vineri, 30 aprilie 2010

Acord

Editorul New York Times Nick Bilton dezvoltă teoria privind problema comportamentul ui online, analizată în noua carte "You are Not a Gadget" a specialistului în calculatoare, Jaron Larnier, care a devenit cunoscut pentru popularizarea termenului de "realitate virtuală". În carte, Larnier promovează ideea de a plăti pentru conţinutul online al anumitor site-uri pentru a impune un nou model economic pe internet şi pentru a controla problema "maoismului digital" (un tip de colectivism online) şi a comentariilor anonime care încurajează un comportament agresiv între utilizatori.

Nu o să le vină unora a crede, dar sunt în cea mai mare măsură de acord cu cele scrise mai sus. Oricum, cei care apar online şi scuipă în jur ca anonimi se bucură de multă vreme de întregul meu dispreţ. Cât despre 'colectivismul' pomenit de autor, am scris şi eu în varii forme. Sper să se înceteze cu impresia asta dobitoacă: totul este deschis, la îndemâna oricui şi, mai ales, gratis!


10 comentarii:

Hiacint spunea...

Eu cred că sunt tipuri de informaţii care ar trebui să fie disponibile pentru oricine. Nu informaţia te face puternic, ci felul în care o foloseşti.

cristians. spunea...

Nu ştiu pe cine mai face informaţia puternic în condiţiile de astăzi, când toţi avem acces la ea...

...cât despre "informaţiile disponibile", ştii cu cine ar trebui să discuţi asta? Cu cei care le-au cules, redactat, publicat, cu autorii lor. Dacă ei sunt de acord să le posteze "la liber" pe internet, nu o să-i avocăţesc eu cu forţa, bineînţeles că nu. :) Nu bag nimănui posmagii în gură.

Eu, însă, ştii bine, aş vrea să mă pot întreţine, măcar parţial, din scrisul meu. Dar nu pot face asta, pentru că se găsesc mereu alţii - după părerea mea, un pic inconştienţi, fără simţul proprietăţii intelectuale - care scriu şi publică gratuit.

Aici intervine deja acel maoism/colectivism stupid, despre care vorbeşte şi autorul pomenit în articolul citat de mine.

anca giura spunea...

Detest:
-laşitatea, dar şi
-controlul impus de o instanţă exterioară

Am opinat mereu că ``a o semna anonimă`` este laşitatea supremă. Sper să existe o metodă de temperare a corului de anonimi din spaţiul virtual. Dar violenţa lor eu n-aş controla-o prea tare, aşa, prin mijloace coercitive, să le numim. Însă cine e violent, să şi-o asume, să şi plătească. Castrarea defulărilor de către un ``big brother`` e tot o formă de control. Dar nişte reguli clare cred că e momentul să se instituie.

Anonim spunea...

Hiacint, very good point. Nu are nici o relevanţă DOAR faptul că ai acces la informaţie, trebuie să şi ştii să o foloseşti.

Până la urmă rămâne decizia fiecărui site ce acces oferă vizitatorilor.

Cristian, o să sune un pic rece dar eu aş zice mai degrabă că e vina ta, nu ştii să te vinzi. Sunt o grămadă de oameni care trăiesc din scris, online.

/rs

cristians. spunea...

De aia spuneam că unii se vor mira.

RS, vina mea e că scriu, la rându-mi gratis. Aşa că, vorba aia, no offense. Nu te pot contrazice. Nu vrei să-mi fii manager? Nu glumesc. :)

Chestiunea gratuităţii rămâne deschisă. Eu susţin în continuare contra costul. Cu riscul de a rămâne frustrat că, din lipsă de fonduri, nu voi putea accesa unele lucruri de interes.

Rămâne, totuşi, la latitudinea autorilor. Eu nu mă pot abţine să-i consider un pic cam fraieri (aici mă număr şi eu!) pe cei care se oferă gratis.

cristians. spunea...

Apropos de chestii gratuite: am instalat deja Ubuntu 10.4 si functioneaza! Ba chiar, în premieră, ”a venit” (remember?) cu un driver care a pus în funcțiune boxele netbook-ului meu. Fusesem, până acum, în imposibilitatea de a le folosi. Spre deosebire de 9.10 remix, 10-le se instalează din start cu tot ”necesarul”.

Anonim spunea...

Haha, n-am cum să-ţi fiu manager, nu mă văd un(mă scuzaţi) -jucător pe piaţa new media-

Cred că Bzncu ar fi mai potrivit în
acest rol :)

O să fiu pedantic: Ubuntu nu e gratuit, e liber :) şi e o diferenţă mare. iTunes e gratuit.

/rs

cristians. spunea...

Eh, înseamnă că au din ce trăi, de nu-l vând. :)

als spunea...

cind am vorbit dspr aceste probleme (EVIDENTE!) ale netului, marius chivu si cu mine (in nr. dilemei intitulat 'parerea mea!'), ne-au sarit in cap toti anonimii & 'maoistii'...
nu stiam k le zice asa, dar voila: mi se pare k se potriveste ;)

cristians. spunea...

Acord. :)