joi, 17 septembrie 2009

Dilema - pete albe

Pe nesimţite şi nesmintite, m-am pricopsit cu nişte pete albe înaintea ochilor, în cursul îndelungilor mei ani de lectură (şi de relaţie zbuciumată): Dilema veche mi se înfăţişează bălţată cu câteva "zone oarbe", la fiecare apariţie a sa. Oaze de nimic. Spaţiu tipografic irosit: rubrica lui E. Istodor, cea a lui Ş. Foarţă şi, din nefericire, a lui R. Cosaşu. Atâta s-au tot jucat de-a gluma, de-a hohotul căznit şi de-a improvizaţia, cu stilul lor perimat-optzecist-postmodernist, de-a calamburul, de-a parodierea cronicii negre, de-a vaginul vesel, de-a fiul din Japonia, până s-au sleit naibii cu totul şi nu mai au, realmente, ce spune/scrie! În "câmpul meu vizual", istovit pe măsura sforţării domniilor lor de a mă amuza, pasămite, colţurile lor de pagină figurează ca... teren viran. De ani buni!

De acord, Foarţă şi Cosaşu au o contribuţie considerabilă la istoria Dilemei. Nu am înţeles, însă, cum a aterizat şi ce-a căutat, dintotdeauna, dl. Istodor la această revistă! Cronica regretatului Z. Ornea - detectivistica aceea captivantă prin arhive uitate - era un adevărat antren, faţă de somniferele cu pretenţii umoristice ale antenumitului. Chiar nu glumesc acum: mai bine ar fi înfiinţată o rubrică permanentă (sau lunară, deh, cu aforismele e mai greu...) pentru "cititoarea din Râşnov". (Iară va căina domnu' Pleşu faptul că "unii au prea mult timp liber" şi îi citesc prea atent revista, în loc să o ia, pesemne, mai à la légère - ca la Porţile Orientului)

19 comentarii:

Anonim spunea...

Hm, in privinta rubricii d-lui Istodor si a d-lui Foarta, sunt de acord cu tine, dar cea a d-lui Cosasu continua sa ma incante.. poate secretul este ca, din cauza altor (multe) rubrici, am ales sa citesc mai rar Dilema, o data la 2-3 saptamani :)

cristians. spunea...

Poate. Cred şi eu, totuşi, că dl. Cosaşu are de unde se regenera. De la ceilalţi doi, nu am speranţă.

sorin spunea...

Frumos condusa sarja.Ce sarja... Zic si eu: Serban Foarta e admirabil, minus rubrica aceasta

cristians. spunea...

Ei bine, nu am nici lecturile, (deci) nici căderea să critic activitatea extradilematică a d-lui Foarţă. Aşa că, nu contest potenţialul de admirabilitate al poetului. :)

als spunea...

ma rog - nu va obliga nimeni sa cititi rubrica lui foartza daca nu va place...
dar asta nu o face mai putin interesanta PT ALTII! (= valabil si pt dl de mai sus, care priveste de sus, 'de pe schele' ;))

ps sa-nteleg, insa, k dvs nu ati citit niciun volum de poezie scris de dl foartza?! sau macar traducerile?
de veti fi ascultat, la viata dvs, macar o piesa phoenix - si tot n-aveati cum sa-l 'ratati' ;P

cristians. spunea...

Foarţă cel din Dilema nu-mi (mai) place, n-am ce-i face. Cel din versurile Phoenix e nemuritor.

E "pată albă" în gazetă, cum spuneam. Nu mă deranjează nespus, e inofensiv (în comparaţie cu Istodor!), păcat doar de spaţiu. Abonament am pe încă trei luni, vremea trece, leafa merge... Nu vă părăsesc. :)

Cât despre dv, ce ar fi să scrieţi mai des? Dacă-mi permiteţi impertinenţa.

als spunea...

merci pt apreciere, dar eu nu ma dezlipesc de 'crezul' meu: nu scrie atunci cind n-ai nimic de spus ;P

(asta - pe linga celalat crez al meu: tot ce devine rutina plictiseste - scrisul la gazeta, k si amorul...)

sorin spunea...

mereu se invoca perioada Phoenix cind e vorba de Serban Foarta, mie mi se pare reductionist, nedrept, ma rog...e o perioada de aur, de glorie, poate e firesc....imi place Serban Foarta; am discutat odata cu dumnealui despre Simone Boue (o sa scriu poate, cindva)si Cioran...am discutat de multe ori cu dumnealui, dealtfel, o minte absolut stralucitoare

@als: la ce volume de poezii de referi? si nu vad ce relevanta au...traducerile; dealtfel nu-l denigra nimeni pe Serban Foarta...si ce facem? ne luam peste picior cu ...schele chestii...

cristians. spunea...

Păi, OK. Dacă nu v-a supărat nimic, nu aţi admirat nimic în ultimul timp... În afară de Baricco.

als spunea...

nu - mi-a placut f mult si cartea magdei mihailescu, dspr care (de asemenea) am scris ;P

@ delaskela: ma refeream (si) la traduceri in contextul in care dl sirb sustinea k nu cunoaste opera lui foartza - de aici si invocarea 'perioadei phoenix' (care n-are nimic 'reductionist'!); de altfel, si traducerile sale sint 'de autor': ii recunosti stilul si la mallarme, si la gainbsbourg...

vasgar spunea...

si mie nu-mi place - constant - istodor.
radu cosashu uneori e foarte bun, alteori mai putin. ca cititor, tre' sa ai o anume stare de spirit, la centru...
foartza e un poet excelent, inconfundabil in peisajul nostru, dar ma gandesc ca e foarte greu sa excelezi saptamanal intr-o tableta poetica, dand cu "gazela de perete"...

cristians. spunea...

:) nimic de adăugat.

cristians. spunea...

Precizare: textul care a prilejuit comentariile de mai sus are şi o a doua parte, pe care aţi trecut-o cu vederea cu toţii, din păcate, întâmplător sau nu:

- dacă cei trei împricinaţi tot par a fi secătuiţi de inspiraţie, ce ar fi să lase loc altora, de pildă, "cititoarei din Râşnov" (exemplu grăitor de cititor fidel, atent, respectuos al revistei!)?

Eu nu mi-am propus să judec aici valoarea operei lui Şerban Foarţă (verde-n faţă spus: nici NU-mi dă insomnii opera dumnealui, excedat fiind de rimelări şi având la suflet alţi poeţi, pe care i-am îndrăgit fără remediu).

Nu am de gând să-l "reabilitez", reîmprospătez sau să-l relansez pe dl. Foarţă. Putea fi oricare alt redactor al Dilemei, care nu s-ar fi achitat pe măsură de spaţiul alocat.

Poetul Foarţă are deja obositor de mulţi fani (care nu ar admite în ruptul capului că scriitorul mai şi ratează), mai fragezi sau mai copţi, chiar nu are nici o nevoie de admiraţia sau consideraţia mea.

als spunea...

asa e.
asa cum si ileana malancioiu are (sau dostoievski, sau marquez), ceea ce nu ma impedica - pe mine - sa fiu total impotriva curentului, spunind k nu-i inghit defel...

vedeti cit e de simplu? ;P

cristians. spunea...

Foarte simplu, într-adevăr. Nu am văzut să existe nici un "curent" pro-Mălăncioiu, cu atât mai mult pro-Marquez (care mai şi e judecat/necitit pentru că e prieten cu Castro, hilar!). Din contră, main stream-ul, măcar în blogosferă, e a-l antipatiza pe Gabi Marquez şi a NU o cunoaşte deloc pe Mălăncioiu, dar a-i purta, în schimb, pe braţe pe versificatorii Brumaru şi Foarţă - că mi-e şi greaţă!

Sunt sigur că, dacă nu vă place Dostoiveski, în mod cert îl adoraţi pe 'tatăl' Lolitei (şi asta e conform stream-ului actual plicticos- blogosferic), cu tot cu teribilistele lui conferinţe către studenţimea americană, cititoare de benzi desenate.

Iar d-na Mălăncioiu şi Marquez, operele lor, CHIAR că se lipsesc de moco-fanii sau antifa din România. De nou-născuţii ăştia neprimiţi în lume, doar toleraţi, dar mari lingăi de funduri occidentale. Fulardiştii, alternativii, bursierii ăştia mimetici.

În rest, cum rămâne, o veţi propune pe d-na din Râşnov sau nu pentru o rubrică? Ăsta e subiectul. Nu valoarea sau non-valoarea lui Foarţă (poet inexistent pentru mine, admit). Sau alte frustrări personale.

als spunea...

nu stiam k nabokov este atit de prizat pe blogosfera (din care, parca, si dvs faceti parte?), nici k marquez sau malancioiu sint antipatizati; nu pot decit sa ma bucur. doar k eu - fiind muuult mai batrin k blogosfera - i-am (me)prizat cu mult inainte...

in fond, nu stiu ce va deranjeaza: k SI ALTII au idiosincrazii?! dvs sinteti primul care si le proclama pe blog!, ar tbui sa fiti mai tolerant, nu? ;P

ps ideea k cineva nu-l sufera pe marquez (k scriitor) pt k e prieten cu castro e simpluta rau, tbuie sa recunoasteti... in orice caz, faptul k am adormit de plictiseala la 'un veac de singuratate' s-a petrecut - va asigur - mult inainte sa aflu k cei doi sint prieteni de trabuc!

cristians. spunea...

ssst, eu nu-s atât de blogosferic! încă rezist.

Hehe, nu eu am născocit antipatia faţă de Marquez pe acest, castrist, motiv. O puteţi numi liniştit ”simpluţă” (reacţia mea a fost similară când am citit-o), de data asta nu-mi aparţine, aşadar, of, nu mă afectează eticheta...:)) A afirmat-o altcineva (care nu-l citeşte cu drag pe GGM din chiar acest motiv) chiar pe blogul nostru.

Gata, de azi îs tolerant. Sper să mă ţină câteva zile, simt şi eu că-mi face deja rău la bilă cruzimea. Numai Rareş e de vină...

als spunea...

stati linistit: daca cruzimea ar fi fost atit de rea pt bila, as fi murit de mult! ;)))

ps cine e rares??

cristians. spunea...

Rareş e PUSHTHEBUTTON - fotograful nostru.