sâmbătă, 29 octombrie 2016

Mama cunoașterii

"Freud postulează că orice căutare a cunoașterii de către sine este determinată de anxietatea ce însoțește recunoașterea diferenței sexuale de către copil. Întrebarea "Unde este penisul?", pusă de copil la vederea părților genitale feminine, este mama tuturor întrebărilor și originea căutării întregii cunoașteri." 
Christopher Bollas - Isteria, TREI, trad. Oana "ca și" Munteanu

2 comentarii:

Maria Dobrinescu spunea...

..puţintel de generalizare pripită nu strica atunci când urmăreşti un efect oratoric, dar mi se pare că mai toate descoperirile "ştiinţei" psihanalizei sunt cam trase de păr! Textul de mai sus e un exemplu grăitor. E uşor de imaginat plăcerea năzdrăvană pe care un psihanalist o extrage din "înţeparea" pudorii omului burghez, dar îmi pare că această ştiinţă nu prea are cine ştie ce temeiuri afară de spectacolul(foarte fain, de altfel) unor acrobaţii intelectuale!

cristians. spunea...

N-aș ști ce să răspund la asta. :)
Mă amuză amuzamentul.

Dacă reducem psihanaliza la oratorie, nu avem nici o discuție, deci ne-am scos. Sau dacă ne place să credem că scopul ei e numai acela de a înțepa.:)

Fragmentele puse pe blog (acesta nu este primul dintr-un volum de psihanaliză) sunt destinate celor care citesc și/sau folosesc psihanaliza. Nu sunt pentru a epata sau a-i șoca pe cei ce ignoră sau se lipsesc de beneficiile acestei terapii.

Ceilalți sunt liberi să ignore sau să meargă la Boca sau la Paraschieva, după preferințe și credințe. Cine-i oprește?

Nu știu ce să vă urez la final: Boca fericit sau cele bune? Vă urez ambele.