marți, 8 iulie 2008

Bermudele promovabilităţii

Judeţele româneşti cu cea mai fantasmagorică promovabilitate la BAC sunt chiar polii neşansei, ca să nu zic ai sărăciei lucii. O convenţie tacită, subterană, elevi-profesori, străbate anii: e un fel de întrajutorare pe bani. Profesorii sunt ajutaţi să apară pe locuri fruntaşe în statisticile nevolnicului minister al şcoalelor. Bacalaureaţii sunt sprijiniţi să plece naibii cât mai departe din locurile de baştină (direcția Iaşi, Cluj, Bucureşti, Timişoara sau Europa), oriunde altundeva, numai să nu stea acasă.

Suceava se laudă cu o promovabilitate de 98%. Situaţia de la faţa locului se cufundă întru totul în pasta sugestivă a onomasticii, parcă predestinate, şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava: Petru Carcalete. Aşa să-i rămână numele! Sub domnia sa, un colegiu de largă faimă zonală a beneficiat de 100% note de trecere pentru o întreagă generaţie de a doişpea. Te şi miri cum dracu merge totul aşa rău în ţara asta, cu atâţia gheniali pe judeţ pătrat.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Apropos de bac, m-am întâlnit cu unu` ce a picat (e adevărat, îl ştiam că nu învăţa mare lucru) şi zic către el "cum dracu ai picat mă?", iar el " o fost greu, dacă şi premianta din clasă o picat, ce să te aştepţi de la mine"...

cristians. spunea...

Tiq, aproape la unison ziariştii s-au declarat mai degrabă solidari cu ăştia care au promovat la limită sau au avut obrazul să pice.

Ajung să ne devină simpatici sărmanii, oprimaţii, să fim socialişti fără voia noastră, sufocaţi fiind de favoritismele ridicate la rang de lege, de fraudele făcute pentru beizadelele locale (orăşeneşti şi judeţene). Poate că mulţi comunişti convinşi aşa au aderat la "mişcare"...Zîmbesc nesigur şi mă cutremur!