marți, 4 noiembrie 2008

Allende, Isabel

Isabel Allende are indiscutabil un mare talent de povestitoare. Magia celor scrise de ea este, totuşi, un strop prea scoasă în faţă, la defilare, prea numită. Ai impresia că-i parodiază pe părinţii realismului magic sud-american, rezultând o parodie a parodiei, pe alocuri scârţâindă, alteori obositoare.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Acum , daca tot ne-am gasit doi reactionari , pot marturisi , ca io nu mai pot citi fara un pic de scirba , scriitori din astia carora le iese stinga pe epiderma . Povesteste foarte bine ( mie cel mai mult mi-a placut Paula ) , dar tot imi vine s-o intreb de ce traieste in usa cind ar putea foarte bine sa se intoarca in Venezuela , ca doar ce bine le zice Chavez . Nici chiar in Chile nu mai e atit de nasol , ca doar l-au condamnat pe Pinochet.

cristians. spunea...

Eh, Marquez (fidelul lui Castro) este scriitorul meu favorit. Iar Marquez este, totuşi, un Scriitor. Nu se vede "stânga" în scrisul lui. A luat Nobelul pentru o operă care era deja uriaşă. Nu ca Lessing, Jelinek, Claude Simon, sau Al Gore. Pe mine, mai mult decât socialiştii romanului, mă scârbesc, parcă, feministele literaturii, pacifisto-ecologiştii documentarului.

Nu ştiam că Allende îl susţine, de la adăpostul libertăţii de expresie garantată de 1st Amendamentul USA, pe porcul corupt Chavez!!!

Cum naiba poate cineva citi feministe?

Anonim spunea...

Habar n-am . Ceva rezoneaza , nu intimplator ne plac scriitorii care ne plac.nu inteleg nici cum poate fi cineva feminist .
Si mie imi place Marquez si-mi place si Saramago . Daca lui Marquez ii pot gasi circumstante atenuante pentru orbire , cu portughezu' lucrurile stau altfel( cu toate ca nici la el nu transpare stinga in scris)
Nici eu nu stiu sigur daca il sustine IA pe Chavez , insa fiind nepoata a lui Allende dupa puciul militar s-a refugiat in Venezuela . De acolo a plecat in State , prin casatorie, cred . Insa cind descrii intr-un roman situatia din Chile atit de subiectiv si partinitor , ma gindesc, ca am si io dreptul sa ma intreb de ce naiba nu s-o fi ducind inapoi , acum cind ar avea toate conditiile sa militeze pentru stinga fara a-si pune viata in pericol.

cristians. spunea...

Dar unchiu' Allende nu fu de dreapta?

Eh, Saramango a fost mereu mai militant, mai vocal.

Anonim spunea...

Nu , era socialistul care a fost indepartat de Pinochet . Asediat in palatul prezidential se zice ca a fost sinucis.Din ce am citit era un tip onorabil , dar care aplicind teorii economice de stinga a dus tara intr-un hau teribil . S-au grevat acolo toate categoriile sociale si toate profesiile . Asa a putut veni la putere Pinochet , dar care ca toti militarii idioti , dupa ce i-a scos pe socio -comunisti de la putere a inceput sa se razbune singeros . Cind l-au condamnat pe la sfirsitul anilor 90 , avea vreo 1000 de morti la activ si vreo 3000 de intemnitati . Ok, pentru noi pare putin , dar totusi gasesc ca e dezgustator cind dreapta foloseste metodele bolsevice .