joi, 29 octombrie 2009

Odihna timpului

Ea a dispreţuit dintotdeauna sentimentele necondiţionate, promise a fi pe viaţă, pe care - copilandru fiind - i le mărturiseam odată cu fiecare film în care mi se descoperea. Mă umpleau de regrete uitătura ei fatal... „naivizată", uşurinţa cu care îşi dezvelea franţuzeşte coapsele, picioarele-ntregi, tot trupul, privindu-şi adânc partenerul în ochi. Marilyn nu mi-a stârnit nici pe departe - nici la aceeaşi vârstă-mi fragedă, nici mai târziu - afectele amestecate ce mă înecau aşteptând-o pe Brigitte să apară. Nu am înţeles niciodată de ce atâta tărăboi cu Monroe. Mă uit la ea în fotografii şi-n filme şi imaginea ei, jocul ei actoricesc, mişcările ei scremut languroase, la marginea isteriei, nu ating nimic în mine. Mai totul este artificial - citeşte patologic - la ea. Timp în care Bardot era senzualitatea genuină întru(chi)pată. Dincolo de partitură şi de indicaţiile scenice primite, prezenţa ei, lunecarea ei de colo-colo - desculţă, dezinvoltă - tensionau erotic orice peliculă, vrăjeau, hipnotizau fără cuvinte. Atractivitatea ei se baza mai mult pe naturaleţe, pe un izvor nativ, decât pe o nevoie de a seduce pentru a se verifica, a se reechilibra iluzoriu, dar şi pentru a parveni - vădită, greu contestabilă la Monroe. Erotismul Brigittei nu era unul „de împrumut", nici mecanism psihic de apărare folosit în scopuri „artistice" nu era; Bardot nu emana o seducţie de femeie iremediabil dereglată, pe motivul (să zicem) că ar fi fost abuzată în copilărie.

Articolul d-nei Lucia Terzea-Ofrim - Frumoasa şi bestiile m-a zăpăcit de plăcere. Ispita mea mută, fără remediu, faţă de BB durează de decenii deja. "Alegerea" între franţuzoaică şi MM am făcut-o în mod firesc; pur şi simplu, prima s-a dovedit a fi prototipul meu de frumuseţe nesofisticat-feminină, fără argumente raţionale şi filmice de prisos. Melanjul acela de dezinvoltură, drăgălăşenie un strop rece, distanţă şi pasiune, neruşinare şi sălbăticie. De la BB încoace, alura, coafura şi outfit-ul sixties, folosit de doamne şi domnişoare inspirate, în varii ocazii, îmi sunt dătătoare de frisoane. Dar, iată ce frumos (cel mai frumos articol despre BB citit de mine vreodată!) scrie d-na Terzea-Ofrim, intuind uluitor de corect „retorica inconştientului" unui bărbat:

"Mai mult decît nişte pofte sănătoase, Brigitte Bardot stîrnea în bărbaţi o aspiraţie imposibilă, dorinţa de întoarcere către un acel moment imperceptibil al vieţii, în care timpul pare să se odihnească după efortul creşterii şi nu e încă decis să pornească, la început discret, apoi vertiginos, eroziunea devastatoare. Brigitte Bardot a părăsit ecranul la timp, înainte de a-şi deschide petalele, dar după ce i-a făcut pe toţi bărbaţii însuraţi să viseze la propria lor tinereţe, pierdută, desigur."

40 de comentarii:

Anca spunea...

E adevarat ca in mine nu ar putea niciodata starni asemenea simtaminte dar inteleg, cred, destul de bine ce reprezinta pentru tine. Si este bine sa scrii despre asemenea lucruri... te prinde.

cristians. spunea...

Îmi însuşesc sfatul, mulţam. :)

capricornk13 spunea...

ce mult ma bucur ca exista si barbati care nu sunt fascinati de MM! ce bine ca si la nivel senzorial se poate face diferenta intre o papusica tanta si o femeie adevarata! chapeau...

Rareș spunea...

Frumos, domnule! Ceea ce mi se pare şi mai interesant este că Franţa continue să cultive un gen de frumuseţe semitransparentă ce nu e oferită pe tavă. Lasă loc descoperirii, creează invitaţii, amplifică pasiunea, împarte lumea. Italia a rămas un pic în urmă - în principal din cauza televiziunii care cultivă modelul păpuşii gonflate - dar a păstrat discretul şi misterul în ceea ce priveşte frumuseţea masculină. America mă îngrozeşte. Nu ştiu de ce am mutat discuţia aici. Cred că voiam să spun lucrurile astea :D

cristians. spunea...

Dar aţi remarcat perfect! Mulţam din nou.

Pushthebutton, cele câteva rânduri ale tale m-au lăsat lat! Nu puteam sintetiza mai precis nici eu. Şi e bine că ai "mutat" discuţia, pt că, oricum, am rămas la Fr.et ses filles.

Pitic fiind, eram atras - iniţial - de filmele franceze, recunosc fără ruşine, în primul rând pentru că fetele de-acolo erau fără seamăn în alte filme, americane, de ex. Dezinhibate, mustind de naturaleţe. Nu treceau trei minute şi vedeai deja un sân micuţ, obrăznicindu-se impudic! Francezii nu prea aveau nici cearşafuri în L...

Actualmente, "transparenta" zilei în Fr îmi pare a fi Prospeţimea Sa Léa Seydoux, Junie din 'La Belle Personne'.

Anca spunea...

Nu c-as incerca sa fac o comparatie cu BB dar domnilor, Cristian si Rares, Audrey Tatou ce va spune?:)

cristians. spunea...

Păi, nu se compară AT cu BB. AT e din alt film. :)

Dar se încadrează perfect în tipicul "frumuseţii franţuzeşti". Mici imperfecţiuni ici-colo, compensate de nişte ochi urlător de expresivi sau de buze răsfrânte.

Hiacint spunea...

Eu găsesc mai plăcut articolul tău decît pe cel al doamnei. Frumos tare!

Apropo, la noi nu sunt gustate cărţile de genul ăsta, biografice, mă întreb care o fi motivul.

Hiacint spunea...

[dormeam cînd am scris: e album, nu bio] dar întrebarea rămîne.

cristians. spunea...

Chiar este? Şi de ce m-a încântat pe mine, oare, art. doamnei L.T.-O. în aşa măsură? Ce-i al ei, e-al ei... :) Mai cu seamă finalul acela, cu încremenirea în vârsta fără vârstă, care m-a şi stârnit la scris.

E tot un fel de biografie în imagini, nu e o eroare impardonabilă. :) Am acasă biografia-cărămidă a lui Audrey Hepburn - în fr. Pentru doritori...

als spunea...

frumusetea lui bb s-a trecut, cea a lui mm va ramine forever...

ps nu inteleg de unde aceasta echivalare 'artificial = patologic' (!?); daca a demonstrat ceva, mm a demonstrat k, dincolo de 'artificiul' impus de stilistii hollywoodului, exista ceva profund genuin & necosmetizat care ne emotioneaza si astazi.
barbatii care nu vibreaza la mm nu sint barbati (iar femeile, se stie, sint invidioase ;P)

ps asta cu 'si la nivel senzorial se poate face diferenta' blabla e de asezat intr-o antologie a umorului involuntar

cristians. spunea...

Nu pricep, îmi demonstraţi aici de ce îmi place mai mult BB decât MM şi cât de emasculat sunt din această pricină sau ce?

Pe mine nu mă 'emoţionează' deloc cums-ofinumind-ul lui MM. E nevoie de altceva ca să mă fac înţeles? Am simţit-o mereu ca pe una căreia i-a fost permis de la ospiciu să joace niscai roluri, eventual, în scop terapeutic, în absenţa efectelor scontate ale chimioterapiei.

Pentru "chestia" cu 'bărbaţii care nu vibrează', aştept cu mult interes SCUZELE dv. Eu nu am scris mai sus despre ALŞ şi masculinitatea sau vibraţiile domniei sale.

Nu-mi place, dar nici măcar vag!, Monroe (sper că e clar că nu mă refer strict la actriţă, ci la detalii pornind de la înfăţişare şi ajungând la 'miauneala' ei de fetiţă labilă). Nici nu ar fi trebuit să încerc să explic de ce.

Nu neapărat (simplificat) artificial egal patologic, cât screamătul supărător de vizibil al lui Monroe de a părea o Doamnă, când îi transpira prin toţi porii vocaţia de prostituată tristă.

Dar nu a demonstra cine era MM a fost scopul meu, ci cât o îndrăgeam pe BB!

als spunea...

pt injuriile repetate la adresa lui mm nu meritati nicio scuza!
n-aveti decit s-o indragiti pe bb in continuare, asta nu va scuza afirmatiile jignitoare ('ospiciu', 'fetita labila', 'prostituata trista'!!!) la adresa Celei care Este simbolul absolut al feminitatii de mai bine de jumatate de secol incoace pe tot cuprinsul globului.
din acest moment, contati pe profunda mea antipatie!

ps k sa fim chit: bardot avea un trup perfect, de acord, dar si o gura k un fund de gaina. voila!

cristians. spunea...

Adevărul e că nu ştiam că dv vă IDENTIFICAŢI cu Monroe. OK, şi dacă aş fi ştiut asta, nu se schimbă nici atracţia mea veche faţă de franţuzoaică, nici lipsa viscerală de interes faţă de M. Iaca, eu nu rezonez sexualiceşte sau senzualiceşte cu "simbolul". Poate că, alături de Oedip, Cassandra, etc, ar trebui să figurez şi eu în 'Vocabularul psi.' al lui Laplanche et Pontalis cu 'complexul Monroe'.

Nu plecaţi departe; să ne păstrăm, totuşi, cumpătul!

als spunea...

ce va reprosez este k ati antagonizat inutil lucrurile: de ce trebuia, k s-o 'inaltati' pe bb, s-o 'scufundati' (in noroi) pe mm?? mi se pare lipsit de eleganta si de fair-play (daca nu cumva eleganta este sinonima cu fair-play-ul...)

v-am mai spus: sinteti mult prea patimas, cu un 'talent' cu totul special in a va face dezagreabil prin extremism. si macar, de-ar fi voite (& ludice) extremismele dvs - k ale mele ;P sinteti capabil de fine empatii (cu jurnalul lui green, de ex.) & de asasine antipatii... nu-mi permit sa va dau sfaturi; sint convins k inaintarea in virsta va va domoli intransigentele

ps nu ma 'identific' cu mm! (!) dar este idolul meu (feminin & cinefil) & kiar nu suport s-o vad terfelita - nici macar pe un blog :(
din fericire, kiar 'plec departe' (= argentina); inutil sa mai spun k o fac fara niciun regret

cristians. spunea...

Eu mă uit la dvs. Intransigent ca acum 20 de ani (deşi acum 20 de ani nu vă întâlnisem încă). :)

Recunosc că puteam înşira şoapte scrise de amor la adresa Brigittei şi fără a o opune americancei platinate.

În final, nu înainte de "Drum bun-ul" de rigoare: eu aş fi înspăimântat să fiu un extremist "căutat". Dacă aş reuşi să fiu atât de raţional, stăpân pe sine, încât să-mi pot JUCA extremismul, aş fi ales, cred, să nu mai fiu extremist...Ci zen.

Chiar fără pomenitele scuze, sincer, vă mai aşteptăm pe-aici. :P

Anca spunea...

als, eu nu inteleg un singur lucru. Chiar o venerezi pe MM si pentru e simbolul feminitatii s.a.m.d cum te poate deranja faptul ca un alt barbat are gusturi diametral opuse? Crezi ca il vei convinge prin vreun argumente ca MM i-ar putea spune macar o treime din ce-ti sugereaza tie? Cum adica o vezi terfelita?
Daca idolul meu ar fi nu stiu ce actor (nu am, presupunem) nu vad cum m-as sesiza in acest fel pe alt blog in care numele respectivului e "terfelit".

Intre patimas si absent ce alegeti? Extremisti suntem cu totii daca o luam asa, dupa cum esti si tu in privinta lui MM.

cristians. spunea...

Las', Argentina, do not cry for me. :) Umorile-s trecătoare.

Anca spunea...

daca s-ar putea trece peste tona de greseli din ultimul meu comentariu.... pe care nu-l pot edita... mda.

cristians. spunea...

Nu-s multe, nu-s grave. Nu te îngrijora.:)

Au dreptate cei care spun că aş fi putut să o plac pe BB fără a o opune lui MM.

Nu au dreptate cei care încearcă să mă convingă că sunt un fel de freak, nerezonând la MM - asta e chiar un pic stupid.

delaskela spunea...

mie imi plac si MM si BB, MM pentru aerul ei fragil, pentru ca a trait chinuit, pentru ca a cintat soldatilor si presedintelui; BB pentru atitutidea ei...in fond nu le putem opune, nici apropia macar, le putem doar iubi sau nu

cristians. spunea...

Foarte bine.:) Iar mie îmi place DOAR Bardot.

Fragmentul copy/paste din art. d-nei Terzea-Ofrim surprinde într-un inspirat fel de ce o (mai) adorau (o adoră) bărbaţii pe Brigitte. Doar că mă întreb cine mi-a citit textul cu atenţie şi până la capăt...

Până să scriu acest text (stimulat, îmbucurat fiind de recenzia din Dilema v.), nu ştiam că a nu-ţi plăcea DELOC Monroe e aşa un capăt de univers.

Oricum, pentru a fi în trend, MAINSTREAM sau în asentimentul general, nu mă voi screme de-acum înainte să-mi placă MM. Chiar dacă asta ne va micşora catastrofal traficul pe blog.:)

"Feminitatea ei absolută" mă plictiseşte. Şi acum, având o nouă probă a idolatriei puerile care o înconjoară, mă şi irită!

capricornk13 spunea...

@c.sirb: la MM e "obligatoriu" sa vibreze barbatii care tin mortis sa-si dovedeasca masculinitatea, cei care sunt siguri de ea sunt liberi sa admire pe cine vor :D

cristians. spunea...

Deh, văzuşi matale, mai sus, că io nu prea-s dintre bărbaţi, dacă nu "vibrez" la mit...

L'emmerdeur spunea...

salutare,

nu pot înţelege tipul acesta de extremism de care face uz domnul alex leo şerban. dacă este cineva care nu rezonează cu propriile gusturi, este împotriva lui - iar acela este demn de blamare şi de scos din oracol. atitudinea asta îmi aduce aminte de un anume personaj din "sex and the city" care se enervase la un moment dat că i-au fost sparte câteva păpuşi din porţelan (pe care, pur şi simplu, le idolatriza).

comparaţia dintre cele două actriţe este binevenită cu atât mai mult cât comparaţia pe care ai făcut-o are un numitor comun (din ce am dedus eu din cele spuse de tine) şi anume publicul.

cristians. spunea...

Numitorul comun pot fi şi eu. :)

Între MM, pozând mereu în postura aceea tipică: fund scos în afară, pleoape întredeschise, rochiţă-n vânt, pe de o parte, şi nudul întins pe canapea al lui BB, din Le Mepris (de ex), pe de altă parte - ochii, trupul, simţul meu estetico-erotic se îndreaptă instinctiv către BB...

Doar că 'pendularea' prezentată mai sus nu a avut loc nicicând. Nu am oscilat niciodată între cele două.

als spunea...

cred k mai 'corect' ar fi fost sa scrieti: 'mie imi place DECIT bardot' :))

n-am inteles - idolatria pt mm e 'puerila' (ba kiar 'stupida', hm... alt extremism lexical), in skimb aia pt bb e ok??
k ce kestie?
dvs ma acuzati k va 'excomunic' din masculinitate (desi NU acesta era sensul scriselor mele!) si k postulez o atitudine de tipul 'aut marilyn, aut nihil', in skimb tot dvs continuati s-o caricaturizati - nedemn - pe biata mmm, fudulindu-va cu apartenenta la 'minoritatea-adoratorilor-de-bb'...
ok, si mie mi-a placut bb in 'le mepris', am spus & o repet k avea un corp perfect, dar am dreptul sa spun k nu mi-a placut niciodata mutrita ei, cette moue boudeuse? (in plus, ii statea mai bine bruneta - vezi acelasi 'le mepris')

si, daca vreti sa stiti, SI lucia terzea-ofrim o ADORA pe marilyn! am petrecut o zi intreaga la paris vorbind numai dspr mm - si deloc dspr bb! ;P

ps apropo de 'lucia': e comic cit de bine va intelegeti cu capricoarna13, tinind cont k era una dintre adoratoarele teroristei - ba inca, dintre cele mai inversunate...

cristians. spunea...

D-le ALŞ, sunteţi teroare la casa omului! Chiar că v-ar lipsi să trageţi în piept, "dăcât" câteva săptămâni, neşte guri de buenos aires. :)

Cu capricoarnak13 m-am cam lămurit despre "tero" la dumneaei pe blog. Nu ştiam, onest vorbind, că-i fu aproape. Capricornk13 scrie foarte bine despre cărţi, mai bine decât 'tero'!

Recunoaşteţi MĂCAR că LTO (domnia sa m-a lămurit despre MM, amabil şi civilizat, pe mail) a scris un articol foarte bun despre BB? Atât de bun încât ar putea să-i atragă lui BB noi admiratori. ;)

als spunea...

luciat scrie f bine dspr orice, deci (dc nu?) SI dspr bb ;)

v-a scris PE MAIL?!
de unde pina unde?!

ps daca va place capricoarna... i rest my case :))

cristians. spunea...

De ce le amestecaţi în asemenea hal? Ce are a face luciat în "afacerea BB"? De ce nu o lăsăm să se odihnească...? Mie nu-mi lipseşte!

Eu credeam că vă vorbirăţi deja cu d-na LTO despre 'blasfemie'. :) Înseamnă că domnia sa a ajuns prin alte mijloace să citească aici...Hm, mare misteriu.

als spunea...

1 da dc sa nu le amestecam?!
2 eu nu trafichez informatii!

re: terorista - toti cei care i-au cintat in struna sint pe lista mea neagra. FOARTE neagra! ;)

cristians. spunea...

Dacă-mi permiteţi, acum, din glumeţ-sarcastic-veninos v-aţi transformat în sobru-răutăcios?

Eu nu am stofa necesară a-i cânta în strună unei luciat. De regulă, nu mă prea ţin mult timp de exerciţiile de admiraţie...

als spunea...

eu am fost INTOTDEAUNA rautacios! n-ati observat?
doar k, spre deosebire de dvs, prefer sa admir... pe cine merita, fireste ;P

dragoş c spunea...

eu nu inteleg de ce trebuie sa alegem intre cele doua. spre pilda, eu cobor idealitatile pe pamant si visez la un menageatrois cu cele doua...

cristians. spunea...

Dragoş, dar e perfect ce spui!

Menage a trois plus întoarcere în timp, ce altceva ne-am mai putea dori? Atâta doar că în timpul vârfului lor de glorie eram cu toţii fie nici măcar în stadiu de proiect, fie la grădiniţă.

'La ravissante idiote' (BB) este cea care-mi "coboară idealităţile pe pământ" mie.

dragoş c spunea...

poate erau in viata de zi cu zi amandoua niste idioate, dar noi le stim pe cele de pe ecran, despre care putem crede/imagina orice/oricand/oriunde. suntem liberi chiar sa le id(i)olatrizam! :))

als spunea...

mm nu era, categoric, 'une idiote', dimpotriva! exista marturia categorica a lui truman capote in acest sens, care spunea k era (intr-adevar) nescolita, dar f inteligenta, plina de spirit & cu mult umor.

si nici bb nu cred k era idioata, k sa fiu fair... exista aceasta prejudecata k, daca e femeie e f frumoasa, musai sa fie si proasta.
niste idioti

ps si eu mi-as fi dorit un menage a trois cu mm, dar cu nimeni altcineva: doar eu, ea & un strop de chanel 5 ;P

cristians. spunea...

Aşadar, momentan ne mai lipseşte doar maşina timpului. Eu mă ofer să o 'partajez' pe BB cu cine se înscrie, îs mai generos azi...

capricornk13 spunea...

@c.sirb: nu stiu cu ce anume (in ce sens exact) te-ai lamurit tu la mine pe blog, dar am sa repet aici, pentru evitarea oricarei confuzii, un lucru pe care l-am scris cu diverse ocazii; luciat nu este idolul meu, ci este prietena mea; in aceasta calitate, o voi apara intotdeauna cand mi se pare ca este atacata pe nedrept;
@dragos: dar nici nu esti pretentios, mon cher!:) auzi, menage a trois cu MM si BB...

cristians. spunea...

Capricornk13, vezi te rog comentariile mele la recenzia ta la 'Moarte pe credit' a lui Celine. Vă comparam felul de a scrie. Ăsta e "sensul" lămuririi - mi-am exprimat acolo tranşant poziţia despre cum scrii tu, comparat cu stilul teroristei. Atât!

Capacitatea ta analitică, felul (aparte) cum citeşti cartea, nu pot fi alterate de prietenia ta cu fosta bloggeroaică literară.

Pe de altă parte, cred că textul meu despre BB a văzut destule comentarii care nu au nimic de-a face cu el. Mulţumesc tuturor!

Nu vom mai aproba alt comentariu cu referire la luciat. Răutăcios sau binevoitor. Poate la alt text. :)