vineri, 21 ianuarie 2011

Ralph, looking his Fiennest

Îndrăgostit am mai fost de R. Fiennes în chip de Amon Goeth... Chiar și Goeth s-ar fi plăcut pe sine în chip de Ralph Fiennes. De când mă știu urca singur pe scaunul bărbierului, ador tunsoarea asta (bine, părul lung la băieți îmi provoacă nemiloase sarcasme), am și fost frizat așa, în ultimi ani de liceu. „(Ras) de-a roata și pierdut” - îi zicea frizerul meu cel bătrân. Fără briantină. La intrările lui aproape că uitam să respir, câteva clipe, și să mă simt oripilat de cruzimea personajului. Figura rece-melancolică, fața aproape fără ochi, cu două găuri în loc - pe pelicula alb-neagră, puteau fi ochi verzi, ochi albaștri, cine știa cu precizie ce culoare aveau ochii lui Fiennes pe vremea aceea? - într-atât de ucigătoare îi e privirea (hăul, găvanele). Uitătură fixă, susceptibilă, de psihopat romantic, tandru ca un piton, până la sufocare. Sau până la sânge. Un mic împărat de lagăr, rușinat până la furie de accesele sale de mărinimie: I absolve you.

9 comentarii:

ancussa spunea...

Cu nepriceperea caracteristică despre privirea lui Fiennes: http://sensinterzis.wordpress.com/2009/05/03/today-is-history/
În ce privește tunsoarea eu îl prefer ras complet sau cât mai scurt. :)

cristians. spunea...

Într-adevăr, frumos l-ai scris!

Irina spunea...

Ha, uitasem in ce film l-a jucat, ca m-as fi uitat doar pentru el... :D dar eu de filmul ala nu ma mai ating. Am zis!

cristians. spunea...

Nu neg că e dificil de revăzut.

ancussa spunea...

Mulțumesc, merită stimabilul. :)
Mă întreb dacă ar fi considerat un gest anapoda să oferi cadou un DVD cu acest film. Adică nu știu dacă ar putea fi considerat drept ”cadou”. Anyways...

cristians. spunea...

Cavou, mai curind...

ancussa spunea...

da :)

Träume von Rosen spunea...

cam tarzior zic si eu, dar...
pe ralph il prind de minune rolurile negative. in rolurile pozitive parca nu e in apele lui( vezi pacientul englez pe care nu prea mi-l mai amintesc. in schimb rolurile inselatoare, ambivalente ii vin perfect( vezi 'quiz show' pe care il recomand domnului sirb si ochilor verzi ai domnisoarei hiacint-daca nu l-au vazut inca unde raplh...e sinistru de bun si de inselator, film facut imediat dupa 'lista lui schindler' si care mie mi-a placut f mult).chiar si in 'cititorul' ambivalenta 'morala' a lui ralph e desavarsita...e nativa, e in privirea prea rece si albastra. btw, frate-so nu-mi place deloc, josheph, care are cica si un frate geaman). pacat ca morbul lui ralph, austeritatea lui agresiva nu e observabila in ultima vreme decat in rolisoare ca voldemort sau hades , filme mici, cu actori babani:)
cred ca va statea de minune cu tunsoarea aia intebelica, j'adore, aveti si o figura expresionista, si cu niste ochelari cu rama subtire, metalica.... revenind la nazi din film, burta il facea f neatractiv- s-a ingrasat pt. rol, iar personajul detestabil s-ar inscrie cu succes intr-un top 10 ai villainsilor:)

cristians. spunea...

Am văzut filmele pomenite, desigur! Și (eu, unul) vă împărtășesc părerile. Poate că nu-i stă într-atât bine în roluri 100% negative, cât în din acelea, cum le spuneți, „ambivalente” sau „oscilante”. Nu am ce contrazice aici!

La un moment dat, la un actor ca Mr. Fiennes, parcă îmi convine și simplul fapt că există, că trăiește. Este unul din cei care, îndrăznesc să zic, se joacă pe sine în mare măsură, pentru că și au ce juca, adică, din trecutul lor, au ce exorciza prin actul teatral-cinematografic (vezi amplul și deloc superficialul reportaj despre Fiennes în revista adusă de Ancussa din UK - Intelligent Life - „Two years with Ralph Fiennes” by Julie Kavanagh).

Cu sau fără burtă, tunsoarea aceea și uniforma militară îi vin de-mi vine și mie să leșin! Ca să mă exprim folcloric. Cui îi pasă că era detestabil, eu mă uit la interpretarea lui, din care face parte și aspectul fizic grozav! Ideea îngrășării îi aparținuse!

Mie îmi stătea bine, e drept, cu tunsoarea aceea, poate găsesc o foto. Tare mândru eram! Frizerii de azi, tâmpiții, nu mi-o mai știu face. Ălora primordiali le spuneam să mă tundă ca pe bunicu. :) Și garantez că arăta ca a lui Fiennes, fără ochii ăia magnifici și fără obrajii bucălați, deh...