sâmbătă, 26 martie 2016

Nu totul este stat islamic

Refuz să înghit opinia facilă că însuși Statul Islamic este cel ce a aplicat loviturile din aeroportul și metroul din Bruxelles, cum această organizație o revendică cu promptitudine (ca după fiecare act terorist). Chiar și NYT notează, cu o ironie de prost gust, că, deși SUA obțin progrese la sol contra ISIS, în Siria și în Irak, iată că Organizația Stat Islamic omoară 31 de oameni în inima Europei. 

Nu e tocmai așa. Nu toți huliganii occidentali, fie ei născuți musulmani, sunt membri activi ai ISIS! Ei comit crime în masă în numele ISIS, care, la rându-i, se grăbește să și le asume. Din punctul ăsta de vedere, Al Qaeda stătea mai "bine" - avea (și folosea) propriile resurse umane. În sensul că se ocupa direct de antrenarea lor și se implica în conceperea planului de atac.

Astăzi, însă, asistăm la altceva: psihoza vindicativă e atât de extinsă în rândurile tineretului musulman fără ocupație din Occident, încât dintre aceștia se ridică tot mai mulți voluntari care se oferă drept carne de tun intereselor de teroare ale ISIS. Grupul islamist n-are a mișca un deget, nici a investi vreun ban în mobilizarea acestor golani. Ei se oferă, se adună, conspiră și acționează terminal de unii singuri. La final, ISIS își asumă toate meritele. 

Abia aceasta este așa-zisa banalizare a răului (Arendt). Când realizăm că răul rezidă, se acumulează și poate izbucni în oricine, oriunde. Eu încă mai cred că multe dintre aceste crime petrecute în Vest sunt bravadă, defetism, anarhie, distracții sinistre, cu efecte dezastruoase, ale unor localnici, neîntâmplător progenituri de imigranți, unii în legături cu organizații teroriste, alții pe cont propriu.

Obișnuiți cum suntem, încă din vremea poveștilor la gura sobei, să identificăm Răul, cu o plicticoasă predictibilitate, în pielea personajului declarat negativ (zmeul, Inchiziția, hunii, Hitler, comunismul), eu pot înțelege că ne e foarte greu să admitem că unii s-ar putea apuca să-l comită fără nici un scop ideologic, din plictis, din nihilism.

Uite, asta e o idee cu adevărat insuportabilă, terorizantă! Oricine s-ar grăbi să se scuture de ea, chiar dacă sunt condiții ca ideea asta inacceptabilă să fie purul adevăr.

Niciun comentariu: