marți, 15 martie 2016

Putin a înfrânt

Putin își retrage parțial trupele din Siria pentru că nu mai are buget ("misiune îndeplinită" - oricare o fi fost misiunea asta)! Și pentru că toată tărășenia cu intrarea lui în Siria a fost o izbutită mutare de PR. A costat, dar a meritat: fanii lui din lumea-ntreagă exultă. Pe ruși și pe fanii lui îi poate prosti, propagandistic, fără probleme că a pacificat Siria (opoziția siriană e pe ducă). Pe noi, am speranța că nu!

Sigur că pe forumurile românești el primește aplauze de la admiratorii acestui tip de lider hormonal-masculin. De la cei ce se înmoaie la vederea mușchilor paterni, indiferent de scopul etalării acestora. 

Bântuie pe net o nostalgie a totalitarismului ceva de speriat (totalitarism, primim, dar să nu fie totalitarism american!). Ne jucăm cu focul în condiții de libertate, riscând ca, într-o zi nefastă, cineva (un politician cu mușchi, freză de maniac și creier puțin) să ia în serios!

Mulți dintre noi habar nu au cum e să ai un "tătuc suprem" și, în rest, să n-ai nici un drept, pentru că tătucul știe mai bine, știe și pentru mine.

De regulă, tătucul se ocupă să construiască o țară mândră și țâfnoasă, bagă bani grei în galoanele armatei de carton, înfometează rațional populația. Insuflă o viziune măreață patriei, în timp ce ține poporul prizonier într-o sărăcie și-o nedreptate de-a dreptul patriotice.

De ce preferă ciobănașii mioritici Rusia înaintea Americii? Greu de lămurit. Dar se poate încerca:

Rusia contemporană n-a dovedit niciodată nimic (exceptând violența imperialistă), ceea ce ne place & ne seamănă oarecum - nici noi n-am dovedit niciodată nimic (exceptând lașitatea istorică). Ne place să ne comparăm cu cei săraci și obedienți. Rusia e ortodoxă. Rusia oferă un model politic și societal în sânul căruia nu trebuie să depui nu știu ce efort, ca simplu cetățean, fiind îndeajuns să taci, să behăi la comandă și să i te supui. Ca recompensă, statul îți toarnă în ureche otrava iluziei că ești Putere, că ai o misie, că ești ales. Înduri foame pentru un țel nobil.
NYT: "By declaring, in effect, mission accomplished, Russia is in a way acknowledging that destroying the Islamic State was never the primary goal; the group is still deeply entrenched in much of northern and eastern Syria."