miercuri, 3 martie 2010

Provocatoarele victime

Mi-aş dori ca un profesor care spune public, pe un post de televiziune, următoarele:

“ Femeile trebuie sa stie cum se urca in lift si să nu ne napadeasca pe noi ca au fost violate. [...] Sa nu bata ca exploratorii in miez de noapte parcurile si sa vina apoi la adresa politiei c-au fost violate. [...] Comportamentul asta de lelita balcanica, din pacate, … aaaa … cu exceptia acestor victime care nu au dat dovada de el, este caracteristic pitipoancelor si ele devin victime pentru ca sunt victime de tip provocator, marea majoritate dintre ele.” ,

care e specialist în domeniul lui, formator şi membru al unei profesii cu un cod de etică să îşi ceară scuze. De la femeile din România care primesc complimente obscene pe stradă; de la victimele infracţiunilor (doar ele ştiu ce înseamnă a trăi cu teamă, vulnerabilitate, expuse sub privirile celorlalţi); de la studenţii dumnealui cărora le predă principiul "Victima nu este niciodată vinovată".

Eu am citit despre declaraţia lui Tudorel Butoi* (pe care o puteţi asculta aici) de pe blogul Irinei. În nici un ziar ieşean care a mediatizat cazul "psihopatului" nu am văzut să atragă cineva atenţia asupra spuselor specialistului, ştiu că mă repet, care formează alţi specialişti ce vor lucra îndeaproape cu victimele.

Poate că pentru unii declaraţia de mai sus sună a mostră de "românism n-ai ce-i face", însă în societatea mea ideală, o ieşire ca asta nu s-ar fi întîmplat, iar dacă s-ar fi întîmplat, ar fi fost sancţionată de instituţiile a căror imagine dl T. Butoi o reprezintă. Măcar din motivul meschin al imaginii publice, dacă nu din cel umanist.
________________________________________________
*Profesor universitar doctor TUDOREL B. BUTOI-SEVERIN, psiholog criminalist (ex. colonel de politie - Sef al laboratorului psihologic de detectie a comportamentului simulat - Serviciul criminalistic - Politia Capitalei)
http://www.psiho-crime.ro/

7 comentarii:

cristians. spunea...

Păi, eu ce spuneam: nu mă dă corectitudinea afară din casă, dar nici să-mi spună cineva că tovarăşu' acesta nu e un grosolan patentat şi anume cu doctorat! Dar sunt atâţia din acest soi, care-i mai "instruiesc", poate, şi pe viitorii noştri poliţişti...Măcar eu nu stau la catedră!

Şi uitaţi-vă bine cum se exprimă! Ce "românească" de mahala! Duhneşte a sexism de joasă speţă. Exprimare demnă de un dement. Dar "demnă" şi de un mascul care s-a întâlnit ultima oară cu sexul proaspăt, mutual acceptat, doar prin intermediul clipurilor xxx sau pe autostradă.

Pariem că dl. individ şi doctor poate fi şi dintre cei care m-ar da repede în judecată pentru cele scrise mai sus? Români verzi, ăştia! Rrrromâni.

irina spunea...

of, multumesc Hiacint. cind am aflat de declaratie, ea fusese deja facuta de o saptamina. am amutit cind mi-am dat seama cit de absenta a fost reactia "publicului". nu vorbesc de ong-uri si de cele citeva bloguri care au pornit incetul cu incetul protestul. ci de realitatea tv... si de altii care s-ar fi cazut sa reactioneze imediat. acum, cind vad ca-s totusi multi cei care sanctioneaza situatia, parca imi mai vin in fire :)

vitalie sprinceana spunea...

reflex balcanic tipic: "blame the victim!"
tipul asta merita scuturat de vreo organziatie feminista..macar...dar si de oamenii de bun simt...daca mai exista

cristians. spunea...

Feminism sau nu, mie mi-a ajuns câte declaraţii de acest gen au emis persoane publice, importante. Pe mine, dizolvarea diferenţelor ce ţin de limbaj, gândire, autocontrol între (cei ce ar trebui să fie) elite şi publicul larg mă aruncă-n depresie! Şi, uite, asta mă face să par un militant pentru drepturile femeilor sau ale minorităţilor. Or, nu e cazul.

Vă implor, intraţi pe aşa-zisul site al sus numitului! Omul nostru se califică pentru un film încă nerealizat al fraţilor Coen. http://www.psiho-crime.ro/

dragoş c spunea...

recurgand la argumentul ad personam, sunt de altfel notorii propunerile "nepotrivite" ale profesorului la adresa studentelor sale!

cristians. spunea...

Oare de ce nu mă mir!?... Cu precădere cei cu acces limitat la "cărnuri" fragede, dar al naibii de ispitiţi de ele, tratează femeile - post-adolescentele, mai ales - de târfe!

Hiacint spunea...

Ca să nu mai spun că e o ruşine, pentru colegii lui care îşi fac treaba bine, să fie în aceeaşi categorie cu el, sub o etichetă de care cu greu vor scăpa. Nu că nu ar fi destul de prost văzuţi, oricum...