miercuri, 10 iunie 2009

Călătoria oamenilor Cărţii - Olga TOKARCZUK

O altă minune scrisă, rătăcită printre obositor publicitaţii Pamuk, Rushdie, etc , a vecinei Olga Tokarczuk - apărută la Polirom, 2001:

"Fiecare carte este o ipostaziere a Cărţii şi se constituie într-o reflectare a ei. Este simbolul încercărilor omeneşti de dobândire a Adevărului Absolut şi toate cărţile scrise de oameni sunt, într-o oarecare măsură, o apropiere, pas cu pas, de acest adevăr. Prin urmare, oamenii au fost înzestraţi cu presentimentul că fiecare lucru care li se pare demn de descris are o dimensiune cosmică sau divină. Iată de ce, răbdători precum furnicile, ei strâng cuvinte pentru a numi acel lucru."

"Până la urmă, înţelese că a picta bine înseamnă a multiplica falsul şi iluzia, a reconstrui miraje care să ademenească realitatea. Mai înţelese că pictura era un proces de renunţare la propria raţiune şi înţelegere, de încredere în capricioasa şi întortocheata intuiţie. Că toate operele de artă, chiar dacă ne confirmă cât de apropiaţi suntem de Dumnezeu, sunt în realitate rezultatul unor întâmplătoare încercări de exprimare a inexprimabilului, dovedindu-se până la urmă doar o copilărească imitare a creaţiei divine."

2 comentarii:

Hiacint spunea...

E mare pacat ca s-a oprit colectia aceea. Sunt atitea carti frumoase printre vecini, cred ca nu e una care sa-mi fi ridicat sprincenele a dezaprobare sau plictis. Din cele citite de mine, cel putin...

cristians. spunea...

De dumneata, dar şi de dumneamea.