joi, 3 mai 2012

Alegeri în Franța

Mai jos, un cititor-comentator de pe siteul Le Point - l-am ales pe el dintre cei șapte (majoritatea pro-Sarkozy), pentru că, indiferent cum este văzut Sarkozy de mulțimea chic-hipstero-electorală din Hexagon (a se citi >>> Paris), eu „țin” cu el (cu toate că nu prea văd de unde ar mai putea aduna voturi ca să câștige), și „merg” cu fidelitate și cu speranță de partea Dreptei franceze:

helber60 le 03/05/2012 à 16:01

Crise d'adolescence

François Hollande me fait penser à ces adolescents imperméables à toute raison, et qui, quoi qu'on leur dise, ont toujours raison sur tout sans jamais n'avoir rien fait, ni rien connu de la vie. Pour payer leur arrogance et leurs erreurs, les adolescents ont leurs parents, François Hollande, lui, aura les français. On aurait pu croire que le fiasco et la gabegie organisés en 1981, puis les années de croissance gachées par la folie redistributive du gouvernement Jospin auraient pu servir de leçon ! Et je ne parle pas des pays qui nous entourent, pour la gauche ils n'existent pas. Eh bien non ! Mais, c'est bien connu, aucune expérience passée ne peut tempérer les adolescents. Le problème, c'est que c'est la France qui conserve sur sa face, années après années, les marques indélébiles de cette acné électoraliste.
Later edit: cum bănuiam cu toții, unii chiar frecându-și cu satisfacție palmele, n-a fost să fie. Ridicol este că victoria lui Hollande e comentată de presa fără discernământ ca o adevărată revoluție. În condițiile în care la urne s-au prezentat peste 81% dintre alegători și președintele în funcție a pierdut cu aproape jumătate din voturi, nu văd unde e revoluția aia. Probabil că 50% dintre francezii cu drept de vot au în acest moment simpatii ferme de dreapta. Nu este atât o izbândă a stângii, o primăvară a opțiunilor de stânga, cât o înfrângere (nedreaptă, dar asta e democrația) a lui Sarkozy.