duminică, 12 decembrie 2010

Marea paradă

Căzuți în abisul concentraționar, acești intelectuali „răsăriteni” au devenit maeștrii noștri, ai intelectualilor occidentali. Maeștri adesea ignorați, calomniați, fiindcă intelectualii occidentali, care n-au trăit niciodată în comunismul real, se agățau cu înverșunare de fațada lui utopică.
Nazismul joacă cu cărțile pe față de la bun început. Comunismul își ascunde esența îndărătul utopiei. El îți îngăduie să-ți potolești setea de dominație sau de supunere sub chipul generozității și al dragostei de libertate; să ascunzi inegalitatea sub chipul egalitarismului, minciuna sub chipul sincerității. Totalitarismul cel mai eficace - deci singurul prezentabil -, cel mai durabil a fost acela care a săvârșit nu Răul în numele Răului, ci Răul în numele Binelui. Este și ceea ce îl face mai puțin scuzabil decât celălalt, căci duplicitatea i-a permis să abuzeze de milioane de oameni de treabă care au crezut în făgăduințele lui. Față de aceștia nu putem avea resentimente. Nu putem însă ierta acelora - lideri politici sau maeștri spirituali - care i-au înșelat cu bună-știință și care se străduiesc s-o facă și astăzi. Ei știau, iar invocarea bunelor intenții drept circumstanțe atenuante nu reprezintă nimic altceva decât prelungirea jocului utopic.

(Jean-François Revel - Marea paradă, Humanitas, 2002)

2 comentarii:

als spunea...

cit de adevarat!
multumesc k ni l-ati readus pe revel - cel atit de lucid, de rezonabil & de elocvent-fara-afectare; citindu-l, realizezi k intr-adevar, & din pacate, exista minti de neinlocuit...

cristians. spunea...

Revel a fost mereu aici, prin preajmă. :) E micul meu omagiu pentru el și asta nu va fi tot. Iată un gânditor polemic, unul care nu face doar niște giumbușlucuri stilistice (cum e obiceiul în Hexagon), ca să-și vândă cărțile, ci pune probleme, stânjenește, demontează tentația și practica gândirii unice.

Sper că are urmași în Franța marxiștilor caviar!