vineri, 11 decembrie 2009

Dl. Băsescu este un om cinstit. Mă credeți?

Dl. Traian Băsescu este cinstit, în comparație cu adoratorii săi. Este cinstit, fără îndoială, și consecvent, măcar cu el însuși. În oglindă, dimineața și seara, i se înfățișează un chip onest, egal cu sine. El nu-i îndrăgește în mod deosebit pe intelectuali, școala românească pregătește tâmpiți; țara are nevoie, în schimb, de meseriași pricepuți, nu de filosofi. Astea-s câteva din silogismele președintelui către educațiune, cu care, în parte-s de acord și eu! Nu importă, însă - pentru scriitorii și pentru filosofii care-l idolatrizează, cu interes sau din pură nebunie - disprețul președintelui pentru tagma lor rafinată. Taman de aceea, ei fac neostoit coadă lungă, cu îmbrânceli mai dihai decât acelea de la pupat moaștele, la fundul prezidențial. Filosofii îl iubesc pe Traian Băsescu! El pe ei... non plus.

Dl. H.-R. Patapievici a sărit rândul la pupat buca și la pus umărul la victoria patronului dumisale, eructând tocmai în Spania (interviu în La Vanguardia) o "mică bârfă", care conține într-însa tot atâta filosofie, sau cumpătare, sau înţelepciune câtă se găsește în mintea unui, să zicem, M. Vanghelie - "politician" în mod prolix și (în aceste condiții) de la nejustificată ”înălțime” meprizat de domnia sa și de aleasa-i companie întru stânjenitoare osanale (Mihăieș - apropo, infect comentator!, Cărtărescu, Voinescu și, ultimul pe listă, aplaudacul de mare talent: TRU). Este vorba aici de solilocviul de bideu despre dl ex-candidat M. Geoană (la apariția interviului era tot candidat - 6 dec.), care ar fi fost filmat ”primind sex oral”. Nu precizează ”distinsul filosof” dacă ”fericitul” a primit oralul de la un partener de sex masculin sau feminin, dacă a făcut el cuiva sau dacă a oferit (ah, acest ermetic a primit!). Poate că-n următorul interviu, pe care H-RP îl va da, de pildă, săptămânalului Die Zeit, vom afla și alte detalii picante (”mătafizice”), relevante, despre viața amoroasă a președintelui PSD sau despre a te mai miri cui viață privată.

În acest fel, T. Băsescu, cel care declara că deține și dumnealui o ”scrisorică” video, dar nu o dă la Răsboiu înainte de alegeri, poate după, mai vede el - rămâne curat, bine-merci, rămâne chiar un personaj cinstit și, cu acest prilej, admirabil!, care, în afară de a repeta obositor tema oligarhilor și a presei-tonomat, nu a proferat mizerii în această campanie. Își permite. Are pentru asta gunoieri de lux, școliți, răsșcoliți, doctori în toate cele, care-i fac treaba murdară, mânjindu-și cu devoțiune maximă reputația, dacă interesele o cer. H-RP, ajuns unul dintre aceștia, coborându-se adânc în ceea ce el înfierează săptămânal, până la obsesie, în articolele din EVZ, devine cu bună știință o figură execrabilă (mai ales că nu-și mai recunoaște spusele, apărute negru pe alb, extrem de limpezi și pentru ultima casnică amatoare de telenovele). Un fel de Sorin Antohi recent, deci, dar cu o tușă originală de țață bârfitoare.

Că există filmul ”porno” cu Geoană sau nu, nu știm; nu mă interesează dacă va fi sau nu va fi făcut public (libertatea de expresie e cuprinzătoare). La fel, nu m-aș oripila - influențându-mi asta, pasămite, alăturarea de partea unei tabere sa a alteia - dacă vreo televiziune ar pune mâna pe el și l-ar da pe post, cum s-a procedat, grosolan-manipulator, și cu ”lovitura” părintească a lui T. Băsescu. Acel film nu mi-a determinat votul, mi-a consolidat mai degrabă abținerea (pe care am și pus-o în practică). Cu acest prilej, însă, se întâmplă cu totul altceva, pentru mine personal - o dezamăgitoare ieșire de tip ”gura satului” sau ”radio șanț”, prin dosul scenei, a acestei minți de prim rang, pe care-o urmăream (și-o învățam), până mai ieri, cu mândrie și respect; Horia-Roman Patapievici, mentorul moral liberal-conservator, d i s p a r e. Trăiască H-RP - foarte bun director al ICR, dar și H-RP - agent electoral, funcționarul public dependent de și recunoscător față de mâna care-l hrănește!

Aș vrea să trăiesc într-o țară în care un Traian Băsescu l-ar admira, l-ar citi, măcar selectiv, și chiar l-ar servi (!) pe un H.-R. Patapievici, nu invers. Asemenea țări, totuși, nu pot fi întâlnite decât mai cu seamă dincolo de Tisa...

8 comentarii:

Camelian Propinaţiu spunea...

Nu toate osanalele electorale atribuite lui Cartarescu ii si apartin!
Ca prim si deocamdata unic cartarescolog, autor a peste 1500 de pagini inspirate de capodopera Orbitor, din care mega-exegeza n-am publicat pe propinatiu.ro decat primele 600, as paria pe chiar reportul de la 6 din 49 ca textul Futevânt, presedinte!? care a circulat pe net nu apartine candidatului nostru Nobel cel mai bine plasat, Mircea Cartarescu. Argumente necesare si suficiente se gasesc la inceputul textului intact din 29 noiembrie, autorul real declarandu-si copilaria in Bucovina (Cand mama nu ma trimitea cu treburi la câmpie, mergeam adesea pe plaiurile dragi ale Bucovinei...), nu in regiunea Bucuresti, si la sfarsit, semnatura fiind Arcasul lui Stefan.

Hiacint spunea...

Am văzut eu doar titlul, mă rog, citatul fenomenal din HRP, credeam că am greşit ziarul, chipurile, l-am încurcat cu Click. Se pare că nu.

Cristian SÎRB spunea...

@Camelian Popinațiu: nu știu ce e cu acel Futevânt care, spuneți, circulă pe net. Eu citesc „orbirile„ lui Patapievici et comp în EVZ (unele sunt ”indirecte”, sunt un fel de osanale prin omisiune: Traian Băsescu nu greșește niciodată pt Patapievici, rareori pt Cărtărescu și, în cele din urmă, pt Mihăieș TB este un fel de Prometeu neprihănit al politicii românești).

Pe aceeași pagină din EVZ publică și jurnaliști tineri, mult mai lucizi în criticismul lor (nu căznit obiectiv, nu echidistant, ci de bună credință) decât somitățile institutculturaleromânești.

@Hiacint: nu-i așa, companioano? Dl. Pata se întinsese confortabil la ”una mică”, se uitase vorbind, uitând și că el este, totuși, directorul ICR, și că dă interviul pt „La Vanguardia„, nu pt „Click„ (a cărui tematică preponderent și grosolan sexualizată pariem că o tratează cu aleasă scârbă între prieteni, dar pe care, alături de vechiul amic M. Neamțu, pare a-l frecventa asiduu, în particular).

Mă rog, dacă a ajuns să-l incite într-atât picanteriile... Nu ne băgăm.

literelibere spunea...

ei lasa ca La Vanguardia e ziarul ala plin de aventurile amoroase ale lui Berlusconi, fotografii, filmulte si interviuri cu prostituate de lux. asa ca o poveste deocheata in plus despre un alt politican nu i-a stirbit din faima :).

cat despre "intelectualii cu greutate" ai poporului si cei pe care-i servesc, ce sa spun....ai perfecta dreptate.

Razvan spunea...

Eu nu cred ca exista om cinstit pe lumea aceasta. Conteaza daca interesele lui coincid si cu interesele poporului.

Cristian SÎRB spunea...

De acord. Unul din ”interesele poporului”, cel mai puternic,cel mai apropiat de piele, este BUNĂSTAREA, nu lupta cu mogulii și cu dușmanii personali ai președintelui. Mogulii pot avea și ei loc, bine merci, doar să fie țara bine guvernată.

Bineînțeles că nu există om perfect cinstit pe lume. Cu atât mai mult, dacă există, NU e un președinte de stat.

Dacă ”La Vanguardia” are acest profil, răspunsul filosofului clevetitor se potrivește de minune în paginile sale. :)

Dacă unii consideră că ne putem ”juca” așa cu instituția Parlamentului, de-a desființatul și denigrarea, vin și eu cu o propunere la fel de ”serioasă”: desființarea instituției Prezidențiale, pe care o consider în mod sincer o gaură în bugetul țării. Indiferent cine e titularul. Nu am pic de respect pentru Președinția României.

als spunea...

eu cred k TREBUIA sa se vorbeasca dspr acea caseta! ce rost are sa ascundem gunoiul sub pres?! nu e o kestiune de 'click' sau 'cancan', nu e vorba dspr 'birfa sulfuroasa', e vba dspr un candidat la presedintie - totusi!
toata lumea a focalizat pe detaliu ('sex oral', uau), scapind din vedere the bigger picture: santajul...
ASTA era - intr-adevar - important in propozitie.

in consecinta (& cu toate consecintele), eu sustin k gestul lui hrp este SALUTAR. mi se pare, dimpotriva, ingrijorator (pt sanatatea unei natii) in momentul in care filozoful spune adevarul (oarecum pe modelul 'imparatul e gol!'), lumea huleste filozoful & pune in paranteze adevarul...

kiar atit de rau am decazut?! :(

Cristian SÎRB spunea...

Simplu: pentru că "nu e stilul lui". E stilul lui Mihăieş, poate, să aducă în vorbire detalii deochiate, scabroase, al lui CTP, pe care ştiu cât îl apreciaţi...

Nu voiam să aflu despre casetă de la HRP, pricepeţi? Să fi aflat de la "prietenul Sever", mai ziceam, e şeful staffului de şampanie. Ăsta era "the point".

Eu de la HRP gust 'Omul recent' şi articolele din ID. NU VREAU ca el să primească şi funcţia, poate autoasumată, de purtător de cuvânt, de Vanghelie al dezvăluirilor din tabăra "băieţilor buni"...

Bine ziceţi: de aici şi articolul meu - chiar aşa am ajuns? Şi da, vreau şi eu să văd caseta! Nu e chestie de pudoare, în cazul meu. Doar că-mi doresc să avem câţiva oameni "de rezervă", care să se ţină de parte de asemenea subiecte.

Jos pălăria că Băsescu nu a folosit-o! Am priceput ce voia să zică dl HRP. Las' că s-a "scăpat", însă, metafizicianul. :( Restul s-or fi ruşinat, doar el având curajul?