miercuri, 5 mai 2010

"Principiu de fier: pensie după contribuţie"

Îmi cer scuze prietenilor noştri pentru seria de citate cu care i-am bombardat în ultima vreme (în detrimentul producţiilor proprii), însă am să preiau şi azi (cu minime comentarii) un amplu fragment dintr-un excelent articol semnat în RL de dl Cristian Ghinea - Vreţi să plătiţi 
6.800 lei pensie fiecărui magistrat?. Discursul d-lui Ghinea a cunoscut un plus de radicalizare în ultimul semestru, câştigând enorm în ochii mei (şi) în acest fel. Paradoxal, însă, Cristian Ghinea a rămas, totodată, acelaşi avizat comentator, atent la detalii, la nuanţe, la diversitatea de opinii.

Guvernul vrea să impună un principiu atât de simplu încât te miri cum de o persoană cu simţ moral minim îl poate pune la îndoială: fiecare primeşte pensie proporţional cu contribuţia la sistemul de pensii.(...) Orice alte excepţii decât acestea sunt imorale. În rest, principiu de fier: pensie după contribuţie.

Cine protestează însă? Cumva săracii? Nu, protestează tocmai cei cu pensiile cele mai mari: militarii şi magistraţii. Care vor pensii speciale, plătite de la bugetul de stat. Un magistrat are o pensie medie de 8.529 de lei. Dacă ar primi după contribuţia plătită, ar trebui să ia în medie 1.709 lei. Diferenţa o dăm noi, din impozite. De ce plătim noi, contribuabilii, 6.800 de lei pe cap de magistrat pensionar pe lună, bani fără acoperire în contribuţiile lor? Aceasta este întrebarea legitimă a acestei dezbateri. Dumneavoastră, stimaţi cititori, căutaţi-vă în buzunare şi vedeţi dacă vă lăsaţi convinşi de următoarele argumente.

Primul: argumentul „autostrada cerşetorilor cu pretenţii", adus de Dan Lupaşcu, fost preşedinte CSM în perioada în care România s-a ales cu clauza pe justiţie de la UE, deci o comoară de om care merită o pensie pe cinste. Lupaşcu zice că nu e mare scofală să plătim, că pensiile totale ale magistraţilor ar face cam cât 400 de metri de autostradă. Nu ştiu cum a calculat stimabilul, mie nu îmi iese, decât dacă vorbim de autostradă făcută pe Everest. Dar să zicem că ar ieşi calculele. Ideea ar fi că principiul „pensie după contribuţie" nu li se aplică magistraţilor pentru că sunt puţini şi nu moare bugetul de stat din asta. Însă acesta nu e un principiu, ci o mitocănie, la fel de bine pot spune chirurgii, parlamentarii, preoţii, fizicienii. Le dăm la fiecare câte un kilometru de autostradă spor la pensie? Apropo de pensii plătite unor personaje sinistre. Nu ştiu dacă îl mai ţineţi minte pe Ioan Amarie, fostul şef de paie de la PNA, care a stat în funcţie trei ani fără a trimite în judecată nici un corupt semnificativ. Aflaţi că în prezent este un biet pensionar care abia se descurcă cu o pensie de 17.969 de lei (şaptesprezece mii). Repet, nu sunt bani pentru care a contribuit, ci pensie specială plătită din impozitele dumneavoastră.

Niciun comentariu: