miercuri, 23 septembrie 2009

Realmente captivant...

Am primit un foarte important newsletter de la www.libhumanitas.ro, care mă anunţă că se apropie lansarea volumului Castelul din nori s-a sfaramat. Millenium 3 (la noile apariţii cu adevărat valoroase nu se oboseşte nimeni de la editură să mă anunţe şi pe mine, în schimb ei au intuit cât de "pasionat" sunt de Stieg Larsson şi nu mă lasă la greu, cum aş putea pierde tocmai eu un asemenea chilipir, la 60 lei bucata?!). "Abia aştept să văd ce se întâmplă în continuare" - parcă aşa se spune în cazul unor asemenea "opere", nu? Parcă acesta-i criteriul şi calapodul după care apreciem literatura "de consum", nu? Ăsta, plus "nu am putut închide un ochi", "nu am lăsat-o din mână toată noaptea". Valoare garantată, aşadar! Cartea se gândeşte, nu-i aşa?, pe sine, cu construcţia sa narativă perfectă, coerentă în încâlceala ei..., iar noi, cei cât de cât alfabetizaţi, avem doar să ne alergăm ochii pe pagină. Fără alt efort decât cel impus memoriei de a înregistra faptele şi personajele semnificative. Ne-a excitat, deci existăm. Simplă cugetare, întocmai minţii mai degrabă netede a generaţiei internet & tv (lasă că i-a plăcut şi lui Dan C. Mihăilescu, prin urmare, mai uşor cu criticile, că treci drept incult, mărginit, îhîm).


"S-a implinit ceea ce sperati la sfarsitul celui de-al doilea volum: Lisbeth Salander nu a murit. Dar nu va bucurati intru totul: ranita mortal, ea ramane prizoniera cateva saptamani bune in spital, neputand nici sa se miste, nici sa actioneze cumva. Este incoltita din toate partile, acuzatii grave apasa asupra ei. Mai este o problema: tatal ei, fostul spion Zalachenko, pe care ea are toate motivele sa-l urasca de moarte si pe care l-a ranit cu o lovitura de secure in cap, se afla la acelasi spital, in camera vecina.

Misterioasa Sectie ilegala care s-a constituit cu ani in urma in sanul serviciilor secrete isi continua activitatile subterane. Ca sa poata ramane in umbra, oamenii Sectiei au tot interesul sa-i elimine pe cei care le-au ghicit existenta."


Wow, nu a murit?! Ce mortal! Şi ne vom desfăta iară cu şpioni, împuşcături, strangulări cu amortizor în crucea nopţii, wow, urmăriri, suspense? Sex cu obiecte casnice? Ce faaain! Şi mai zi-mi.

26 de comentarii:

literelibere spunea...

ia spune-mi, tu citesti numai capodopere tot timpul? :) si apoi ca sa vorbesti despre o carte nu ar trebui ca mai intai s-o citesti? :)

cristians. spunea...

Numai capodopere, cum ai ghicit?! Nu ai decât să o lauzi când va veni vremea: voi fi acolo să-ţi demontez fiecare afirmaţie demontabilă. :)

Nu "am vorbit" despre carte în miezul ei. Consideraţiile din text sunt fie parodieri după "clişeele" folosite de cei care au întâmpinat-o, fie citate din clişeele folosite de cei care o "promovează". Sunt sigur că tu vei leşina citind-o. De încântare, desigur! :) baftă.

literelibere spunea...

a "lesina" citind-o mi se pare mult spus si ar inseamna o supra apreciere a cartii. insa cred ca lesinul e indus mai degraba de capodopere. deci cred ca tu te incadrezi la acest capitol :)

cristians. spunea...

Mi-e ruşine, mărturisesc, să fiu atât de "elitist" în aceste timpuri populiste, relativiste, autonomiste, atomizante, eco, bio etc.

Mi-e ruşine să-mi placă în genere scriitorii consacraţi, marii scriitori, ştiu că e un vădit semn de fascism din parte-mi. Dar nu ştiu cum naiba se face că taman ăştia, 'marii', scriu cel mai pe placul meu!... Ah, ba ştiu: citeam undeva că s-ar putea să fie vorba de o prejudecată, poate chiar snobism.

Sunt un individ reacţionar, plicticos, nu citesc nici măcar benzi desenate, nu port fular vara, nici tenişi împuţiţi, ce mai, loază de modă veche, nu alta!

Mărturisesc încă ceva: nu citesc japonezi şi africani-americani. Dar dacă spun că citesc cu poftă autori evrei, pot spera la îngăduinţă?

Anonim spunea...

am sa cumpar si eu cartea sa vad ce e de capul ei...pare interesanta..



te astept la mine pe blog unde Comisia Marinelului propune masuri controversate pentru romanul conservator si cu frica de Dumnezeu....

Anca spunea...

Cu pofta autori evrei? Asta intrece orice limita, nu crezi?:))

Asta e un fel de Prison Break dar mai plicticos pare-se.
Marturisesc insa ca am citit in tinerete cateva carti de Sophie Kinsella, "de consum", care, culmea, m-au amuzat teribil (pe langa elementul rational care-mi spunea: pazea, astfel de persoane chiar exista! :D). Totusi, nu gasesc o motivatie destul de buna pentru care am ales sa le cumpar. Acum cat de rau sa ma simt? :))

cristians. spunea...

Vai, nu cumpăra cartea. Poate dai peste un volum părăsit în tren. Cred că CFR va investi în ele, le va trece o sfoară prin cotor pentru a putea fi consultate sur place.

Anca, sunt aproape sigur că Millenium e, de felul ei, captivantă. Parca nu ne mai surprindem uneori râzând la giumbuşlucurile lui Adam Sandler sau la glumele cinice ale Dr. House. Amuzamentul nu prea are multe în comun cu raţiunea, nu tre' să ne fie ruşine.

Din toată tărăşenia mie nu-mi convin cam două aspecte: 1. marketingul deşănţat şi 2. conformismul tinerimii. Nu-mi vii, adică, şi-mi prezinţi, cu exces de adjective, o carte fără viitor ca pe o făcătură epocală. Dar asta nu înseamnă că, în privat, nu citim şi uşurătăţi. :) Cam aşa.

Hiacint spunea...

Nu zice americanul ca bad publicity is still publicity? Faci omul sa cumpere cartea acum...

cristians. spunea...

Ah, bine ai venit pe blogul nostru, Hiacint. :) Cum o mai duci altfel? Dacă n-are omu' ce face cu 60 lei...

Rareș spunea...

Stimaţi domni, sunt de acord. Iepurele nu este un Porsche. E un mamifer care-şi hrăneşte sângele cu lapte. Totul la numai 60 de lei. Preţ de newsletter.

cristians. spunea...

Dom'le, atâta rapacitate de sinteză baş că n-am mai văz't! :) Mai că meritam să dai buzna aşa şi să ne faci albie de Porsche. Iaca poznă!

dragoş c spunea...

pai daca i-a placut lui dcm...

nu pricep cum e cu ranita mortal, dar nu moare...

cristians. spunea...

Păi vezi, monşer, aiasta nu pricep nici eu! Nu eu le-am şoptit cum se scrie un spoiler. :)

Iustin spunea...

Cristian: Domnule, şi eu m-am săturat de ciutănei la cap din ăştia, impresionabili (DCM strategic?), eventual cu "tenişi impuţiţi" (LOL)care confundă Pepsi cu single malt că deh, au o culoare cam la fel. Mai regretabil e ca există neni care vând Pepsi la preţ de single malt (ştiu, ştiu, n-au pretins niciodată că au provocat confuzia asta) că, normal, nu-s organzaţie non-profit. Şi mai trist e că destui se lasă deturnaţi. Cu bucurie & fudulie, încă.
În fine, aşa e cind vrem să demonstrăm cu orice preţ (agresivitatea cool nu e doar permisă, ci recomandabilă) că suntem relaxaţi, n-avem prejudecăţi, thrill-ul e ok, că cei mai jeomanfiş sunt tot "tenişii împuţiţi" (eficient ear worm :).
Ok, guilty as charged, nici eu n-am citit cartea - dar cred ca de data asta nici nu mai contează. Cam câte guri de apă de mare să iau până să mă prind că-i sărată? Sau să tot iau să văd "ce se întâmplă" LOL?
Şi eu, cât mai am timp, tot plicticoşi din aştia consacraţi citesc, iar la muzici sunt reacţionar de-a dreptul. Nu că asta ar conta :)
Şi... poftim? A zis cineva "raţiune"? Domnule, ai un tupeu nebun în anii ăştia!

cristians. spunea...

Nici nu ştii ce bine mă simt când mai dau şi peste tipi/tipese cu "prejudecăţi", cum, aparent, sunt şi eu! Printre cei care NU frecventează lumea "alternativă" a tenişilor împuţiţi, lumea trântiţilor pe jos în săli de expo şi muzee, că "aşa e cool" şi că "asta e părerea lor laxă, 'open minded', despre lume şi viaţă". Înveşmântaţii în cârpe, dar cu portofelul doldora de carduri umplute prompt de părinţi.

Din câte am remarcat, există chiar un curent al "lipsiţilor de prejudecăţi", răsculaţi ca boii împotriva carului, în veşnică şi uscată răfuială cu "clasicii".

Sunt mulţi şi din ăştia aciuaţi pe sub pulpana câte unui scriitoraş sau criticaş local şi care şi-au început contactul cu Literele citindu-l pe acel scriitoraş/criticaş. Ăsta e etalonul lor, scriitoraşul autohton şi contemporan. Nu te miri că-s atât de "toleranţi" şi "deschişi"...Cum, nu citeşti thriller?

Iar unii ca DCM ('mulţumită' căruia am cumpărat şi eu o carte de "vacanţă", mare rateu, pe atunci mai credeam în recomandările sale) nu fac decât să se scalde autoamăgitor, în miezul vieţii, în admiraţia mucoşilor.
Puke.

Rareș spunea...

Cristian, laudatio.

cristians. spunea...

Pax Christi!

Anonim spunea...

Nu, mersi sau doar NU. Fără critică, fără fiere, fără niciun comentariu.

cristians. spunea...

?? Jur că nu pricep...

Hiacint spunea...

Cre'ca nu vrea sa citeasca Millenium :)

cristians. spunea...

God bless. Luminatu-m-ai! :) Fără fiere, fără miere.

baseq spunea...

Da, e bună cartea? =))

cristians. spunea...

NU am gustat-o încă. Cu preţul ăsta, dacă bat bine anticariatele, mă întorc cu jumătate de raft de cărţi ce durează.

Adina spunea...

Mai e si fraza asta:

«Corupţie, trafic de influenţă, prostituţie: intraţi în lumea lui Stieg Larsson şi veţi deveni captivi.» (Le Nouvel Observateur)

La riscul la care te expui citind-o ar trebui sa o vanda la pachet cu un spray cu piper... S-ar justifica si pretul.

Am citit cartea; nu-i grozava, dar e mai putin penibila decat reclama (nu-i f greu).

Si offtopic pt Cristian Sirb - interesanta scrisoarea dvs din Dilema Veche de sapt. asta. V-as scrie un raspuns, dar nu stiu daca sa indraznesc sau nu.

cristians. spunea...

De ce nu aţi răspunde? Adresa de mail e publicată şi ea. Nu-s sfinx. :)

Eu propun spray cu săruri de trecut pe sub nări.

Adina spunea...

@Cristian SÎRB - Bine; am sa compun un mail frumos :)

Da, si sarurile pot fi utile; sunt ametitoare intrigile din carte.