vineri, 29 februarie 2008
Patapievici reanimat - despre bucureştizare
marți, 26 februarie 2008
We are all dead
Pentru că trei din patru conversaţii ar putea să nu existe, pentru că nu spun nimic; sunt goale, seci şi fricoase.
Şi aceste două-trei fapte n-au sens, din vraful de explicaţii nici una nu e bună. Aşa că suntem morţi.
---
foto de pe written on the city
(unde e viaţa scrisă a oraşelor)
joi, 21 februarie 2008
Azi în poze de ieri
Umanismul ateu
Iată ce scrie dl. Romila, italicele îmi aparţin:
Enervări în averse
Actualmente, de problema românească a lipsei locurilor de muncă s-au "ocupat" măiastru intrarea în UE şi dreptul la liberă circulaţie, iar de-a scăpa de grija investitorilor se ocupă în continuare absenţa nesimţită a unei infrastructuri atrăgătoare (autostrăzi, căi ferate de mare viteză, alte facilităţi) şi, cerc vicios!, penuria de personal, calificat sau ne-.
Eu înţeleg că toate veniturile trebuie supuse impozitării cu cota unică sau alte cote, dar când te scremi pentru a ieşi din marasm, să recapeţi o oarecare "voce" economică în zonă, nu e chiar momentul să te axezi în primul rând pe protecţie, ci să încerci să scapi de oastea de dependenţi, plasându-i în producţie (pe cei apţi), insituind condiţii drastice pentru acordarea ajutorului de şomaj, de exemplu (la al doilea refuz al unui loc de muncă, anularea sprijinului). Apoi, să fii mai atent cu salariile (şi alte facilităţi generoase) achitate din bugetul de stat. Nu, nu cu insuficientele, umilele salarii ale dascălilor şi ale personalului medical. Ci cu purcoiul de bani ce cade cu regularitate - fără chiar ca sindicatele din domeniu să aibă timp să iasă la petiţie - asupra şlehtei de consilieri, şefi de cabinet şi reprezentanţi guvernamentali, fie că-s localizaţi pe la Prefecturi, Consilii Judeţene sau la Palatul Victoria.
Guvernul liberal să mă încurajeze pe mine să muncesc mai cu spor, scutindu-mi cadourile şi premiile/maşina de serviciu/telefonul primite de la angajator (şi aşa, nu îndestulătoare) de dijmă, ba mai mult, de ce nu, iertându-mi orele suplimentare de impozitare. Muncind eu mai cu râvnă, mai eficient, tras înainte de premiile ce mi se acordă pentru aceasta, automat îmi voi face şi multinaţionala să funcţioneze mai bine, iar succesul acesteia, profitul sporit poate o vor determina să mai angajeze nişte oameni, care în prezent activează la negru sau stau acasă pe şomaj. Şi nu ca acum: îşi însuşeşte un buchet de milioane vechi din tot ce capăt eu, pe mine mă umple de lehamite şi mă lipseşte de entuziasm la birou, ştiind că lucrez în gol pentru încă 6 oameni, ca ei să poată sta să se uite la digiteve sau să se plimbe pe banii mei prin Europa, în căutarea proiectelor pierdute.
Mai vine şi pupăza din tei Susanne Kastner, membră a Partidului Social-Democrat (SPD), vicepreşedinta Bundestag-ului german şi se indignează telegenic de lipsa unei politici pentru "cei neajutoraţi": "Dacă privesc realităţile din România sunt tentată să cred că unica ţintă a guvernului este să asigure condiţiile necesare pentru ca bogaţii să devină şi mai bogaţi, în timp ce soarta celor neajutoraţi nu se regăseşte pe agenda Palatului Victoria". Are propuneri domnia sa? Poate o halcă din bugetul federal, poate o parte grasă din salariul ei de parlamentar. De unde să susţină boiereşte statul român atâţia nevoiaşi?! Bani nu sunt, decât, poate, dacă i-ar mulge şi mai brutal pe cei câţiva investitori (mici sau mari) productivi, pe contribuabilii care îşi fac treaba cinstit şi-şi plătesc la timp toate obligaţiile.
Eu zic să ne ştergem lacrimile electorale, ipocrite, vărsate întru veşnica plângere a celor aflaţi în privaţiuni şi să ne învăţăm să le distribuim undiţele necesare, nu să le şi băgăm peştele în traistă. Printre altele, ar mai fi loc şi pentru transmiterea de călduroase mulţumiri către milioanele de români exasperaţi, plecaţi la muncă peste hotare, pentru că cele aproximativ 7,2 miliarde de euro (o sumă care o depăşeşte pe cea a investiţiilor străine) trimise de ei anul trecut acasă au ajutat realitatea economică românească să arate mult mai roz decât e ea de fapt. Lipsa acestei binefăcătoare infuzii ar fi condus la o cădere care nici măcar nu ştiu dacă ar fi fost de nedorit: o cădere în adevăr şi în tăierea poftei de pomeni.
marți, 19 februarie 2008
Atitudini cu trimitere
luni, 18 februarie 2008
Matando horas
Chemări târzii
sâmbătă, 16 februarie 2008
Legende
Dar mai e ceva ce-i seamănă şi care totuşi nu-i deloc iubire. Amiciţii şi afinităţi niciodată împlinite sau recunoscute. Legături atât de tainice, încât cei între care s-au înfiripat nu ştiu că există. I-am putea spune iubire neîntâmplată sau iubire neîncepută.
A ocoli iubirea e îngrozitor de greu.
Selma şi Verner erau cei mai mari scriitori ai timpului lor.
(...)
Şi amândoi ştiau că locul lor era numai unul lângă celălalt, că era de ajuns să-ntindă mâna şi s-ar fi împreunat ca jumătăţile unui fermoar, că orice apropiere între ei ar fi fost mai damnabilă decât o căsătorie între fraţi.
Dar obişnuiau să stea de vorbă, la telefon sau în camere uriaşe, strigând unul la celălalt, fiecare din alt colţ."
Torgny Lindgren - Legende, 8, Humanitas 2004
vineri, 15 februarie 2008
De ce
Ce caut eu într-o zonă care nu mă priveşte. Un posibil răspuns, ca de obicei, pe bîjbîite.
Citesc romane, mă topesc după cărţile-cărămidă, acelea care atîrnă în geantă şi liniştesc mintea mea sentimentală, încrezătoare în Marele Roman, ea care, dacă nu ar crede că Marele Roman salvator există şi ar respira aerul crunt al realităţii cu cărţi teziste sau obscure sau visceralo-poetice sau snob-minimaliste sau...în fine, probabil s-ar duce naibii, de nu ar fi promisiunile romanelor.
Dar citesc şi e-mailuri. Şi scriu multe. Scriem noi toţi romane prin e-mailuri, în timp real, cum se spune, uneori cu bună ştiinţă, alteori fără nici o bănuială. Un observator inspirat ar vedea în poveştile risipite pe internet acel roman în foileton. Un observator inspirat nu s-ar întreba de ce citim numai mailuri cînd am putea citi romane, pentru că ar vedea că diferenţa dintre ele o dă numai şablonul pe care îl foloseşti. De asemenea, el s-ar uita cu ochi mari prin cotloanele în care se ascund în ziua de azi romanul, poezia, muzica, inexplicabilul şi ar înţelege.
joi, 14 februarie 2008
Beţivii cuvintelor
Arad |
"Personal calm"
Azi mergem la teatru. Mă mir de ziua asta nemaipomenit de cenuşie şi de bleagă.
Copilăria într-o cutie
În parcul de lângă clădirea băţoasă, moţăindă a Primăriei, juriul care mă asista de la înălţimea mesei oficiale număra o singură persoană, singurul chip care nu-mi scăpase din îmbrăţişare, odată recăzut în starea de veghe. Visăm mereu chipul generic non-figurativ - curată artă primordială -, în trăsăturile căruia conştientul topeşte toate pattern-urile din bagajul propriu, dar şi frânturi de fizionomii lipite de retină în goana străzii. Sap pământul cu mâinile goale, tâlhărit de teama zădărniciei. Este vorba de o groapă meschină, dreptunghiulară, cât să fie spaţiu îndestulător pentru un porumbel răposat. Învelită într-o pungă de plastic şifonată, cutia metalică ce-mi ferea de la rătăcire copilăria mi se arătă pistruiată de-o rugină maronie. Înăuntru: cioburi irelevante de oale, bănuţi, mirare şi nevinovăţie.
Contrar rostului unui jurat, supraveghetorul meu era acolo mai degrabă pentru a mă ţine subiectiv de mână, în caz că aş fi eşuat. Personaj feminin cu înfăţişare incertă, redus la esenţe, dar ştiut, familiar şi, de aceea, alungat de cenzura visului, fugărit, divizat într-o colectivitate foşnitoare, remistuit la urmă într-un singur contur. Grija ei nemărturisită erau mâinile mele scormonind copilăria.
Foto: apropo de copilărie, Arad...
Valentine's Spray - îndrăgostirea cu de-a sila
marți, 12 februarie 2008
Citeşte o poveste
Sunt onorată să răspund tag-ului de la Zaza. Întîi pentru că lectura ei mi-a încîntat dimineaţa, am ascultat fascinată fragmentul din Aventurile lui Habarnam. Apoi, pentru că ideea venită de la Gramo este minunată: nu-i nevoie decît de cîteva minute şi un pic de entuziasm ca să faci cuiva o bucurie (sau să te bucuri tu citind şi ascultînd pe alţii) . Pe scurt, se alege o poveste, nu neapărat cea a lui Habarnam, se citeşte cu voce tare din ea şi se pune înregistrarea pe blog.
Aşa. După ce-am chicotit de una singură destul, iată şi capitolul XI, Pe meleaguri noi.
Atît cît m-am priceput (sunetul e cam slab şi nu i-am dat de capăt, tot aşa încet vorbesc şi în viaţa reală). Textul e aici. M-am bucurat să citesc.
În continuare, mi-ar plăcea să îi aud citind poveşti pe următorii:
Silviu Man
Radu Iliescu
Puck
White Noise
Bineînţeles, oricine vrea şi are timp de o poveste.
Cezar PAUL-BĂLTESCU
Nu de alta, dar mă înmoaie la herţ opera de largă întindere a lui Paul-Bădescu şi m-am gândit că măcar cineva, în afară de curtea de pe blog, să i-o recunoască.
Că, de exemplu, în Dilema Veche... recentă, CPB-ul de pază al presei româneşti pare a fi identificat secretul succesului lui Cristian Tudor Popescu - adică un jurnalist cu o talie profesională în comparaţie cu care CPB rămâne veşnic un aspirant bălos în lotul de juniori cu pile la antrenor. Şi anume, acest secret cu care Botescu rupe tăcerea, sparge gheaţa şi smântâna de pe oala cu lapte acru este: încruntarea.
După cultura formată în contact cu sticla şi cu tubul catodic a lui CPB, Cristian Tudor Popescu nu ar fi cine ştie ce somitate a presei autohtone, nicidecum o autoritate învestită ca atare pe drept, graţie vreunui talent stilistic, polemic, reportericesc. Ci creaţia şi creatura unui public îndeobşte televiziv şi, de aceea, îngăduitor în iubirile sale. Nu contează cei mai bine de 15 ani de articole şi editoriale din Adevărul, Adevărul Literar, Gândul, scrise încă din vremea în care CPB nici nu visa nici măcar la curtea actuală de pe blogul personal, darmite la a deveni o celebritate a Dilemei (eh, dar noroc cu excrementul auriu produs odată cu lansarea numărului, mai mult scandalos decât documentat, de demitizare a Eminescului).
Da, CTP "joacă" dintotdeauna un anumit personaj, cum de unde ştiu, întrebaţi-l pe Bădescu. Ştie el, poate mai bine ca însuşi împricinatul. Nu există nici o prezumţie de autenticitate. Nu, CTP nu poate fi chiar aşa în viaţa de toate zilele, adică cinic, sarcastic, strâmbăcios, mereu pus pe critică. Încă ceva: CTP nu e sărac. El, aţi dedus, "joacă" şi sărăcia, dar nu e, degeaba vine la tv mereu în haine de second hand. E putred, taicule, de bogat. E cu cei puţini, ţi-o jur. Pe foc cu ei, cu îmbuibaţii!
Către finalul articolului-popcorn din prestigioasa revistă - care-l rabdă aşa inept cam de multişor - CPB eructează sentinţa fatală, cu care speră în sinea lui de pitic de presă să-l cureţe pe "crucişător". Obrazul i se face aproape vizibil verde-colebil şi telecomanda de pe genunchiul soios nu-l mai ascultă: "Desigur, în ultimul rînd, la toate aceste calităţi se adaugă nervul de pamfletar şi abilităţile stilistice ale lui Cristian Tudor Popescu – dar asta doar în ultimul rînd." Sublinierile îmi aparţin.
Sper ca pseudo-scriitorul ăsta de conjunctură să nu nimerească pe aici, nu de alta dar dacă îmi lasă vreun cumentariu indigest, precum textul meu de mai sus (DAR cum altfel să scrii despre un pitic cu aer academic şi fără de talent?) îl voi bântui la el pe blog şi pe unde-şi mai depune non-creaţiile de acum şi până la pensie. Adică, nu mă duce el în pragul apoplexiei în timp ce-mi rumeg burghezeşte Dilema, doar că într-o zi nu a avut orgasm la remote.
Încruntătura de succes
luni, 11 februarie 2008
Cazul unui narcisism incurabil
Arad |
marți, 5 februarie 2008
Căţei
Jigodiile astea băştinaşe de-şi zic jurnalişti nu au lăsat un articol despre vizita lui N. Sarkozy la Bucureşti care să nu înceapă cu referiri demne de cea mai ieftină bârfă. Cum în EVZ, aşa şi-n Gândul! "Proaspăt căsătoritul preşedinte francez...". Ceva îmi spune, dar nu am cum să demonstrez, că dacă preşedintele francez nu ar fi fost implicat în afacerea amoroasă cu d-na Bruni, presa românească l-ar fi expediat undeva pe la sfârşitul ziarului. Dar şi aşa, Carla Bruni e o nimeni pentru noi (fără supărare); totuşi ziarele (eterna mea obsesie), fără deosebire de "ţinută", i-au acordat spaţii generoase sau atenţie consecventă. Un subiect nou, inutil pentru interesul nostru, era construit cu migală.
Chiar şi astăzi, după ce vizita de stat s-a consumat, la radio, la tv, auzi numele lui Sarkozy mai ales alături de cel al Carlei Bruni. Prea puţine au amintit de efectele vizitei pe termen lung, dacă sunt. Capacul pe nervi mi l-au pus cei de la Prima. Tâmpeniile lor au găsit de cuviinţă să-şi intituleze ştirea "Fără Carla"! Imediat după primele cuvinte ale voice over-ului, publicul larg a putut afla detalii semnificative despre înălţimea lui N. Sarkozy, tocurile "ceva mai înalte" la pantofi, podium, şi altele. Pro Tv a iniţiat chiar un soi de concurs, care dintre cei doi şefi de stat e mai arătos?
Nu mă mir că parlamentarii l-au alergat pe coridoare pentru poză, autograf "pentru copii" şi anumite cadouri "cordiale". Ce, parcă ei se deosebesc de noi în mod radical? Diferenţa e că ei au îmbătrânit acolo, pe Dâmboviţa, iar noi - în faţa televizorului.
luni, 4 februarie 2008
Lovely Lemon
Ce-mi veni deodată poftă de stafide umflate de rom.
Dar despre altceva voiam să scriu, despre Ionuca şi cum s-a făcut oraşul mai frumos cît timp a stat ea aici (dar nu ca atunci cînd se maschează pentru vreun politician în trecere).
Şi despre cum s-au evaporat blocurile gri.
Străzile aproximative.
Studentele abătute.
Oamenii abătuţi.
(nu mai ştiu, alte lucruri mohorîte care s-au evaporat, dacă le tot număr, probabil că arhitectura acestei însemnări va fi caligramatică şi astfel voi putea spama pe oricine cu un poem nefast)
Despre o groază de planuri şi poveşti.
Despre cum nu am fost în nici o librărie (pe cuvînt)
Despre cum ziua de luni n-a mai venit şi nici n-o să mai vină prea curînd :)
vineri, 1 februarie 2008
Urmările îndepărtate ale unei polemici
Arad, Piața Mare |
Personal, am trecut de mult de perioada când credeam în puterea unui documentar de a revoluţiona ceva. Artistic, estetic, poate. În profunzime, în sinapse, nu. Iar catedralele odioase pe cale a fi construite într-o Românie care mimează la greu Credinţa îmi par şi mie a fi faţa unei tragedii comice, dacă nu chiar o nouă încercare halucinantă a “clerului” şi a unei bune părţi din popor de a-l mitui pe Dumnezeu.
Asemenea producţii au pentru mine exact valoarea, greutatea şi însemnătatea Codului lui Da Vinci. Nu mai pot ce mă cutremur. Sezaţional! Iisus nu a existat. Senzaţional! Şi ne-am lăsat prostiţi atâta vreme! Stay with us, there’s more to come after the break. Asta e ca şi invenţia aia, computerul care are pretenţia că citeşte sufletul, dă diagnostice şi vindecă de deochi. Folosit de scientologi.
Indiferent ce tehorii servesc “documentarele”, de la Michael Moore, Al Gore până la Dragoş Bucurenci, trecând prin “vasta” problemă de interes global a măritişului Magdalenei cu Iisus, ele nu vor revoluţiona cu nimic suferinţele cele adânci şi inexplicabile ale omului.
"Popularitatea" acestui film va fi aceeaşi peste tot în lumea creştină, indiferent de înălţimea catedralelor. Iar în China, Bangladesh, Iran sau Arabia Saudită popularitatea va fi nulă. Nu va provoca incendieri de steaguri şi baricade la Paris, Roma, nici măcar la Vatican, Constantinopol, etc. Dar dacă ar fi conţinut nişte “blasfemii” la adresa Profetului, jumătate de lume ar fi luat instantaneu foc, ca la comandă.
Pe când un documentar care să “deconstruiască” Islamul? Ăştia, “specialiştii” ăştia americani, sau de unde or fi ei, tot dau picioare în gură unui Creştinism care nu mai are nici o vlagă. Ce folos să lupţi cu o religie ce pare să-şi dea, natural, ultima suflare? Amărât scriu aceste.