Te trezești că reformezi (primenești) naibii partidul și nu te mai votează decât o mână de idealiști ceva mai umblați prin țări străine! N-ai baroni, n-ai voturi - la asta re rezumă totul. Problema nu este că ai baroni, ci că nu ai!
Românul generic îl admiră pe tâlharul politic. "Nu de prost a furat ăla cât a furat!" Lui să-i aduci înaintea ochilor țepari notorii, ca românul să-și depună la picioarele lor ofranda votului. Cu patru mâini i-ar ștampila!
Românului nu-i plac necontaminații. Ăștia, curați penal, cinstiți, necunoscuți, prea îi amintesc câte straturi de jeg ascunde el însuși pe sub hainele bune, de duminică.
Românii au ajuns să facă scenarii între ei, mai în glumă, mai în serios: "Pentru câte milioane ai accepta să stai cinci ani în pușcărie, știind că la ieșire te vei bucura în pace de banii furați?" Auzi întrebări din astea peste tot. Chiar între oameni despre care ai băga mâna-n foc că-s serioși.
Pe de altă parte, mi s-a adeverit premoniția: Facebook-ul „protestatar și responsabil” de astă-toamnă constituie doar o minoritate obosită (și gălăgioasă). Își alege cu o minuțiozitate snoabă temele „pe” care consideră că merită să iasă din casă pentru o atitudine civică. Pentru mulți dintre ei, se pare, protestul e o formă cool de a-ți petrece timpul liber. Mai cool decât a participa la alegeri în calitate de electori („uitând” că în urma felului cum alegem suntem afectați pe termen lung). La alegeri nu ești suficient văzut. Nici de gașcă, nici de tv etc. Nici măcar nu e legal să postezi fotografia cu buletinul de vot pe pagina ta de Facebook (ca Huidu). Ca atare, plicticos...
În București, nici măcar această minoritate de protestatari virtuali nu a ieșit duminică la urne. La Timișoara, la Arad, la Cluj nu era cazul unei mobilizări civice, nu era semnalat nici un pericol. Dar în București dezastrul fusese întrevăzut din sondaje, acum luni de zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu