vineri, 20 iunie 2008

Falsa excepţie irlandeză

Revin asupra defectului irlandez. Întăresc că irlandezii nu au avut habar ce au votat, atunci când au spus NU Tratatului consituţional (sau cum s-o mai fi numind). Ai naibii, dar le place să primească (fermierii lor) subvenţii grase de pe urma programului numit Politica Agricolă Comună a UE! Cum ar veni, protejaţi de UE, dar în afara ei. Şi nu este o atitudine cu pretenţii reformiste, ci de radicală respingere. Păi, ia să li se taie robinetul. Nu poţi fi şi beneficiar al generozităţii europene şi critic febril, eurosceptic, populist. Este pur şi simplu imoral, or, din câte ştim, irlandezii "ridică" morala şi ipocrizia catolică la rang de politică naţională. Cum se împacă una cu alta?

Actualul trend de "tigru" economic al Irlandei (bazat îndeosebi de taxele scăzute, aplicate investitorilor) oricum nu va dura veşnic, mai cu osebire dacă Dublinul continuă cu izolaţionismul ăsta băţos, de superputere insulară. Am mai scris-o: consolidarea UE, federalizarea Europei, unirea tuturor ţărilor europene, fiecare cum vrea să-i zică, trebuie să-şi urmeze cursul cu statele şi popoarele care îşi doresc acest lucru. Cu atât mai bine pentru ţările din Est, dacă mini-state ca Irlanda refuză intrarea în horă, pozând fals în excepţie. Stavilă râului financiar înspre sceptici, cale liberă pentru cei care cred în Europa unită.
***
LATER EDIT: M.S. Elisabeta a II-a a Marii Britanii a scris "Regina îl vrea" pe Tratatul de la Lisabona. Ceea ce înseamnă "promulgat". Exemplară atitudine. Acum, defectul irlandez arată şi mai jalnic, iar construcţia poate continua.

Niciun comentariu: