marți, 12 august 2008

Năpârci

Un Bravo cât nevolnica Românie pentru atitudinea (previzibilă) fermă, curajoasă, de condamnare clară a agresiunii ruse în Georgia, venită din partea Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei! Un huo cu vomismente pentru poziţia deşirată a Italiei.

Ambasadorul rus în Letonia a avut insolența, potrivit Cotidianului, să „avertizeze" ţările enumerate mai sus că ar putea fi nevoite să plătească mult timp pentru criticile virulente la adresa Rusiei. Ah, târâtură blondă din Urali, cu tine de gât aş crăpa! Cât să mai plătească? Ce mai pot plăti, după ce că iubitul şi regretatul vostru tată, Stalin, nu a biruit cât ar fi vrut cu crimele şi deportările în rândul acestor admirabile neamuri, cu adevărat de rang prim, ale Europei!?

Afară cu pufoaicele voastre împuţite din Europa, rataţilor! Nu ştiu ei altceva decât să încropească politici de intimidare cu robinetul de gaz şi cu cel de petrol. Se cred iarăşi mare putere. Nu au altă industrie considerabilă, care să le hrănească poporul, decât cea extractivă. Au doar brutalitatea înnăscută şi tupeul rudei retardate, golanul cartierului. Auzi tu, ce popor are idealuri mesianice, imperiale! Ruşii! Pff. Că Rusia este mereu tratată cu mănuşi, atât diplomatic cât şi economic, indică cu limpezime cu ce naţie "civilizată" avem de-a face.

Cu asta, se demonstrează încă o dată ce şut în fund perfect şi-a tras SUA (G.W. Bush) odată cu recunoaşterea tribului Kosovo ca stat. În ăst timp, Sarkozy are ca obiectiv "măcar întoarcerea la situaţia de dinainte" de atacul rusesc... Să-i scoată afară pe ocupanţii ruşi de acolo şi să investească masiv, americani şi vest-europeni, în ţara aceea, asta e ce doresc eu. Să ne luăm o parte din petrolul şi gazele necesare direct de la azeri (Azerbaidjan), tranzitând Georgia. Asta e ceea ce ruşii nu doresc. Pentru că ei nu au poftă să-şi construiască o economie. Ei preferă să vândă din subsol până se termină. După care, îşi vor suge de sub unghii, conduşi discreţionar de oligarhi superîmbogăţiţi. Aşa cum le şi place, de altfel.

P.S. ziarele româneşti au doar în infimă parte menţiuni la criza din Georgia pe pagina întâi. Chiar şi marţi, azi, Cotidianul credea că pe mine mă interesează soarta lui Morar de la DNA.

15 comentarii:

Hiacint spunea...

Eu am cautat un pic prin editiile online ca sa ajung la stirile despre Georgia. Ah, bineinteles, Basescu in tricou galben declarind ca in Moldova nu se va intimpla asa ceva (huh, cine si de ce l-a intrebat?)

cristians. spunea...

Băsescu e făcut din declaraţii. Avem şi noi preşedinte, pasămite. Aşa vrea să zică. Români, unite, cum ar veni!

Anonim spunea...

Şi totuşi cât de mult îi duce capul pe ăia din Georgia de s-au luat la trântă cu Rusia?

Ceva se împute în relaţiile NATO-Rusia, Kosovo, scutul de rachete american, extinderea NATO în Ucraina şi Georgia, şi mai nou războiul ăsta.

Personal, îmi place de Putin, a reuşit să pună Rusia pe picioare.

/Radu

cristians. spunea...

Georgia s-a luat la trântă pentru un teritoriu care îi aparţine. Un petic de pământ pe care admirabilul tău Putin şi predecesorii lui l-au transformat forţat în motiv de bătaie, cam aşa cum Ucrainienii fac cu Insula Şerpilor. Neamuri de brută! Pui de lepră! Nu-i mai încapă pământul.

Personal, mondial, cum vrei tu, nu-mi poate plăcea un personaj politic care a "repus pe picioare" MILITAR un colos imprevizibil ca Rusia.

Nu am ce admira la asemenea gest periculos. Numai să fiu sinucigaş nemărturisit m-aş putea bucura de ceva în favoarea Rusiei. Poate o democraţie reală m-ar face fericit, să o ştiu implementată acolo.

Anonim spunea...

Sper să se ajungă la un compromis, n-am chef să înceapă un război din această cauză, mai ales că suntem aici la 2 paşi şi cine ştie ce dracu o mai ieşi!

cristians. spunea...

Ştii de ce nu va începe război (mondial, cred că voiai să spui)? Pentru că americanii nu vor interveni. Europa, SUA sunt obişnuite să epuizeze soluţia tratativelor mai întâi.

Mai degrabă acceptă prezenţa sovietică în Georgia decât să intervină în forţă. Impotenţi, pe de-o parte, înţelepţi, pe de alta. Dar nici nu aş mai chema Rusia la G-uri (aşa cum o invită acum, din teamă, din "mănuşism"). Aş căuta toate soluţiile să nu mai depindem de gazul lor împuţit, pe baza căruia fac orice politică în ultimul deceniu.

Anonim spunea...

SPER să nici nu intervină, să stea în banca lor de data asta.
Cât despre gazul ruşilor... asta e într-adevăr o problemă care ne macină de ani de zile şi nu ştiu cum s-ar putea rezolva ea! Ce alternative ar putea fi? Hmmmm...

cristians. spunea...

Nu intervin. Pe toate canalele, analiştii apropiaţi de Washington susţin asta. Americanii nu mai au, practic, nici un fel de relaţii cu ruşii. Politic vorbind.

Părerea mea e că există un drept nescris al fiecărei ţări de a se crede, a se ţine, a deveni Putere mondială. Dar, nu prin forţă, nu prin muşchi încordaţi. Mai întâi să asigure un nivel de trai cetăţenilor, un PIB, ceva. O democraţie stabilă. O justiţie funcţională. Abia atunci, mucoşi ca Rusia, China, etc vor fi realmente lumea I.

Anonim spunea...

Foarte corect spus. Degeaba se bagă o groază de bani în armamente, utilaje de razboi şi cercetări nucleare sau mai ştiu eu ce, când o parte din populaţie trăieşte "de pe-o zi pe alta"...
Este o gândire antică a mai marilor acestor ţări când pun mai presus de toate conflictele de tot felu` în detrimentul respectului faţă de proprii oameni, oferindu-le un trai cât de cât decent...

cristians. spunea...

Crezi că gândirea unui Putin o depăşeşte pe aia a unui golan de cartier? Nicidecum! Aşa gândesc mulţi "mari" ai lumii. Doar nivelul e altul. Iar jungherul este înlocuit de rachetă. Şi ei se scarpină la penis ca orice manelist. În semn de "bărbăţie". Penisurile lor sunt, de fapt, rachetele cu focoase nucleare. Iar gagicile - ţările din jur.

Anonim spunea...

Cum găseşti tu răspunsuri pentru toate... Bravo! :)

Incze Klára spunea...

Am incetat de mult sa mai cred in eroi si in cavaleri si in robinhoodieni (a se intelege: e Putin golan da' nici Georgia nu e fata mare).
Probabil pentru ca am fost prea aproape pentru prea mult timp de politica si politicieni.
Ultimul comentariu al lui Cristian: so true.

cristians. spunea...

Dacă nu ar fi existat precedentul SUA vs Serbia, aş fi comentat mai pe larg. Dar aşa, ce argumente să aduc? Doar cele personale şi morale, general valabile.

Am fost şi eu printre politicieni, dar, slavă Domnului, în primul rând nu am devenit unul de-al lor, în al doilea rând: am plecat, la timp, extrem de îngreţoşat.

Prefer oricând hegemonia americană celei postsovietice. Oricând. M-aş preda în genunchi SUA. Dar niciodată fără luptă Rusiei.

Anonim spunea...

(Văd că agreezi si hippioţi pe aici, măi Sîrbule dragă, mda)

În nici într-un caz să scuz eu Rusia, doar ziceam că-l admir pe Putin. Ce mă distrezi Sîrbule, americani când dau cu bombe sunt "stăpâni pe situaţie"(citat aproximativ din tine de acum câteva luni legat de hillary/obama/mccain) dar ruşii sunt lepre. Şi care ar fi diferenţa între o hegemonie americană şi una rusă în zilele noastre?

La fel de mult mă distrează şi "Şakaşvili" când are discursuri cu steagul EU în spate, the guy is nuts.(îmi pare rău dar nu găsesc poză pe net acuma...)

/Radu

cristians. spunea...

Absolut nici o diferenţă, desigur. Niciodată nu a fost vreo diferenţă între ruşi şi americani. Doar că eram noi orbi şi nu vedeam.

Acum, de la Berlin, se vede mai bine: americanii e proşti şi suck.