine să îi întrebi: Dar tu ai făcut ceva? Ai renunţat la maşină, te-ai întrebat de ce toţi au figuri acre, ai încercat să dezacreşti tu un pic din locul în care trăieşti?
Păi nu-i bine să stai cu braţele încrucişate războinic, aşteptînd ”doctorul” (odios!) să te salveze?

Zaza spunea...

Nu-mi place Cărtărescu. Punct.

cristians. spunea...

Cred că mai bine aş fi făcut şi eu să scriu doar că nu-mi place, decât să mă tot "bat" cu umbra lui, ce mă irită tot mai tare, în absenţă.