miercuri, 8 ianuarie 2014

Drumul egal al fiecărei zile*

Cu toate că mă trezesc uneori (din somn) cu suspecte apucături feministe, ca un Zorro - apărător din oficiu al femeilor torturate psihic în căsniciile sau concubinajele lor, asta nu-mi chiar întunecă vederea. 

Feministele ar trebui să înfiereze în egală măsură, pe lângă tendințele machiste (certe), patriarhale, de forță ale bărbaților, și ușurința cu care unele femei se folosesc de sexul lor, de jucarea agresivă a umilinței și a vulnerabilității pentru a obține (a păstra) o poziție socială favorizantă, Puterea sau, simplu: pentru a (se) închide (cu) un bărbat într-o atât de gratifiantă (pentru acest tip de femeie) și îngustă relație maritală.

N-ar trebui să ne mirăm într-atât. Extragerea de pe piața disponibililor a unui bărbat sau a unei femei este un sport ce tot mai îmbie o seamă de amatori. E un scop în sine. Puțini se întreabă ce urmează după aceea. Puțin le pasă. Important este jocul la offside. A scoate din joc (ca să nu fii a altuia/al alteia; ca să-mi aparții) e într-o asemenea măsură ispititor încât om vedea noi pe urmă cu ce umplem restul zilelor noastre împreună.
__________
*însemnare prilejuită de: Gabriela Adameșteanu - Drumul egal al fiecărei zile, Polirom

Niciun comentariu: