luni, 31 iulie 2023

Fragminți împrăștiate... sau aller le cœur léger

 Notez orice, în speranța „spărturii” prin care să năvălească în conștiință și ceva „mai cu greutate”. Dacă nu, și banalul e parte din viață. O mare parte! Cea mai mare parte.

A fost o vreme, acum 30-50 de ani, când poliția descindea din mașinuțe lungi de 5 m, cu sirene u-a, u-a sau ni-no, ni-no.

Sfertul de creier de la etajul 2 izbucnește, cum îi e obiceiul, în cântece neduse la capăt, refrene, câte un fragment de vers țipat. Se întunecă afară fără culori, dar ce aș putea eu mărturisi de aici, din casă?

Replici de serial: băutura te face să uiți, heroina face ca lumea să sune ca o șoaptă. N-au spus chiar așa, dar îmi iau eu dreptul de a răstălmăci, fără a perverti sensul inițial...

În filmele ieftine, un clișeu larg răspândit: „tortura” cu pistolul. În loc să tragă naibii sau să vorbească doar strictul necesar și apoi să tragă, cei care țin arma o apasă pe fața victimei, în timp ce perorează un discurs fioros, interminabil, din care deduci fără dificultate că nu se va trage nici un foc, sau nu acel foc. Uneori, se trage. Intră altul, intempestiv, în încăpere, împușcându-l în cap pe călăul logoreic, criminalul verbal.

În filme, sunt atât de rare execuțiile fără acest obositor discurs! Ucigașul musai să pară un dezaxat, un psihopat (ceea ce, în realitate, nu întotdeauna este). 

Recent, aceste conferințe trase de păr, cu pistolul în mână, lipit de tâmpla potențialei victime, cu trimiteri vaste la legende, la tată, mamă, drac, lac, anunță - de fapt - amânarea crimei, poți lesne deduce că nu va muri nimeni în scena aceea.

Prea multe vorbe! Criminalii sau răufăcătorii filmelor contemporane sunt niște incontinenți verbal. Au mereu pildele la ei și simt compulsia de a le împărtăși cu forța și altora - referințe istorice, istoria familiei, ce-au avut și ce-au pierdut, tata obișnuia să spună, tata avea o vorbă și multe alte găinațuri din astea...

Nimeni nu-și mai rezolvă simplu și direct răfuiala. Toți au un mesaj de transmis. Delincvenții sunt și învățători, moraliști. Izvoare de înțelepciune cinică.

Niciun comentariu: