miercuri, 20 august 2008

Comemorare

Nu sunt un as în subiectul invaziei sovietice (şi a unor ţări din Tratatul de la Varşovia) în Cehoslovacia, la 20 august 1968. Ştiu, pentru uz personal, ce s-a petrecut atunci, dar, chiar în acest moment nu am timp şi dispoziţie psihică pentru o documentare amplă pe care să o folosesc într-un articol elaborat. Voi ţine momentul meu interior de reculegere şi voi rememora cu neplăcere eterna atitudine laşă a Occidentului (devenită din 1938 politică europeană şi ridicată la rang de "valoare"). Momentul Praga 1968 a avut, în următoarele două decenii, o influenţă nefastă asupra tuturor popoarelor din lagărul socialist, regimurile totalitare s-au întărit în urma acestui act istoric, sub acoperământul unei clamate, dar inexistente independenţe faţă de Moscova. Acestea fiind precizate, voi prelua mai jos un fragment din Evenimentul zilei şi voi recomanda un link, cu mulţumirile de rigoare.

Invazia Pactului de la Varşovia nu a întâmpinat o opoziţie armată din partea Cehoslovaciei şi nici o reacţie decisivă la nivel internaţional. Urmând deja tradiţia cehă de după 1620, de a nu opune rezistenţă la invaziile străine, Alexander Dubcek ceruse armatei şi poporului să nu riposteze. Sute de mii de civili aleg însă să manifesteze paşnic împotriva invadatorilor. Peste 100 de oameni sunt ucişi. Alte până la 400.000 aleg calea emigrării, 70.000 numai în primele zile de după invazie. Protestele nu contenesc nici în 1969. În 16 ianuarie, studentul Jan Palach se sinucide prin autoincendiere în Piaţa Venceslas din Praga, exemplul său fiind urmat de Jan Zajic şi Evzen Plocek. În martie, jumătate de milion de oameni protestează din nou împotriva invadatorilor şi circa 20 de garnizoane sovietice sunt atacate. În plan extern, Occidentul se limitează doar la condamnarea verbală a intervenţiei. În blocul comunist, România şi Albania sunt singurele ţări care denunţă acţiunea Moscovei.

În noaptea de 20/21 august 1969, 2.000 de tancuri sovietice şi 200.000 de trupe, majoritatea sovietice, dar asistate de militari din Bulgaria, Polonia, Ungaria şi RDG, au invadat Cehoslovacia pentru a pune capăt refomelor democratice iniţiate de autorităţile de la Praga.

SENATUL EVZ: Primăvara de la Praga, după patruzeci de ani
Primăvara de la Praga, trambulina lui Ceauşescu

2 comentarii:

Anonim spunea...

tancurile s ruse n-au incetat sa invadeze.... :(:(

cristians. spunea...

Invadează, iar apoi uită să plece, cu zecile de ani, sau cu sutele...După care, au grijă să năşească ţări artificiale de la care nu mai poţi recupera teritoriile pierdute (vezi Ukraina, căreia i s-au "dat" teritorii întinse din Moldova de peste Prut, cele trei judeţe cu ieşire la M.Neagră).

Dar mai mult decât raptul teritorial contează victimele umane şi înapoierea pe care o aduc în urma tancurilor.