marți, 30 octombrie 2007

"Cînd te gîdilă un bărbat ce înseamnă"

Cei care nimeresc pe masa-pustie sunt, ca de obicei, inspiraţi artistic.
Nu m-am putut abţine.
Şi cum internetul a venit şi-n casa mea (ce-mi mai lipseşte? un scaun), iar din cronica pe care o tot promit am scris numai un rînd, mi se pare cel mai firesc lucru să-mi iau blogul în primire.
Ce s-a întîmplat între timp?
Mergeam neatentă pe stradă cînd o copilă, toată roz şi volane, s-a agăţat de degetele mele şi a vrut să facem o plimbare. Fără nici un cuvînt, doar chicoteli şi o încăpăţînare în pumnul ăla mic. Mi se pare genul de hotărîre pe care o şterge educaţia.
În sfîrşit m-a acceptat una din mîţele de aici, luăm prînzul împreună. Eu la masă, ea la pervazul ferestrei, la început curioasă, pofticioasă, apoi liniştită, cu tabieturi. Cîteodată chiar nu ne deranjează nimeni.
Am fost la Craiova, un oraş maiestuos - vai, de cînd nu am mai folosi cuvîntul ăsta! Contrar aparenţelor, craiovenii nu au parade şi baluri mascate, fîntîni colorate, artificii etc. în fiecare seară. Dar în unele case e la fel de linişte ca la muzeu, iar plimbarea prin muzeu seamănă cu trecerea, fără grabă, pe sub copacii dintr-un parc. E ca şi cum am făcut un decupaj interzis, energizant în săptămînile compacte şi oarbe - oricum nu aş fi recunoscut că sunt aşa. Foarte surprinsă şi entuziasmată, aşa sunt. Şi va urma.
Scriu cu mare lentoare, confesiv şi mai precis decît de obicei, ne-mine, urmăresc foarte curioasă şi amuzată această schimbare. Bănuiesc şi pe altcineva, împreună cu mine.

5 comentarii:

Anonim spunea...

hei, welcome back:)
ma bucur ca-ti placu in Craiova.

Hiacint spunea...

Cunoscînd mersul progresiv al lucrurilor în cazul meu, mă întreb ce oraş urmează...
bine-am regăsit blogosfera neschimbată, sănătoasă ;)

cristians. spunea...

heh, să bănuiesc şi eu?

Craiova maiestuoasă? Va trebui neapărat să trec pe acolo mai pe îndelete. Pentru că "maiestuoasă" ăsta o obligă enorm.

Gata cu baluri mascate, fîntîni colorate, artificii etc. Bănuiam eu că reporterii TV îşi inventează ştirile.

Poate că şi apropiata descălecare a lui Ford "oblige". Eu ţin minte cum am descoperit o spusă despre zonele olteneşti aparţinând lui Adrian Majuru, dacă nu mă înşel. În perioada suveranităţii habsburgice peste această regiune, autorităţile vieneze nu reuşeau nicicum să întăbuleze "gospodăriile" locale ca să le poată şi impozita de rigoare. Peste noapte, dispăreau sate întregi, strămutându-se te miri unde, cu căţel, cu purcel.

Întrănsilvănirea locului a eşuat în repetate rânduri. Din această cauză şi din altele, pe Olt, cartea funciară este de domeniul noului, cel mult de o sută de ani.

Sine ira et studio.

Anonim spunea...

Hiacint, mi-ar placea sa vad Craiova prin ochii tai. Doar asa cred ca as putea s-o vad ca pe un oras maiestuos. Din pacate, Romania nu prea are orase maiestuoase...

Hiacint spunea...

Bun venit! Nu ştiu dacă am eu imagini distorsionate despre oraşe, poate doar la Vaslui să strîmb din nas, dar asta din motive discriminatorii şi neloiale...