duminică, 15 ianuarie 2012

Începuturi

Cîteva începuturi care m-au făcut să citesc mai departe (invitație de la brightie):

„Pînă la șase ani, Iolanda, n-am cunoscut familia mamei mele nici mireasma castanilor pe care o aducea din Buraca vîntul de septembrie, cu oile și iezii ce se cățărau pe Calcada în direcția cimitirului părăsit, acompaniați de un bătrîn cu basc și de vocile morților.” (Antonio Lobo Antunes - Ordinea naturală a lucrurilor)

„Se trezi, deschise ochii. Camera nu-i amintea de nimic; era încă mult prea cufundat în neființa din care tocmai se întorsese.” (Paul Bowles - Ceai în Sahara)

„Cald, gîndeau parizienii. Atmosferă de primăvară. Noapte, război, alarmă. dar noaptea dispare, războiul e departe. ” (Irene Nemirovsky - Suita franceză)

„Ours is essentially a tragic age, so we refuse to take it tragically. The cataclysm has happened, we are among the ruins, we start to build up new little habits, to have new little hopes. It it rather hard work: there is no smooth road into the future...” (D. H. Lawrence - Lady Chatterley's Lover)

„- S-a întîmplat ceva cu tine.
Asta a spus Rita, acum mai bine de doi ani, și azi știe că n-a fost doar o chestie de moment.” (Graham Swift - Lumina zilei)

„Cu numai cîteva minute înainte de a se fi produs criza aceea de tulburare mintală sau ce-o mai fi fost, George McCaffrey se certase cu soția lui.” (Iris Murdoch - Discipolul)



4 comentarii:

brightie spunea...

N-am citit nimic de aici, ma tenteaza 2 si ultima.

(multamesc de injucare :)

marul spunea...

si legatura intre ele e ... ?

cristians. spunea...

Legatura dintre ele e cititorul. Suficient, cred.

Citit tot, în afară de Swift. Eu zic (lui brightie) că o poate tenta toată lista fără teamă.

Hiacint spunea...

Legătura sunt eu.

Foarte interesant Swift, am văzut că sunt multe la Polirom, nici nu aș ști ce să aleg de acolo.

@brightie: îți recomand Paul Bowles. Acum, partea interesantă este că Tennessee Williams, care îi știa pe amîndoi, susține că soția lui Bowles, Jane, ar fi fost ceva mai bună prozatoare a vremii lor.