marți, 16 iunie 2009

Parisul de marţi

Visul meu imediat este că obţin un autograf de la Denisa Comănescu, scris cu tocul (nu de la pantof) pe spatele alb şi pufos al pisicii mele nou-născute.

Louvre - m-am simţit ca şi când aş fi pătruns prin efracţie (penalizată, totuşi, cu 9 euro!) în palatul unui fost hoţ (în speţă, statul republican francez), acum un onorabil parvenit, nouveau riche - fireşte, palat modificat după prostul gust al noului proprietar. Ajuns în sala minunăţiilor babyloniene, mi s-a făcut realmente rău! Toate comorile acelea desprinse de pe amplasamentele lor originale...; fala Franţei moderne se bazează pe copy-paste? Pe împrumuturi nerambursabile, făcute uitate. Vezi Sarko-stilou-Băsescu.

Un petic de cer albastru de Voroneţ mi-a mărturisit că norii de deasupra Parisului sunt aroganţi şi ei, văzuţi din fotografii. Nimic mai adevărat (or fi aşa de la capetele înfumurate, ochelarizate şi fulardate ale parizerilor)! Par a fi fost traşi pe boltă, la rându-le, de comisia de urbanism a primăriei, aranjaţi haussmaniac pe ceriu, tot pentru fala actuală, nepieritoare a Franţei metropolitane.

Păcat că nu se desfăşoară niscai târg internaţional de cărţi de joc, festival de scurt centimetraj sau păcat că... Cannes e ceva mai la vale şi-n luna lui mai, poate m-aş fi întâlnit şi eu la Doi Magoţi cu cutare boier pământean, bursier, trimis special, etc. Măcar pe nevasta lui Vincent să o fi văzut, cum o cheamă? Monica şi mai cumva... M-aş fi strecurat şi eu, gratis, la muzeul Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez cu legitimaţia de jurnalist de provincie?

Credeam, cam de 10 ani (de când aştept clipa), că pe Saint-Germain-des-Prés îmi va suna în urechi la tot pasul new jazz-ul lui Ludovic Navarre. Ba să fie aşa. Motorete, biciclete, cretinii aceia cu feţe prespălate stând la mese în aşa fel încât să vadă şi să fie văzuţi de trecători. Bârfa întruchipată. Mă întreb dacă în genţile alea imense ei ţin pregătite, în caz de revoluţiune, pietrele cubice de caldarâm.

20 de comentarii:

ancussa spunea...

Cred că îşi ţin extensiile de păr pentru dread-uri, dreadlocks, goldilocks sau cum frast se numesc.

cristians. spunea...

:) Ţucu-te.

ancussa spunea...

Totuşi, alte cele mai îmbucurătoare nu ai găsit prin traista Parisului? :)

Anonim spunea...

mai cata suparare'n postu asta :)

unde'ai vrea sa stea pietrele babiloniene? in babilonia? :P sau alea egiptene in egipt? oricum irakul + egiptul actuale nu au mai mult in comun cu alea antice decat are parisu'.

si te deranjeaza chicu' francez? esti prima persoana pe care'o aud cu chestia asta :)

macar nu scrie voronetz in aceeasi fraza cu paris.

Hiacint spunea...

tlon society, presupun că lucrurile pe care le-ai scris mai sus reprezintă forma ta de a-ţi spune părerea. Ce mai supărare...

Anonim spunea...

uhm, lucrurile pe care le'am spus reprezinta exact parerea mea [ce altceva sa reprezinte?]

dar ai inteles putin gresit: nu e suparare, e dezgust :)

Hiacint spunea...

Am înţeles corect, din păcate. Mă gîndeam la ceva de genul: "dragă Cristian, eu nu sunt de acord cu impresia neplăcută pe care o ai despre Paris, cred că chicul e foarte chic, iar Voroneţul, vai, nu-l suport."

Anonim spunea...

probabil ca - daca citeam un post de genu "draga cititorule eu nu sunt de acord cu impresia placuta pe care o ai despre paris etc" - as fi comentat cum sugerezi [draga cristian; im draga karl btw].

...da' parca am citit ceva despre stilouri shutite + capete infumurate, si'am zis sa raspund cam in aceeasi nota.

cat despre voronezt, desigur, cred ca incap vreo 20 ca el in oricare din catedralele pariziene, la propriu + figurat.

Hiacint spunea...

:) în cazul ăsta.

Anonim spunea...

:P in cazul asta.

btw ai un stil zen absolut fermecator. ma enerveaza da e misto.

cristians. spunea...

Nu vreti sa schimbati acum si numere de casa sau de camera de camin? Sau de cabine telefonice...

Imi pare rau daca te-am facut sa vomiti cu parerea mea drrrrastica si ne-chic despre ce am vazut in Paris. Si ca Voronetul iti face greata, sau albastrul lui - dar nu era o comparatie cu vreo catedrala pariziana, ci e vorba de o persoana...Dar daca te bagi fara sa intrebi...

Sunt acum sigur ca ai adastat si d-ta pe unul din taburetii aceia, cu fata catre bulevard, sa te vada jeanpaulii si johndeerii...

Vii dumneata aici sa-mi masori supararea, hm, de zici ca ti-as fi salariat. Ce, e ziar, ai dat banii ca sa intri? Nu. Atunci, scrie dumneata numai despre lucruri luminoase, care te-am impresionat la lacrimi. Be our guest. Dar nu pe blog, nici acasa. Si nu au sens zimbilicii prefacuti, limbi scoase. Am trecut de virsta aceea!

sideris spunea...

Cand am vizitat Franta am remarcat ca cerul acolo are alta culoare si aparent si alta "textura", daca pot spune asa - e chiar diferit de cerul de la noi, de exemplu :)

ancussa spunea...

Probabil pentu că are oceanul Atlantic aproape.

cristians. spunea...

Iaca vin şi eu şi confirm. Aşa cum albastrul de pe steagul lor dă mai bine în preajma albului din mijloc, decât albastrul nostru (parcă un pic mai închis) pe lângă gaaaalben. :(

Anonim spunea...

@cb: postul asta poate fi demontat - obiectiv vb - apx fraza cu fraza.

trecand peste asta, reactia ta la reactia mea mi se pare bizara: un blog e facut pt comments [altfel le scoti - exista optiunea asta]. care comments trebuie sa te astepti sa aiba acelasi ton cu tonul pe care'l folosesti TU.

e weird sa te legi din senin [senin de vornetz] de cateva simboluri culturale esentiale - apoi sa te miri ca cineva te citeste si reactioneaza.

inclusiv maniera ta de a modera toate comentariile mi se pare ciudata.

Hiacint spunea...

dragă karl, moderarea e conformă dorinţei mele de control :)

Anonim spunea...

deci cred ca pe bune ar trebui sa schimbam numere de tel :P

cristians. spunea...

Demonteaza ce doresti, Carlitos. Orice poate fi demontat si demolat, precum vezi, am procedat la fel cu citeva locuri comune ale Parisului.

Dupa cum ai obs, ti-au aparut toate elucubratiile, dar si cateva vorbe inteligente, depinde ce esti capabil sa produci, 'draga karl'.

Cu numerele de telefon deja devii neserios, serios. Nu sari calul. Limiteaza-te la camere de camin.

Anonim spunea...

cristi: "elucubratii" e o jignire directa. daca vei citi cu atentie commenturile mele nu vei gasi decat ironie [la adresa ta] nu injurii. hai sa pastram o spoiala de rafinament altfel blogul asta chiar ajunge troaca.

observam ca tot ce ai scris aici e lipsit de sens: a reprosa parisului cateva piese aduse de aiurea e la fel de inutil ca a reprosa romei ca si'a construit monumentele prin jefuirea popoarelor sujugate [lol]. e un fel de marxism induiosator, zau.

fraza cu norii aroganti nici nu merita discutata, esti de acord.

"cretini cu feţe prespălate" e o obervatie care - apropos de cea mai trendy fauna din lume - denota doar frustrare or smth.

cat despre "revolutii" - aia chiar au facut cateva [practic le'au inventat]. spre deosebire de altii.

cu caminu' nu stiu cum e, n'am stiut niciodata. clar provenim din medii diferite :)

cristians. spunea...

Desigur, tu eşti din mediu înalt. Eu - marxist înduioşător. Cum ajunge blogul ”ăsta” e treaba noastră.