sâmbătă, 25 februarie 2023

Iubirea din oglindă

C.S. 2023
Stăm rău de tot la gânditori luminați de extracție ortodoxă. Ai noștri (cu excepția unuia ca T. Baconschi) nu știu să gândească și să scrie fără a părea (a fi) inchizitoriali. Gândirea violentă îi domină vizibil, nimic creștin în încuierea lor cognitivă (voită?) sau în incapacitatea lor de a iubi omenirea așa cum e, sau în ispita lor de a i se substitui lui Dumnezeu - ca judecători ai altora.

Volumele colective, în care se investesc - degeaba - bani și hârtie prețioasă nu sunt, de obicei, reușite. Nu înțeleg care-i câștigul lor, din moment ce majoritatea sunt slabe. Despre blugi, despre bunici, despre primul porno, despre oraș. Avem mulți scriitori (nu foarte), dar puțini buni. Textele-s majoritar căznite. Inspirația, scânteia = absente.

Dar colecția asta de texte, Iubirea din oglindă, este una dintre cele mai bune!

Vreau să subliniez, în mod particular, cât de izbitor ies în evidență - prin rafinament, sinteză și toleranță - opiniile teologilor aparținând altor confesiuni decât cea ortodoxă. Și cât de indigest este un autor ortodoxist ca, de exemplu, Constantin Necula, care simulează prost retorica și echilibrul, dosind stângaci convingeri intransigente în spatele întrebărilor (ce mai mult afirmă decât chestionează).

Surprinzător de bine tratat acest volum!

Niciun comentariu: