duminică, 27 iulie 2008

I Was in that Army

Leonard Cohen
Leonard Cohen,
originally uploaded by kapuziner.
-cronica pragmatica-

Kilometri parcursi: cam 2800
Pagini citite: 550 din cartea ingrijita de Iovan. Lovitura gratioasa la final, nu spun decit Perfect!
Diacritice, internet, telefon: deloc
Legaturi cu lumea: slabe
Stare: apatie, entuziasm ingropat bine (entuziasmul din teritoriul meu egoist, de care tin cu dintii, deci nu trebuie impartasit cu nimeni)
Scrisori in minte: multe multe

Si acum concertul. Am fost fericita si infricosata. Leonard Cohen este o aparitie atit de fragila, un zimbet atit de departe de zimbetul-impecabil-sclipitor-fara sens, incit pare incredibil. Cum sa extazieze mii de oameni, cum sa te infioare din virful nasului pina in calciie?, imi ziceam. Dar asa s-a intimplat: ireprosabila aparitie la 20:00, un grup excelent, care a dat un refresh - sau sa zic o zdruncinatura? - stilului baladesc care s-a lipit de Cohen. In etichete precum bardul melancolic, baladistul, pesimistul, intristatorul, stapinul tenebrelor Cohen nu am crezut de la bun inceput. Nu e ca si cum as fi ascultat un concert de adio, o peltea intinsa tocmai din anii 70, ci numai energie si sentiment. Ironie buna, sfidarea onorabililor, adormitilor, cuviosilor. Micul evreu care a scris Biblia.

Alte notatii: Animalul intelectual si-a facut transee prin tot corpul meu, comanda incruntat. Si de aceea ma bucur atit de adinc de lucruri, incit la suprafata nici nu se vede.
Daca imaginea mare a unui concert Cohen inseamna cam 5000 de oameni, imaginea mica inseamna doi oameni frumosi, cu pofta unul de altul si de amorul pe furate, in mijlocul multimii (eu priveam).

Insistenta: Nu pierdeti concertul de la Bucuresti!
Mai multe impresii despre Lörrach sunt de citit aici.

Multumiri speciale: doamnei pentru poza (mai are si altele, foarte bune), oamenilor cuminti si inalti care m-au lasat sa trec mai in fata si, normal, punctualitatii si excesului politicos, atit de fin ironizate si atit de jinduite.
Poze prost si emotionat facute: aici.

7 comentarii:

Zaza spunea...

Hm. Deci tu crezi că e o carte îngrijită? :)

Hiacint spunea...

Intuiesc ca e inventata, dar prudenta mea functioneaza rapid cind e vorba de lucruri despre care stiu prea putin :)

Zaza spunea...

Atunci Iovan şi-a făcut treaba cu mână uşoară! :)

Hiacint spunea...

Spre placerea-bucuria mea, da, si-a facut-o.
Ma gindesc, sa fi facut el ceea ce altora, mai "seriosi" le-a reusit mai putin, anume sa fi capturat un spirit in lampa lui?

Anonim spunea...

Leonard Cohen...uhhhh, i like it! Classic!

le petit mouton spunea...

Draga Hia, mi-a dat niste emotii insemnarea ta, as vrea sa sfasii zilele din calendar, sa vina sincerely L.Cohen odata!

Hiacint spunea...

Ma bucur, sa vezi numai ce fiori o sa iti dea! Cind am auzit: "I wanna dance with you in Viena", dar nu numai asta, tot tot, am zis ca ma topesc si ajung ca o balta ramasa dupa ploaie :))
Am pus poze de la soundcheck, m-au blocat niste coafuri, dar cit de cit :)