luni, 22 martie 2010

Pagina zisă ARTE a cotidianului "România liberă"

Ca să vedeţi că nu degeaba m-am întristat când am aflat că-mi pierd unicul ziar care rămăsese "serios" în presa română. În cele ce urmează, sumarul paginii de, hahaha, ARTE, de-a lungul a câtorva numere (şi promit să nu aleg ce e mai rău), link plus comentariu de-al meu:


De ce ar fi cele de mai sus nişte ştiri încadrabile la ARTE? Cine ştie să-mi spună? Şi nu numai atât: de ce se numeşte pagina aşa: ARTE? Se putea numi, snob-englezeşte, ENTERTAINMENT sau, neaoş: BÂRFE, DIVERSE, DIVERTIS, VACANŢA MARE, TIMP LIBER. Sunt retorice întrebările mele, prostiile de mai sus sunt puse în pagina respectivă pentru că-s despre actori, actorii-s mai răspund şi la apelativul de artişti, deci participă la făurirea unor opere de artă (mă rog, nu şi cei de serie B, C, X), prin urmare, şi viaţa lor privată, divorţurile, ţâţele şi kilele lor sunt subdiviziuni artistice, ba chiar ACTE, gesturi, happening-uri artistice. Preluând exclusiv aceste ştiri din cine ştie ce cârpe de presă occidentală, ne comportăm, o dată în plus, ca o ţară de mâna a paişpea.

19 comentarii:

anca giura spunea...

Nu-ţi bate capul...Să dispară dacă nu ştiu să-şi ţină brandul. Să apară alţii mai demni în locul lor. Eu nu sunt pentru resuscitare, în acest caz, ci pentru demolare.

als spunea...

ma ingrijoreaza ce spuneti... tocmai am dat un interviu pt pagina de 'arte' a ziarului :(

nu poti sa mai ai incredere nici in 'branduri'!

sisiphe spunea...

la fel ca stirile sportive care livreaza pretioase informatii despre ce gagica si-a mai tras cutare fotbalist :-|

cristians. spunea...

Later edit: mâine va apărea (totuşi) suplimentul cu articole extrase din NewYorkTimes (o fi apărând acum la 2 săptămâni, nu ştim). Asta e vestea bună!

Vestea proastă e că nu mi-am mai prelungit abonamentul TOCMAI pe motiv că au renunţat la NYT (unica mea şansă de-al citi în print). Farsele se ţin lanţ.

Interviu cu ALŞ la pagina de ARTE e cu totul altceva. E ceea ce trebuie! Păcat că va apărea printre ştiri despre e-readers şi alte iPoade (noroc că astea nu divorţează!).

Ancussa spunea...

E ridicol, titlurile enumerate par a fi copiate din The Sun sau Daily Mail. Păcat...

als spunea...

@cristian sirb: ah, nu va bucurati prea tare - e un interviu dspr 'als fotograful'! ;P

Anonim spunea...

e varianta neaosa a "arts&leisure",probabil...pacat!

lunachick spunea...

e o traducere neaosa a "arts&leisure",probabil...

cristians. spunea...

Azi, la pagina de `cultura` (dar le schimba numele, tare-s indecisi) au publicat ceva despre un nou reality show CBS - Undercover Boss.

Deci, a vorbi despre foto, e hăăăt superior!

lunachick: s-ar fi nimerit mai bine, da.

Concluzie: oh, vai, cum mai 'dezbatem' noi aci şi nimeni nu ne ia în seamă! Abia asta e trist. Şi amuzant, though.

Raluca spunea...

Pe mine ma deranjeaza pe langa continutul null al tabloidelor, tonele de poze vulgare. Domne daca nu au 5 tipe dezbracate pe toate copertile, in mijlocul ziarului, la meteo si pe unde se mai poate, nu iese ziarul in ziua aia??

Publicatiile astea nu realizeaza ce public targeteaza?? Am vazut tabloide in afara, merg pe aceiasi idee, insa mai elegant, nu dus la extrem ca la noi si cazut intr-o vulgaritate acuta.

Rareș spunea...

Cristian, tot discutam despre cadavre...

cristians. spunea...

Să presupunem că respect "gusturile" amatorilor de tabloide, ca să par corect (deşi mint). Publice-se presă pentru aceştia câtă încape. Cui îi pasă?

Baiul e că nu găsim şi jurnale serioase! Sunt câteva sute de mii de dascăli în ţara asta care ar fi capabili să citească şi altceva decât ce-a mai tras Mutu (nu la poartă!). Sunt sute de mii de absolvenţi de învăţământ superior. Deci, ar fi cumpărători şi pentru gazete quality. Cine (se) oferă?

anca giura spunea...

Je m`en fiche... E atâta literatură mare pe care n-am ajuns încă să o citesc. Daaaaaa, sunt cinică. Dar presa ``aceea`` n-o avem, m-am plictisit să mai sper. Deşi apreciez enorm că-ţi pasă, Cristian, trezeşte-mă, te rog abia în dimineaţa în care presa românească îşi va fi însuşit o minimă morală, o minimă deontologie...

cristians. spunea...

As putea sa fiu redus la tacere cu usurinta: faceti-mi un abonament pe un an la L'Express, Le Point...

anca giura spunea...

De la cinism, la naivitate şi apoi la acţiune. De ce nu se poate face o concurenţă jurnalistică dinspre provincie? De ce ploaia vine de la Bucureşti? Dinamitaţi centrul acesta, trăim în post-postmodernism, ce dracu! Suntem mai buni ca ei. Putem fi mai buni ca ei.

cristians. spunea...

Din nefericire, cred că numai "putem fi mai buni". Nu suntem în fapt, nu ne interesează să fim... Sau nu o demonstrăm foarte ades.

als spunea...

cum va anuntam:

http://www.romanialibera.ro/arte/vedete-139.html

ps a aparut de 1 aprilie; probabil s-a vrut o pacaleala ;))

cristians. spunea...

În fiecare zi am deschis ziarul la pagina respectivă şi nu am găsit interviul. A trebuit să apară musai în ziua din care nu mai am abonament?! Asta da păcăleală! Vezi bine că dacă l-aş fi avut în zonă tot pe bietul poştaş răposat...

als spunea...

e MULT mai bine ca nu aveti si versiunea tiparita: toate pozele sint virate in bleu-verzuliu & sint mult mai mici! :))