Pentru a alege, pasămite, între Băsescu şi Geoană, nu am disponibilă nici măcar jumătatea de inimă cu care l-am votat pe Crin Antonescu. Scria, cu uimitoare înţelepciune, un ziarist de la EVZ: e bine să participăm la scrutin ca votanţi şi să alegem o schimbare, chiar dacă suntem dintru început aproape siguri că şi noua opţiune ne va dezamăgi, la rându-i. Să votezi, afirma ziaristul, pentru a le demonstra că nu sunt de neînlocuit, că nu sunt bătuţi în cuie pe demnităţile ocupate – aşa cum, am presimţirea, actualul preşedinte a început să creadă despre sine. Dar acest raţionament, destul de înţelept, a fost valabil doar în primul tur. A-l schimba pe Băsescu cu Geoană este egal cu a nu schimba nimic. O figură seacă de carton comunist versus un bolovănos de născare comunistă, mândru nevoie mare de incultura sa, cu totul inapt a pleca urechea la criticii săi pertinenţi sau la bunii sfetnici (nici măcar la ai săi, dacă bine înţelegem). Din acest motiv, nu-mi voi exprima “dreptul cetăţenesc”. Ca mine sper să procedeze măcar cei 18-20 % liberali din 18 milioane de români cu drept de vot. În rest, fiecare cu conştiinţa dumisale.
Nu voi cădea niciodată în josnica postură de a fi un “fan(atic)”, adorator necondiţionat al unui partid, sau – mai rău! – al unui om politic, şi acela să fie un grosolan, un necioplit fără cultura dialogului, nimerit în palatele administrative ale ţării direct de pe puntea slinoasă a nu ştiu cărei ambarcaţiuni. Dacă C. Antonescu va “recomanda” susţinătorilor săi să-l voteze pe unul sau pe celălalt dintre cei doi pui ai sistemului comunist ajunşi în finală, eu voi fi pentru abţinere. Nu-s o oaie-n turmă, să behăi la unison cu ceilalţi, cum îmi şoptesc în cască, mieros sau imperativ, “staff-urile”, şi cum, de regulă, se întâmplă în PDL sau în alte artificiale partide-mamut.
Înfrângerea candidatului liberal nu este, pentru mine, în primul rând, un nou motiv de tristeţe sau de scârbă la adresa stupidităţii poporului alegător, ci un prilej de a (mă) întreba realist, încă o dată, de ce se insistă încă pe confruntările de stradă dintre trupele de lipitori de afişe şi agăţători de bannere, pe distribuirea de brichete, pungi, pixuri, găleţi electorale şi nu pe pregătirea sistematică, temeinică a candidatului (dacă ne referim la cei new entry) în timpul - berechet - al celor 5 ani de mandat ai contracandidatului care trebuie doborât? E tot la modă idioata concepţie că a rupe afişele adversarilor şi a le lipi “pe-ale noastre” peste ale lor, sau a lipi “noi” mai multe poze şi-n locuri mai… strategice decât “ei”, sau a căra cu autobuzele "simpatizanţi" obligatorii la mitingurile electorale regizate până la ultima râgâială retorică poate influenţa semnificativ rezultatul final! O "gândire" de omul peşterii.
10 comentarii:
cred că-ţi va plăcea însemnarea astaŞ http://surorilemarx.wordpress.com/2009/11/23/cum-sa-pierzi-niste-alegeri/
mai ales acum, dupa ce s-a făcut de şi mai mare baftă...
Care "şi mai mare baftă"? Nu înţeleg de ce o alianţă PNL-PSD este văzută mereu în chip mai monstruos decât una PDL-PSD.
Hăhăhă, ca să citez din analele marinei naţionale; spunea un ins, preşedinte în funcţie, că PDL poate ţine mai bine în frâu tendinţele moralmente deviaţioniste ale PSD. Hăhăhă, citez din nou!
Prin urmare, alianţa cu "dracul" e morală numai când o încheiem "noi". Nu şi "ăia". OK.
Eu sunt de acord cu o nouă şansă dată unei colaborări PDL-PNL, dar fără this allmighty toxic Băsescu. Mai sunt şi alte minţi, chiar mult mai luminate, în rândul democrat-liberalilor.
nu mi se pare "morala" niciuna dintre alegeri, n-as fi fost de acord cu el nici daca s-ar fi declarat pro-PDL sau Basescu; ceea ce ar fi trebuit sa faca ar fi fost sa-i indemne pe alegatorii sai sa faca asa cum le dicteaza propria constiinta...
nu cred ca exista prea multe minti luminate nicaieri, din pacate;
Corect: nici una nu e morală (nu suntem Germania, unde, totuşi, funcţionează bine o alianţă dreapta-stânga). Eu nu-mi vând convingerile politice cum dictează unii.Sau alţii. :)
Dar insist: oricât mi-ar fi de antipatic hibridul pedelist, în acest partid sunt oameni de mai mare valoare şi competenţă decât Traian Băsescu.
trebuia sa va dati seama din prima k acest crin e un papagal...
iar alianta psd-pnl ESTE 'monstruoasa' (din pdv rational, nu moral; in politica nu exista morala): unul hais, altul cea... cum ar putea social-democratia sa se impace cu liberalismul?! poate doar in tara in care acestea NU sint doctrine - nici pt politicieni, nici pt popor
ps si patapievici, si cartarescu au avut comentarii f bune pe ac subiect
Alianţele dreapta-stânga (păstrând rezerva necesară, nu avem, de fapt, dreapta şi stânga în RO!) nu-şi semnează abia în 2009 actul de naştere, la noi. Am avut o guvernare de acest monstruos soi, cu protagoniştii PDL-PSD. Din nefericire, asemenea asocieri curveşti nu mai sunt nici măcar şocante. Dimensiunea lor imorală e dată uitării.
Dar, repet, nu suntem Germania, unde (în ciuda PSD-CDU) actul de guvernare nu se va abate de la linia ştiută...
Aţi obserat dv, ca proaspăt "(în)străin(at)" de cloaca dâmboviţeană, că nu e la fel de imorală o asociere PDL-PSD ca una PNL-PSD? Fireşte că PDL, prin puternica-i aură care mântuieşte tot ce luminează, are/a avut capacitatea de a purifica PSD...
Îl prefer pe papagalul Crin. Nu cred că delicateţea şi criticismul fin care vă caracterizează sunt mai degrabă compatibile cu trăsăturile (politico-umane) ale lui T. Băsescu.
eu ridicam o probl de fond.
si da, o alianta pdl-psd (cum am avut) e mai in ordinea fireasca a lucrurilor, pdl-ul fiind (macar declarativ) un partid 'popular'(sa va mai amintesc k si pnt-ul istoric avea aceasta componenta, usor 'de stinga'? practic, el era mai aproape de psd-ul istoric decit de partidul liberal...)
altfel, re:crin, ma bucur k n-am fost niciodata atras de 'parfumul' lui :) de aia se si intelege asa de bine cu geoana: sint doi insi fara personalitate care-au gasit in politica o cale de a-si forja una - facind 'sporturi periculoase'
Mi-e greu să argumentez "contra".
1. pentru că sunt (aproape) de acord cu dv.
2. pentru că nu am fost nici o clipă atât de îndrăgostit de personajul Antonescu încât să lupt pentru "enteresul" dumisale.
Vă reamintesc că Traian Băsescu - dacă PSD-ul nu ar fi atât de straniu de sistematic (în ciuda rupturii pe care el a provocat-o) contra lui - ar fi bucuros să se întovărăşească din nou cu acest partid. Lui îi trebuie majoritate, porcăria aia cu "partidul cu cele mai multe mandate" nu ţine de majoritate parlamentară.
În locul lui să fiu, nu mi-aş putea imagina cum naiba o să 'prezidez' cu o majoritate complet ostilă în Parlament! Dar acesta nu-i este un argument suficient pentru a renunţa la ambiţiile prezidenţiale. Cu majoritatea PSD-PNL, va fi un preşedinte inexistent. Nu că ar fi fost mai eficient până acum, cu partidu-i la putere...
Lătrăturile-i dese nu au ţinut loc de Justiţie. Nici de presă de calitate.
Tot vociferând aşa a reuşit un singur lucru "măreţ": a compromis pe termen lung în ochii 'tâmpimii' de sub 25 de ani şi prestigiul puţinelor ziare verticale pe care le mai aveam! Sper să-i rezerve un loc de editor EVZ. Pentru o pensie liniştită.
de acord
... si vreau sa mai fac o singura precizare: in 'dietetica lui robinson' (2006, dar textele adunate acolo sint mult mai vechi) exista doar 2 portrete 'au vitriol' ale unor politicieni romani - unul este al lui iliescu, celalalt al lui basescu.
(ceea ce nu inseamna k ii pun, cumva, 'pe acelasi plan'! iliescu ramine un criminal; basescu, doar un tip care sta prost cu nervii...)
ps acestea fiind spuse, replica lui crin a., cum k iliescu 'ar fi putut pune pustile pe demonstrantii din pta universitatii' dar, vezi doamne, nu a facut-o, deci e ok - mi se pare absolut odioasa!!
SI scandaloasa!
Este odioasă! Ca şi cum el însuşi, post factum şi în ascuns, ar considera-o o ripostă de luat în considerare, la rigoare.
Şi numărul gafelor este în creştere, văd, la numai câteva zile de la alegeri! S-a spulberat valul de simpatie inerentă (câtă o fi fost) pentru învinsul newcomer. Mai rar, în analele subţiri ale politicii româneşti, o aşa râvnă depusă întru tăierea crăcii de sub propriile picioare!
De aceea îi privesc cu sprâncene foarte ridicate pe cei care mai sunt dispuşi, în RO, să investească sentimente în piticii ăştia, simulacre de politicieni. E suficient să ne limităm relaţia cu ei la vot sau abţinere.
Trimiteți un comentariu