sâmbătă, 31 iulie 2021
Demoni
Carte de îmbucate
Locuri. Duschgel
miercuri, 21 iulie 2021
Ești bine?
miercuri, 14 iulie 2021
Fly green
A fost acum un veac seara aceea scăldată în whisky ieftin vândut scump barul coclit înverzit iarnă frig un pahar după altul, keepemcomin, sau să fi luat oare dintru început unul dublu cu plata în avans ca s-o pot șterge la primul semn de îndurare? Detaliile se estompează, trec odată cu secolul, rămâne eternizat sentimentul împovărător al umilinței de a fi fost ținut în stradă la poartă motorul pornit al taxiului tăcerea extrem de grăitoare, docilă, a taximetristului, nici un alt taximetrist n-a mai tăcut așa în viața mea, în viața lui, cursa înapoi la o altă adresă nici o întrebare adițională din partea șoferului asurzitor de discret. Câte din astea o mai fi văzut, la câte o mai fi asistat!
Bețivi sentimentali, așteptând degeaba în mașina lui, pe timpul lui, pe banii lor, duhnind a alcool, orice fel de alcool chiar și cel mai scump iese înapoi din om sub forma unor vapori împuțiți, mult mai împuțiți decât la intrare.
Nu știu nici până azi cât timp am petrecut cu paharul de dublu în față, un timp nedefinit, minute repezi, nemăsurate, dar mă grăbeam, hotărârea fusese luată, deci n-am stat foarte mult - presupun. Înăuntru era chiar plăcut, ca într-un pântece învelit într-o epidermă prea subțire, lumină slabă, voci scăzute, lume puțină, atâta că mă simțeam privit insistent, dar nu-mi prea păsa, și de altfel nu sunt sigur dacă nu cumva privirile curioase erau doar în mintea mea, nu mă atingeau. Poate că, din contră, mi-aș fi dorit să fiu privit, ghicit și compătimit măcar din priviri.
A fost un pic ca-n filmele ușurele spre proaste, unul dintre gesturile prin care (m-)am abandonat, acceptând să decad în ochii proprii și care a pregătit ruptura de mai târziu a punților, a pregătit-o, nu s-a petrecut imediat, nu mai țin minte când anume a avut loc scena asta penibilă, înainte de, după ce? Să fi avut deja în mine germenele traseului, iar băutura să fi cristalizat asta, s-o fi adus în prim plan, s-o fi transformat în decizie disperată, imperioasa nevoie de a mă pune imediat în mișcare, chiar si într-un mod stupid, făcut la cacealma, absurd, riscant, scandalos?
Carosabilul umed, contorul torcând inaudibil, fără urmă de solidaritate. Nici un cuvânt, nici o întrebare. Totul mă acuza, inclusiv scenografia iernatică. Indigest moment, și regretabil! Dar necesar, ca să-mi deschisă calea către presupusa trezire de apoi.
vineri, 9 iulie 2021
Păstârnac
Sunt un jidov rătăcitor. Contest statornicia, resping autoritatea. N-am nație, n-am drapel, n-am casa mea, refuz mai departe înrădăcinarea. Prea îndelungă perioada cât am fost dependent, ca să mai am vreun apetit pentru a mă lega de ceva.
joi, 8 iulie 2021
Vecinătăți
Vecinii de peste drum (îi poți numi vecini, când stai cu chirie?) construiesc ceva în curte, „bagă betoane” - cum se zice. Zgomotul metalic al lopeții înfipte cu ciudă în prundiș e un semnal pentru mine că „astăzi avem treabă, să nu-ți faci planuri”, e amintirea dăților în care era de lucru acasă și eu mă ascundeam, turmentat, în camera mea, încercând ostentativ să dorm, să fac ce voiam eu, nu ce voiau ei.
Lopata, scrâșnind sec în nisip, betoniera răcnind în gol, eu trebuind să car apă sau să alerg ca să opresc apa. Adult ca vârstă, n-o simțeam, mă simțeam redus la funcția de argat, un pic cam umilitor. Trebuia să fie rugați și chemați alții ca să lucreze, neplătiți, doar pentru că erau neamuri sau prieteni. Eu, privind la ei pe geam, până mă-nduram să ies.
Iar somnul meu devenea și mai chinuit, ascunzișul meu în semiîntunericul camerei - și mai rușinos, apăsător, penalizabil, paralizant.
Lopata aceea țipând rănită de pietre și strigătele tatălui fața lui asudată bronzată descompusă de efort și de nemulțumirea veșnică - la care și eu contribuisem din plin prin lipsa de „chemare” către muncile domestice - pe care o purta încifrată în suflet, dar și pe chip, răvășindu-i-le.
sâmbătă, 3 iulie 2021
Vina cărților
Am crezut cu tărie (și aș zice că - în continuare - cred) în aceea că lectura atâtor cărți va lăsa urme bune în mine, mă va face mai calm, mai omenos, mai tolerant, mai meditativ. Am îndoieli că lucrurile au decurs chiar așa. Încă mai sper, dar credința a pălit.
Nu acest gen de transformare este adusă de cărți. Cărțile mi-au apropiat, parcă, o lupă de ochi. Văd totul mărit, amplificat, crud, amănunțit. Sunt tot mai neîndurător cu ceea ce văd. Nu regăsesc în mine acel grad sănătos de resemnare. „Puțini oameni înțeleg că există un refuz ce n-are nimic comun cu renunțarea.” (A. Camus)
Sunt ostil, sunt mușcător, deși timid, lipsit de îndrăzneală în cele mai stranii împrejurări, dar agresiv - te miri când și cu cine. Sunt o plită încinsă, un arc întins, un replicar, un reactor...
Cărțile mi-au pus în mâini mai multe unelte, arme, modalități de a ieși din mine, de a deversa, cum îmi tot place să spun. Sunt un nazist gramatical, din cauza lor, sunt și un maniac al stilului, bine șlefuit sau din topor, dar - în mine - am rămas la fel de tulburat și dezorientat („o persoană foarte tulburată”), nestatornic, meteorologic - nu știu cum o să fiu de azi pe mâine, umoral până la maxima oboseală.
Cărțile m-au nepregătit pentru a fi în lume. O refuz, îi arăt gesturi obscene cu deget de muie, îi vandalizez icoanele făcătoare de minciuni.
vineri, 2 iulie 2021
Din toate țările
Muncitorii care lucrează la învelirea blocului vecin se plimbă nonșalanți pe schele, se uită prin casele oamenilor, după care, excitați de intimitatea pe care o încalcă, ejaculează de sus în creștetul trecătorilor.