luni, 4 ianuarie 2010

Dacă doriți să revedeți

Cu maxim interes (fiind singurul program mai acătării din an!) și copilărească nerăbdare așteptam, prunci fiind, ca Revelionul TVR să fie reluat în primele zile ale lui ianuarie sub genericul clasic: „Dacă doriți să revedeți”. Ne luam la trântă pentru cel mai bun loc în fața televizorului.

La o bere cu un prieten jurnalist (la un mare cotidian de sport, sunt mândru şi bucuros pentru el!), vorbeam, aseară, inevitabil, despre calitatea presei de la noi, subiect recurent în aproape orice întâlnire de-a noastră. Părere unanimă: presă execrabilă, zbătându-se în convulsiile unei grave crize, atât financiară cât şi de condeie cu talent; aici numărând-o noi inclusiv pe aceea care răspunde de una singură, deşi nu o cheamă nimeni, la adjectivul quality. Dintr-una într-alta, ajungem noi, tot inevitabil, şi la eternele reluări tv (dar şi la cele din presa scrisă, vezi publicarea de pagini întregi din „oficioasele” comuniste de altădată). Plătim, „pe cablu”, o cloacă de televiziuni care ne servesc, contra cost, re-reluări, străreluări de programe şi filme cu „tematică de sezon”. Complet necaracteristic mie: cu o subită şi analizabilă înclinaţie spre a vedea „partea plină a paharului” - nu ştiu ce-mi vine inspiraţia să strecor în discuţie „fericirea” că, totuşi, să apreciem: emisiunile meteo nu se reiau. De ce nu sunt reluate şi emisiunile meteo?

Pentru ca astăzi, de dimineaţă, să fiu în mare grabă contrazis (sau încurajat în optimismul meu neobişnuit) de deosebit de respectabilii angajaţi ai televiziunii Antena 3: „se dădeau” pe post, din belşug, imagini şi detalii (inclusiv ştiinţifice), de care nu ştiu câtă lume e curioasă şi dornică să le primească de la o tv cu profil - pasămite - de ştiri de ultimă oră, despre starea vremii din anul de graţie 2009, luna ianuarie! Mare, alb pe albastru, pe scroll scria: Vremea în ianuarie. Atât. Nu tu ianuarie 2009, nu nimic. La o privire mai atentă, am descoperit în colţul din stânga, jos, cât un timbru poştal: Retro 2009. Aha! Oricum, straşnică ideea. Merge direct la cerebelul invidios al poporului, care oricât ar fi el de greu (?) de prostit, tot tresare puţin, speriat-încântat că n-a păţit-o el, măcar în primele secunde, când vede necazul altuia - puhoaiele de apă sau troienele de neauă retro.

În primii ani de după decembrie 1989, televiziunile româneşti împrumutau cu aplomb din Occident. Nu neapărat aspecte originale, nu neapărat profesionalism, dar... era orchestrată o mimare generală, entuziastă, a Occidentului. Între timp, un plus de „originalitate” şi de cretinism autohtonist a cuprins minţile fierbinţi ale producătorilor, realizatorilor și redactorilor noștri. Acum se inspiră cu toţii de la OTV. Iată etalonul ultim!

A meritat, aşadar, să fiu optimist aseară. Cum spune şi anecdota: vorba pesimistului - mai rău de atâta nu se poate. Şi a optimistului: ba se poate! Dacă doriți să revedeți prognoza meteo pe 2009, zapați cu încredere. Undeva, sigur e folosită de umplutură. Fără titlu adus la zi, cât să pară de actualitate. Și, peste toate, mai trebuie să suportăm boticul supărat al tuturor prezentatorilor că „nu prea ninge”, obsesia asta de ospiciu că musai să ningă de Crăciun sau, mai general, „de Sărbători”. „Parcă nici nu-i Crăciunul!”.

De zici că a ninge fix pe 24/25 dec. face parte din ritualul creștin și nu din cel roșu+alb impus de coca-cola! (Bine, mai sunt și ceilalți, cei care cred că dacă nu e frig iarna „nu mor microbii”; asta se înscrie deja în folclorul autodiagnosticaților naționali, al acelora care iau antibiotice la guturai) Mi-e rău când aud veșnica lamentație a ninsorii absente.

4 comentarii:

ancussa spunea...

Obiceiul re-reluarilor e şi el împrumutat din occident, BBC-ul e doldora de reluari şi programe tembele, chiar şi acele comedy quiz-uri pe care le urmăresc uneori sunt repetate la infinit: Have I got news for you + Have I got more news for you + Have I got
news for you extended version = same shit different day.
Iar asta se întâmplă la interval de câteva zile.
Aceeaşi poveste şi cu celelalte programe tv britanice, iar odată ce începe sezonul emisiunilor X Factor şi Strictly come dancing o întreagă dramă este tricotată şi susţinută nu doar de televiziune ci şi de presă &internet.
Dacă te abonezi la SKY descoperi că plăteşti de fapt pentru reclame şi nu pentru programe sau filme noi. Să nu uit de Dave TV care e un program anume cu reluări ale programelor de pe alte posturi.
Mnoah...de sărbători aceleaşi filme cu santa claus în pericol, de-i bagă pe prunci în sperieţi. Ce să-ţi mai povestesc? Probabil nici francezii, danezii, nemţii etc. nu sunt mai mulţumiţi, cu siguranţă au şi renunţat la televizor. A, până acum nu am văzut repetări ale emisiunilor meteo, acele informaţii sunt încă prea sfinte pentru britanici, dar cum nu mă prea uit eu la tembelizor nu m-ar mira ca unii să îmi dovedească contrariul.

cristians. spunea...

Hm,e trist. Cel mai bine, cred și eu, e să renunțăm la tv. Nu m-ar afecta. Voiam doar să anunț că e posibilă, printre atâtea inepții, și reluarea prognozei meteo. Nu am înțeles de ce se limitează doar la ianuarie anul trecut. De ce nu se reia pt tot anul! Fără explicații, ca să credem că inundația, alunecarea de teren sau tornada e de azi și nu una reîncălzită, din care victimele mai au și prostul obicei să scape doar cu ușoare contuzii.

Madelaine spunea...

La cat de manelizate/ otevizate sunt media de la noi, cred ca nu mai mira pe nimeni ca e musai, mai nou, sa revezi nu numai cum a palmuit sau nu Basescu un copil in plina campanie electorala, ci si cum a plouat, a fulgerat, au dat raurile afara din matca, s-au uscat culturile etc etc... over and over again... ca asa e romanul: nostalgic, repetitiv, fixist, cramponat de balariile trecutului... din pacate!

cristians. spunea...

Foarte corect! Sunt opinii care, din păcate, cresc și-n grădina mea. Nu-i loc de mai mult optimism. :(