joi, 9 iunie 2011

Cafeaua și halucinațiile*

Cercetătorii australieni au mai pierdut timpul cu un studiu inutil fără speranță. Se pare că stresul și cafeaua cresc riscul apariției de halucinații. Foarte frumos spus, însă afirmația a fost probată astfel: niște oameni stresați și cu cafele băute/mai puțin stresați și cu mai puține cafele au fost puși în situația de a asculta tăcerea, cu indicația că, la un moment dat, vor auzi melodia White Christmas, Bing Crosby. Evident că au auzit-o, deși melodia nu a apărut deloc în timpul experimentului.

Ce s-a putut întîmpla a fost că: indicația de a asculta o anumită melodie este în sine o sugestie care i-a făcut pe oameni să declare că au auzit-o cu adevărat. Așteptarea melodiei poate crea impresia că ea chiar a fost auzită. Evocarea titlului poate duce la fredonarea ei în minte...de unde impresia că melodia este auzită. Cafeaua, ca psihostimulent, poate exacerba toate aceste impresii.

Și atunci, de unde concluzia că ar putea cafeaua produce halucinații? Simptome de tip psihotic? Nimic din desfășurarea studiului nu duce la concluzia asta, dar în nebunia de azi, mă pot aștepta să apară avertismente pe pachetele de cafea, la fel ca la țigări, și o suită de alte mituri. Cola îți dizolvă organele interne, iar cafeaua te face nebun. Bun :)

* Articolul întreg pe machinelikeus.com
poza de aici

4 comentarii:

Madelaine spunea...

Lasa, cateodata e chiar binevenit "sa auzi" melodii, fie ele si colinde, sau sa ai simturile alertate; de abia te indepartezi astfel de urateniile lumii de afara. :)

cristians. spunea...

Consumul de oua de rață dăunează prăjiturilor.

Hiacint spunea...

Madelaine, eu nu pot vedea blogul tău. Îmi apare eroare, cum că nu ar exista la adresa respectivă. Știi cumva ce e?

Cristian, spune nu prăjiturilor :)

Madelaine spunea...

Hiacint, am avut probleme cu hosting-ul aseara si azi dimineata. Ar trebui sa fiu vizibila lumii acum! :)