joi, 19 iunie 2008

Prea mult deja (blestem)

Am avut până acum indignările mele, criticile mele, bazate ochiometric pe nemulţumiri născute la faţa locului. Am sugerat doar că suntem o ţară fără căpătâi. Dar acum o spun de-a dreptul: România este o ţară necondusă. De 20 de ani nu mai domneşte nici un fel de autoritate aici, nu se guvernează propriu-zis, se aplică doar nişte legi, minime reglementări, cât să nu ne chiar dăm unii altora în cap. Şi, în spatele acestei aparente acalmii, SE FURĂ: o viermuială disperată, tâlhărească, pe bugete, pe puţinele resurse rămase, pe păduri, pe terenuri.

Mercedes (Daimler) a ales - pentru investiţia sa "măsurată" în 2500 locuri de muncă - Kecskemet (Ungaria), la 80 de kilometri de Budapesta, în locul Timişoarei. Principalul motiv al pierderii candidaturii judeţului Timiş îl constituie infrastuctura defectuoasă. Nu au contat forţa de mână românească ieftină şi disponibilă, populaţia României, alte posibilităţi sau facilităţi, înaintea irezistibilei perspective de a exporta dintr-un loc aşezat foarte aproape de M5, o impecabila autostradă maghiară! Un dobitoc de la Gândul titrează că Ungurii ne-au furat Mercedes. Sub editorial, la comentariile forumiştilor, se găsesc destui IMBECILI (să mergeţi la naiba, idioţi naţionalişti, legionari, fătălăi ortodoxişti, cu ce mai aveţi a vă lăuda înaintea Ungariei!?) care scriu cu "uşurare": Bine că nu ne-au luat Ardealul. Ba mai bine da, ce să facem cu el, să-l irosim ca pe toate cele?

Noi, şi după atâta vreme încă mai credem că a fi naţionalist înseamnă (adică, e suficient) a cânta imnul ăsta rânced din adâncul pieptului, a înjura ungurii şi a fugări ţiganii. Nimeni nu se gândeşte cu ce fapte personale exemplare poate să-şi justifice naţionalismul. Nimănui nu i-ar trece prin cap că a fi capabil, responsabil şi eficient înseamnă mai mult decât a sta emoţionat sau indolent, pe budă, când se cântă imnul. Nu avem guvern, de 20 de ani! Nu-mi mai trebuie Bucureşti - Capitală! La ce bun, dacă tot nu are acolo nimeni un plan pentru ţară, imediat aplicabil? Să ne întoarcem la oraşele-stat, la regiuni, fiecare să-şi dezvolte zona cum se pricepe mai bine. Nu mai vreau să aştept pe alţii. Ne-au irosit viitorul; de 20 de ani, sistematic, mi se iroseşte viitorul. Totul se face cu mare întârziere: 13 km de autostradă predaţi de Bechtel în 2007!? Îi dispreţuiesc! Îi desfid! Am 33 de ani şi, până în prezent, din banii mei (spoliaţi din salariu cu regularitate, lună de lună) nu mi s-a facut în regiunea în care locuiesc nici un drum de nivel occidental. Cât mai aştept?

Să se înţeleagă: nu consider că refuzul Daimler de a investi aici este o irecuperabilă tragedie naţională şi că din această cauză ne vom duce pe râpă (oricum ne ducem, dar nu azi). Dar este un simptom, cel mai vizibil, cel mai greu ignorabil, al incompetenţei unui şir de administraţii româneşti de a domni cu folos asupra unui teritoriu care ar putea să-şi poarte singur de grijă - Vestul ţării. Pentru că Vestul are pentru asta oamenii necesari, pregătiţi, ambiţioşi. Molipsiţi de vecinătatea şi, deci, de mentalitatea Budapestei şi a Vienei.

În Ungaria, prima clasă de politicieni de după 1989, nu a fost obsedată numai de căpătuire şi de protejarea votanţilor (întru veşnia lor realegere), ci a pus ţara în şantier, brăzdând-o cu autostrăzi de la un cap la altul. Clasa aceea politică aproape că a dispărut, sacrificată de reformele radicale. Acum, ţara ungurească aproape că nu trebuie să mişte un deget pentru a lămuri un investitor "de talie" să se stabilească în pustă. Îi arată doar harta rutieră, de pe care se iţesc mândre nervurile autostrăzilor - în jur de 500 de kilometri. Luaţi exemplul, imbecili dâmboviţeni şi de aiurea: stat de 11 milioane de locuitori!

"Totuşi, unele lucruri mai funcţionează în România", mormăie corul paraplegicilor autosuficienţi. Ok, să aveţi parte de ele, aşa vă urez. Cu vârf şi îndesat, voi răbdători de profesie, adormiţi întru toleranţă bizantină, sugaci de la stat, ce staţi degeaba, indivizi inutili, ori "creativi" (că-s buyeri ca mine, PRişti, manageri ITişti, consultanţi sau bişniţari ordinari) ce cred că l-au prins pe Dumnezeu de picior dacă şi-au făcut vilă de lux în Băneasa, în mijlocul mocirlei de după fiecare ploaie.
Nu trăiţi, aşa cum deliraţi voi, în cea mai bună dintre lumile posibile, chiar dacă aveţi banul! Vă lipseşte ţara! Şi o conştiinţă.

2 comentarii:

Monica spunea...

Cristian, scrii pe inima mea mai mereu, iar acum cu varf si indesat! nu numai ca nu ne-au furat ungurii Mercedes, dar ne-am furat singuri caciula in toti anii in care n-am facut atata pustiu de bine sa ne punem la punct tara.n Iti mai povestesc doar ca am petrecut niste saptamani intr-un centrul medical american pe care Unchiul Sam voia sa il ridice, de fapt, in Romania. Imagineaza-ti ca din cauza luptelor sangeroase duse intre centrele universitare din Bucuresti si Timisoara, americanii s-au speriat si au facut acel centru, foarte bine dotat, la 40 de km de granita cu Romania, in Szeged. Eu aveam dovada furtului caciulii, deci, de acum 7 ani.
Ungaria a inceput sa-si privatizeze intreprinderile imediat dupa caderea Cortinei de Fier, noi ne-am batut cu pumnul in pept ca nu ne vindem tara. Ma doare cosul pieptului, deja, de pumnii cu care neamul meu l-a batut a mandrie de doi lei:(inutila si ascuzand marile furturi despre care povesteai.

cristians. spunea...

Splendid, Monica! Trist, EXACT si bine scris. Multumesc mult!