Pornim de la ceea ce face deja blogosfera şi publicaţiile online să clocotească (nu vreţi să ştiţi ce se petrece la ora actuală pe forumuri, unde trupele de asalt execută iarăşi din vorbe ţiganii din România). În regulă, vin şi eu să înmulţesc rândurile celor care ţipă deja. „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă” - așa grăieşte ”evanghelia” după Teodor Baconsky - ministrul român de externe.
De unde reiese că naţionalitatea, haina şi "demnitatea" ocupată îl fac pe om mai abitir decât cărţile citite şi mai mult decât plimbările lungi şi dese pe Boul'Mich'. Tone de cărţi citite, tone de articole publicate sau de cărţi scrise, odată născut român, se pare că nu te mai pot "spăla" de antiţigănism. Aparent, nu altceva i se întâmplă acum d-lui diplomat T. Baconsky. Cura îndelungă cu aerul rarefiat al Saint-Germain-des-Prés n-a servit, iată, la mai nimic.
În cazul "demnitarilor" români, pentru a-şi deconspira la viteză hramul purtat, nu e nevoie decât de o insistentă campanie de presă - subliniez: bazată strict pe declaraţiile nesăbuite ale acestor bărbaţi sau muieri de stat. Sau de şi mai puţin: de câteva întrebări mai obraznice, ivite în cursul unui interviu, ca să-i scoată din fire pe domniile lor şi să-i determine a-şi da arama pe faţă (adică, aici, rasismul congenital). Oricum, la MAE pare a fi pe rol un adevărat brainstorming, declanşat pe vremea fostului ministru A. Cioroianu (ştiţi, când cu strămutarea "elementelor" - infracţionale şi duşmănoase? - neromâneşti în Egipt), privind o posibilă soluţie finală de aplicat anumitor "minorităţi conlocuitoare", recte ţiganii.
Fireşte, ieşiri politice fără perdea am mai întâlnit şi la alte case, mai titrate (vezi fostul primar al Romei, alţi miniştri italieni, vezi Sarkozy etc), dar pe aceia nu-i cunoaştem, să zicem, îndeaproape. Plus că nu-s intelectuali! Pardon, nu-s intelectuali care POZEAZĂ în mari echilibraţi, în sfătuitori aşezaţi ai naţiunii, în toleranţi doldora de cunoaştere, de spiritualitate şi de rafinat simţ al umorului. Mda... Poate, mai degrabă, simţ (camuflat) al omorului...
Fireşte, am presimţirea că suntem foarte mulţi cei care gândim profund rasist, mă refer la rasismul acela mocnit, dificil de eliminat prin educaţia tot mai necorespunzătoare, primită acasă, în şcoală şi-n biserică (exact în ordinea asta). Dar eu tot mai sper că de la elitele conducătoare se poate aştepta să NU reprezinte poporul, inclusiv cele mai primitive concepţii sau doleanţe ale acestuia, chiar ad litteram. De aceea, nu privesc cu ochi buni, de exemplu, recursul la popor în chestiuni delicate, situate binişor în afara putinţei de judecată limpede a majorităţii, cum ar fi: reducerea numărului de parlamentari, desfiinţarea unei Camere, oportunitatea scutului antirachetă. Ei bine, nu: la noi - popor, elite, tot un drac. Guşa şi căpuşa - identice. Le deosebesc doar ifosele. Le uneşte rapiditatea cu care spuza de cultură se spulberă când se confruntă cu prejudecăţile de rasă.
Şi mai pe scurt: e, oarecum, "de înţeles" ca eu (eu generic), fără master, fără doctorate, fără cărţi publicate să fiu, la rigoare, xenofob sau antiţigani. De la unii ca Cioroianu (istoric) şi Baconsky (dr în teologie) nădejdea era, însă, să nu-mi ofere în oglindă propria-mi imagine, ci să mă determine să aspir la mai mult. Mai mult măcar decât îşi propusese un Hitler sau un Stalin, mai mult decât veşnicele teorii biologiste despre inferioritatea înnăscută a unora şi superioritatea altora.