Oameni în "toată firea", "între două vîrste", la "vârsta a treia" (nostime, categoriile astea!), dar mai ales pokemoni şi pokemoniţe, fulardişti smotociţi, cunoscători şi snobi cu carul, cu legitimaţie de snob - publicul festivalului
Plai din 14-16 septembrie.
Intrare - 30 lei vineri, 35 sâmbătă. Mi-e cu bănat, nu mi-au cerut mai mult (oricum, eu avusesem abonament), aşadar, festivalul Plai nu e un festival. Prea ieftin. Nu se compară cu Buena Vista, unde intrarea a fost 60 lei pentru doar două ore, pe ultimul scaun din sală sau cu concertul Depeche Mode. Să scriu mai departe?
Reiau. Am participat la un festival amărât, alături de alte câteva sute de oameni, poate o mie. Biletul a fost ieftin, pentru că a avut sponsori puternici (Banatul deţine). Solişti şi trupe care vindeau CD-uri ieftine, cu doar 20 lei, când de la Warner Music sau EMI poţi lua un Mika sau un Timberlake cu 40/50 lei. Eu zic că nu se merita să mă deplasez, nu?
Pentru mine, dar eu am gusturi îndoielnice, aşa că nu mă ascultaţi, revelaţia festivalului au fost Pentatones. Ascultaţi nişte bucăţi puţin mai la subsol.
Fuziune, aşa cum ne-am obişnuit în nu jazz, de electro, minimal, big beat, dubtech şi trip hop. Solista, Franziska Grohmann, cu o voce fără greş. Execuţie vocală gen Portishead, dar cu suficiente accente originale, cât să nu sune a plagiat. Susţinută excepţional, live, de giumbuşlucurile electronice ale responsabilului cu voltajul, sound-architectul Le Schnigg. Nu a fost chiar Miss Fitzgerald, dar o să-mi cer mai târziu scuze pentru că nu am apucat să-i fiu contemporan prea mult timp.
Numărul doi: Äl Jawala. Jazz, blues etnic, funk, influenţe declarate ţigăneşti şi balcanice. Execuţie desăvârşită, poate doar temele sunt uşor răsuflate pe la noi: aceleaşi sârbisme bregoviciene, de data asta, ceva mai rafinate, mai jazzificate. Femeie la sax bras - numiţi un amănunt mai sexy. Surpriza concertului Al Jawala a fost un instrumentist as într-ale bull roarer-ului aborigen australian. Este prima oară, de când ascult eu jazz şi electro (adică, hăhă), că mi-e dat să aud un soi de acid făcut de gura, de buzele, de plămânii omului. Adaug ulterior: basistul părea să cânte pe mai multe scene în acelaşi timp, fără a comite disonanţe pe nici una. Urmărindu-l, îmi imaginam coloana vertebrală a unui imens dinozaur, care ţinea fără a scârţâi tonele de carne melodică agăţate pe ea. Cam asta fu basistul AlJawalei pentru show-ul lor. Intraţi-le pe site şi veţi descoperi singuri. Au şi câteva piese la liberă descărcare. Prunceşte m-am lăsat impresionat de acest band vânos, interpretând teutonic de bine o muzică de sud.
Paco de Lucia găsesc că ar fi stat mai bine într-un club de gen. La ora actului său, eram deja înfrigurat. Am mai apucat să-i casc gura a închinăciune, când i-am văzut cele zece degete de la o mână, sau nu avea zece?, năpustindu-se cu precizie pe grif. Şi-a "făcut treaba" meticulos şi tăcut.
Mă întorc la spectatori. Zâmbesc şi acum amintindu-mi-i pe cei mulţi, cu măsăriţe înfăşurate în jurul grumazului. Măsăriţe (feţe de masă, ard.) cu model tip yasserarafat, tip mindthebomb. Tip nevertrustanarabianwithabackpack. Fete şi băieţi tunşi ca în desenele animate japoneze, vizibil afectaţi de desenele animate japoneze, nedesprinşi întru totul, deşi prezenţi la fest, de desenele animate japoneze. La un moment dat, unul dintre băieţi avea în jurul gâtului, rotit de câteva ori, un pullover! Unii abia se zăreau din faldurile draperiilor gâtlegale. Afară, plăcut, temperatură confortabilă, de mânecă scurtă.
Un festival nu se povesteşte. Eu sper să ne vedem la anu' acolo. Şi treceţi şi pe la mine, la un vinuţ. Fără apă minerală. Numai tâmpiţii, fie-mi îngăduit, beau şpriţ. Vin de pe dealurile astea de Vest, unde soarele zăboveşte ceva mai mult la asfinţit, vă ofer.
Pentatones