duminică, 16 august 2009

Retro

Pe lîngă o tendinţă în modă, titlul denumeşte şi o rubrică pe care am citit-o pe nerăsuflate ieri pe adevărul.ro. Majoritatea articolelor preluate din ediţiile anilor 30 ale Adevărului mi s-au părut - cum altfel? - teribil de actuale. Nu ştiu ce să cred despre asta, că lumea se schimbă lent, nu se schimbă deloc sau, în general, nu se schimbă în bine. De exemplu, Al. Phillippide scrie în 1937 că:

"Lumea de azi nu mai are vreme să adâncească şi nu mai are nici gust pentru adâncire.

Când omul va fi convins că într’un sfert de oră de audiţie radiofonică sau de spectacol cinematografic va şti despre ce este vorba într’o carte de două sute de pagini, el va dispreţui cartea şi o va înlătura ca pe un instrument demodat şi rudimentar, bun de pus alături de vârtelniţa arhaică şi de opaiţul străvechi.

Chiar de pe acum, imaginea a început să câştige tot mai mult loc în dauna textului. Părerea că o fotografie te informează mai sigur decât trei pagini de text este astăzi curentă şi o auzi de la oameni de toate gradele de cultură." (continuarea aici)
Sună cunoscut, nu?

4 comentarii:

cristians. spunea...

Eh, eu cred că ŞTII foarte bine răspunsul. Sau, mă rog, ştii exact care e opinia ta la - "Nu ştiu ce să cred despre asta, că lumea se schimbă lent, nu se schimbă deloc sau, în general, nu se schimbă în bine.". :)

dragoş c spunea...

offtopic, ai o leapsa:
http://chestiilivresti.blogspot.com/2009/08/mihail-sebastian-despre-marcel-proust.html

cristians. spunea...

Presupun că e pentru Hiacint...

dragoş c spunea...

pentru amandoi/fiecare.